System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
FaziMiś napisał:
Witam wszystkich.

06-02-2009 Łęczyca - wyrok za kierowanie samochodem pod wpływem
- 10m-cy / na 3 lata
- zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na 4 lata
- na Fundację Fenix 400 zł

20-06-2011 Kutno - wyrok za jazdę rowerem pod wpływem
-3m-ce / na 2 lata
-zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych i rowerów 1 rok

30-04-2012 Łęczyca - pierwszy wyrok odwieszony obligatoryjnie odwieszony

Czy biorąc pod uwagę wasze doświadczenia mam szansę na odbycie kary w SDE , województwo łódzkie?
Wysłałem odpowiednie wnioski dzisiaj
Czy z Łęczycy dostanę potwierdzenie o wstrzymaniu wykonania kary w związku złożeniem wniosku o SDE czy takiego potwierdzenia nie wysyłają?

Jak najbardziej :) Jak złożysz wniosek o wstrzymanie stawiennictwa do czasu rozpozania wniosku o SDE. To dzwoń do Sądu codziennie i pytaj czy go rozpatrzyli. Ja miałem tak że mi rozpatrzyli wniosek o wstrzymanie jak już byłem w AŚ, wniosek został pozytywnie rozpatrzony i nie musiałem sie stawiać, tylko szkoda że rozpatrzyli go dwa dni po dacie stawienia sie do ZK :D Nasz Polska <3

Jak najbardziej Jak złożysz wniosek o wstrzymanie stawiennictwa do czasu rozpozania wniosku o SDE. To dzwoń do Sądu codziennie i pytaj czy go rozpatrzyli. Ja miałem tak że mi rozpatrzyli wniosek o wstrzymanie jak już byłem w AŚ, wniosek został pozytywnie rozpatrzony i nie musiałem sie stawiać, tylko szkoda że rozpatrzyli go dwa dni po dacie stawienia sie do ZK Nasz Polska
Ale to nie ma znaczenia kiedy rozpatrzą tylko jak rozpatrzą. U mnie rozpatrzyli jakieś 2 tygodnie po terminie stawienia się do ZK. I mnie nie zawinęli. Nigdzie nie dzwoniłem tylko czekałem na postanowienie.
No i przy okazji dbam o język ojczysty. I tyle.
I przy okazji precyzyjnie odpowiadzasz na pytania zadane przez uzytkowników tego forum.

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
Ale to nie ma znaczenia kiedy rozpatrzą tylko jak rozpatrzą. U mnie rozpatrzyli jakieś 2 tygodnie po terminie stawienia się do ZK. I mnie nie zawinęli. Nigdzie nie dzwoniłem tylko czekałem na postanowienie.I przy okazji precyzyjnie odpowiadzasz na pytania zadane przez uzytkowników tego forum.

I na sprawie o SDE miało to znaczenie ,że się nie stawiłeś do ZK czy po prostu nie wiedzieli czy nie pytali o to?

Właśnie widzisz Ptasior, ani wniosek o SDE ani wniosek o wstrzymanie stawiennictwa nie zwalnia Cie ze stawienia sie w AŚ w dniu w którym musisz sie stawić. Co jeżeli wniosek o wstrzymanie stawiennicta zostanie rozpatrzony negatywnie po dwóch tygodniach, a nastepnego dnia Cie zawina? Szanse na SDE wtedy maleją, niby...bo jak miałem woknade to wszystkich 4 czy 5 gosci co dostali SDE zostali doprowadzeni do AŚ.

Ziomek12 napisał:
Jak najbardziej :) Jak złożysz wniosek o wstrzymanie stawiennictwa do czasu rozpozania wniosku o SDE. To dzwoń do Sądu codziennie i pytaj czy go rozpatrzyli. Ja miałem tak że mi rozpatrzyli wniosek o wstrzymanie jak już byłem w AŚ, wniosek został pozytywnie rozpatrzony i nie musiałem sie stawiać, tylko szkoda że rozpatrzyli go dwa dni po dacie stawienia sie do ZK :D Nasz Polska <3

Ja biletu do ZK nie mam jeszcze więc pisałem do Rejonowego o wstrzymaniu wykonania kary ,a nie o wstrzymaniu stawiennictwa, tylko oni pewnie rozpatrzą go jak już wyślą do Okręgowego o wykonanie kary a Ci bilet :(

I na sprawie o SDE miało to znaczenie ,że się nie stawiłeś do ZK czy po prostu nie wiedzieli czy nie pytali o to?
Jak dostałem bilet z informacją, że mogę ta kare odbyć w sde to napisałem wniosek o de i wniosek o wstrzymanie wykonania kary w zwiąku ze złozonym wnioskiem o de. Tu przyszło szybko, że wykonanie kary zostaje wstrzymane do momentu rozpatrzenia wniosku o de. Na sprawie nikt o nic się nie pytał. Sędzia pytał tylko o godziny poza domem. Powiedziałem, że pracuję i że chcę od 6 do 18 od poniedziałku do soboty. A w niedzielę do kościoła od 12 do 14. I się zgodził. Z tą niedzielą to troszkę przesadziłem, bo mogłem wnioskować o więcej i sędzia by się na pewno zgodził
Co jeżeli wniosek o wstrzymanie stawiennicta zostanie rozpatrzony negatywnie
Wątpię
pisałem do Rejonowego o wstrzymaniu wykonania kary ,a nie o wstrzymaniu stawiennictwa
No i dobrze
tylko oni pewnie rozpatrzą go jak już wyślą do Okręgowego o wykonanie kary a Ci bilet
SR i SO to dwie odrębne instytucje. SR wstrzyma wykonanie kary więc co ma do tego SO?

Powtórzę jeszcze raz. Ja jak miałem stawić się do ZK, to po otrzymaniu biletu pisałem wniosek o odroczenie wykonania kary na okres 6 miesięcy i sąd z urzędu wstrzymywał wykonanie kary do momentu rozpatrzenia tego wniosku. Przy drugim odroczeniu było tak samo. Potem jak pisałem o zawiasy to składałem wniosek o wstrzymanie wykonania kary do momentu rozpatrzenia tego wniosku. Przykładowo (bo nie pamiętam) mialem się stawić 10 maja, bilet odebrałem około tygodnia wczesniej, a postanowienie, że sąd wstrzymuje wykonanie kary dostałem 24 maja. Rozprawa o zawiasy była chyba 7 czerwca.

Ostatnia edycja:
FaziMiś napisał:
Tacy też dostają :o

Tak, ja bylem poszukiwany listem gonczym i doprowadzony do ZK i bez problemu dostalem. Jak rowniez 7 osob ktorzy ze mna stawali na wokande tez dostalo, a wszyscy doprowadzeni.

Wniosek: Coraz większa ilość skazanych odbywa karę w domu. Taniej wychodzi.

ciekawe co z tego wyniknie :)

Ustawa o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego.
druki sejmowe nr 179, do druku nr 179, 271
druki senackie nr 95, 95 A
Jest to poselski projekt ustawy.
Ustawa wprowadza możliwość stosowania instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia do skazanych odbywających karę pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego. Ponadto ustawa przewiduje między innymi:
- rozszerzenie uprawnień kuratora sądowego w związku z kontrolą odbywania przez skazanych tej kary,
- obligatoryjne zarządzenie przez sąd penitencjarny usunięcia elektronicznych urządzeń monitorujących w przypadku uchylenia zezwolenia na odbycie przez skazanego kary w systemie dozoru elektronicznego,
- określenie sądu penitencjarnego, który ma być właściwy w przedmiocie orzekania o warunkowym zwolnieniu.
Sejm uchwalił ustawę na 12. posiedzeniu w dniu 13 kwietnia 2012 r.
Do Senatu została przekazana w dniu 13 kwietnia 2012 r.
Termin rozpatrzenia jej przez Senat upływa w dniu 13 maja 2012 r.
Marszałek Senatu w dniu 18 kwietnia 2012 r. skierował ustawę do Komisji Praw Człowieka, Praworządności i Petycji.
Posiedzenie Komisji Praw Człowieka, Praworządności i Petycji w tej sprawie odbyło się 8 maja 2012 r.
Komisja wnosi o wprowadzenie poprawek do ustawy (4) (druk nr 95 A).
Sprawozdawcą Komisji na posiedzeniu Senatu będzie senator Ryszard Knosala.

Ustawa o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego.
Senat w dniu 10 maja 2012 r. wprowadził poprawki (4) do ustawy.
Druki sejmowe: 179, do druku 179, do druku 179, do druku 179, 271
Druki senackie: 95, 95 A

Mój mąż staję 2 raz na dozór,ma odbye już 5 mcy kary z roku.Zobaczymy.iem tylko tyle że wychowawca zamiast napisać opinie co i jak dzieje się zmoim mężem w zk to napisał co mu się wydawało jak było na wolności no :mad:

Dzisiaj dostalem w koncu opaske, instalacja trwala niecale 2 godziny, pierwsze urzadzenie nie lapalo sygnalu, trzeba bylo podlaczyc nastepne i robic drugi raz obchod po calym domu.

Pani bardzo mila, wypilismy razem kawe i pogadalismy :cool:

U nas instalacja trwała nie cale 30 minut. Cale szczescie juz moj P. nie jest objęty DE i mamy luz :) Sciagniecie trwalo jakies 10minut. Powodzenia i wytrwalosci z tym sprzetem :)

martetta napisał:
Mój mąż staję 2 raz na dozór,ma odbye już 5 mcy kary z roku.Zobaczymy.iem tylko tyle że wychowawca zamiast napisać opinie co i jak dzieje się zmoim mężem w zk to napisał co mu się wydawało jak było na wolności no :mad:
WPZ mu niedługo będzie przysługiwać więc może nie warto pchać się w DE?

Ptasior napisał:
WPZ mu niedługo będzie przysługiwać więc może nie warto pchać się w DE?

Warto bo kurde coś sąd chce odwiesić bo jest za kratami..:mad:
I a nadzieje że teraz ją dostanie

No ale jak mu cos tam odwieszą to i tak wyrok będzie powyżej roku to i tak DE pójdzie się...

Ostatnia edycja:
Ale będzie na wolności a chcą mu odwiesić bo nie naprawia szkody no bo jak i takie koło leci,a do końca kary ma nie całe 7 mcy więc są różne inne opcje np odroczka prawda...Spadła na nas ta data jakgrom bo z tego co myślałam to ma wdrożone a tu nie ma nie prawomocne jest i zażalone więc sąd uznałże sie nadaje.Odsiedział już troche,w zk jest ok tylko martwi mnie że wychowawca posługuje się tym co było w 20010 r naprzykład i opisuje że pare lat temu był w izolacii

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót