System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Guzik a Twoj staral sie o SDE z wolnosci? Czy z Zk go na sprawe dostarczyli?

staral sie podczas pobytu w ZK. Posiedzenie takie odbywa sie w Zakladzie Karnym,takze nie dostarczali go nigdzie... :)

A ha. A powiedz mi czy Twoj duzo wczesniej wiedzial ze bedzie posiedzenie. Czy tak z ,,marszu" go wzieli?I czy w ten sam dzien mu powiedzieli o decyzji?

nie pamietam,bo czas wtedy sie strasznie dluzyl,ale jakis tydz wczesniej wiedzial.
posiedzenie trwalo ok 10 minut, od razu bylo wiadomo,czy sie przychylili,czy nie. Noi na drugi dzien wyszedl do domku ! :)

Witam szanownych Państwa!
Nie rozwodząca się specjalnie nad moją sytuacją przejdę od razu do sedna - mam ojca w więzieniu w Warszawie. Człowiek siedzi za uchylanie się od płacenia alimentów. Jest to jego pierwsza kara pozbawienia wolności toteż sama sytuacja bardzo negatywnie odcisnęła się na jego stanie zdrowia. Prosił mnie, abym załatwił mu SDE i po lekturze powyższego wątku oraz innych pozycji mam kilka pytań, na które jeszcze nikt nie odpowiedział. Bardzo prosił bym o pomoc.

1) Jak wygląda droga złożenia wniosku przez osadzonego? Ojciec nie ma adwokata, ale z tego co tu wyczytałem samemu też może się to udać. Czy mogę przesłać ojcu wniosek wraz ze zgodą i ewentualnym "planem co, gdzie, jak" listem? Do kogo zaadresować ma wniosek ojciec i komu go przedłożyć w zk?

2) Ciekaw jestem jak wygląda sytuacja w momencie, kiedy ojciec mieszka sam, bez nikogo, czyja zgoda była by wymagana. Jestem właścicielem mieszkania, jestem tam zameldowany ale nie mieszkam w mieszkaniu z ojcem.

Bardzo prosił bym o odniesienie się do powyższych kwestii, z góry bardzo serdecznie dziękuję! Pozdrawiam

Berjoza napisał:
Czy mogę przesłać ojcu wniosek wraz ze zgodą i ewentualnym "planem co, gdzie, jak" listem?

Niech się ojciec uda do wychowawcy. Tam otrzyma wszelkie wnioski. I rady.
Oczywiście zasadniczy warunek - wyrok nie dłuższy niż rok.

Berjoza napisał:
2) Ciekaw jestem jak wygląda sytuacja w momencie, kiedy ojciec mieszka sam, bez nikogo, czyja zgoda była by wymagana. Jestem właścicielem mieszkania, jestem tam zameldowany ale nie mieszkam w mieszkaniu z ojcem.

Zatem proponuję być wyraził zgodę-wszak jesteś zameldowany, zatem może i mieszkasz :-)?. Lepiej też będzie, by był ktoś, kto może udostępnić mieszkanie do weryfikacji.

Bardzo dziękuję za odpowiedz!

Jednakże nadal mam pewne wątpliwości co do kwestii oświadczenia. Moja sytuacja wygląda tak, że jestem właścicielem mieszkania, jestem tam zameldowany ale faktycznie tam nie mieszkam. W ww. oświadczeniu napisane jest:

"Oświadczam, że zamieszkujemy wspólnie (...), przy ulicy (...) i wyrażam zgodę..."

Mój problem polega na tym, że tam w istocie nie mieszkam więc czy muszę składać taką deklarację? Nie znam się na tych sprawach ale nie wiem czy deklarowanie stanu nieprawdziwego na coś się zda. A w związku z tym czy wniosek o SDE można złożony być bez ww. oświadczenia, jeżeli w istocie skazany będzie odbywał wyrok samemu w domu?

Oczywiście mógłbym się podpisać ale w wywiadzie środowiskowym (który z kontekstu wcześniejszych postów wnioskuje, że jest przeprowadzany) sąsiedzi mogą wskazać, że ja tam w istocie nie mieszkam. Kurcze nie wiem...

Do druga kwestia, która mi się nasunęła to ta związana z czasem, który skazany musi odsiedzieć. Mój dostał 10msc i zdaje sobie sprawę, że ustawa mówi o co najmniej 6msc pozostałych. Czy to znaczy, że ojciec może się o to ubiegać po 4msc dopiero czy można wcześniej?

Dziękuję i przepraszam za niedogodności związane z długością postu :P

Berjoza napisał:
Do druga kwestia, która mi się nasunęła to ta związana z czasem, który skazany musi odsiedzieć.

Nic nie musi odsiedzieć. Czytasz nieaktualną wersję ustawy.
Oczywiście - nie możesz poświadczać nieprawdy. Ojciec mieszka sam, ojciec siedzi, zatem nikt nie udostępni mieszkania, by przeprowadzić testy techniczne aparatury do SDE.

Czy to prawda że SDE będzie obowiązywało także tych,którym zostanie rok do końca wyroku i od kiedy taka ustawa wchodzi w życie?

forg napisał:
Nic nie musi odsiedzieć. Czytasz nieaktualną wersję ustawy.
Oczywiście - nie możesz poświadczać nieprawdy. Ojciec mieszka sam, ojciec siedzi, zatem nikt nie udostępni mieszkania, by przeprowadzić testy techniczne aparatury do SDE.

No tak ale mieszkamy w jednym mieście. Mógłbym teoretycznie podać swój nr kom i w dniu wizyty był bym w mieszkaniu ojca...

Berjoza napisał:
No tak ale mieszkamy w jednym mieście. Mógłbym teoretycznie podać swój nr kom i w dniu wizyty był bym w mieszkaniu ojca...

oczywiscie, ze takl mozna. Zazwyczaj umawiaja sie wczesniej telefonicznie, aby sprawdzic sygnal.

nigdzie nie znalazłam interesującej mnie informacji. proszę mi powiedzieć jak to jest z sygnałem? czy w mniejszych miejscowościach, gdzie zdarzają się "czarne dziury" w dostępie do sygnału gsm, nadal istnieje możliwość dozoru elektronicznego? na jakiej zasadzie to działa? wiem tylko tyle, że jeżeli w domu skazanego wystąpi choć jedno miejsce gdzie nie ma zasięgu, to już są z tego wielkie problemy.

tekila901 napisał:
wiem tylko tyle, że jeżeli w domu skazanego wystąpi choć jedno miejsce gdzie nie ma zasięgu, to już są z tego wielkie problemy.

No to chyba logiczne i uzasadnione. Problemy z zasięgiem równają się niemożności odbycia kary w systemie dozoru elektronicznego.

A o co??

czy w mniejszych miejscowościach, gdzie zdarzają się "czarne dziury" w dostępie do sygnału gsm, nadal istnieje możliwość dozoru elektronicznego?

Na to pytanie również udzieliłem odpowiedzi.

tekila901 napisał:
na jakiej zasadzie to działa?

pytałam o granicę zasięgu, czy ktoś miał już kontakt z dozorem elektronicznym i wie na jakiej zasadzie obrączka odbiera sygnał. pytam, bo chcę wiedzieć jak uniknąć sytuacji, kiedy sygnał niespodziewanie znika.

Witam, gdy sygnał znika dzwonią do Ciebie na komórkę lub telefon stacjonarny . Sprawdzają gdzie jesteś, usuwają ewentualną awarie . W Poznaniu pani przyjechała i sprawdziła urządzenie, coś tam wymieniła i jest ok.Chyba ważne żeby nie ruszać opaski ani urządzenia.

dzięki :) Proszę mi jeszcze powiedzieć - czy wobec tego SDE jest przeznaczony głownie dla skazanych mieszkających w większych miastach, gdzie zasięg nie zanika?
mój S. ma pracę, w której musi być w miarę mobilny, czasem trzeba coś załatwić w okolicy i nigdy nie wiadomo czy tam gdzie musi pojechać będzie akurat zasięg.

tekila901 napisał:
mój S. ma pracę, w której musi być w miarę mobilny, czasem trzeba coś załatwić w okolicy i nigdy nie wiadomo czy tam gdzie musi pojechać będzie akurat zasięg.

Przecież to polega na tym, ze w określonych godzinach, KAŻDEGO dnia musi być w domu. Czyli w zasięgu urządzenia komunikującego się z obrączką.

Zasięg musi mieć tylko w miejscu zamieszkania,a nie poza nim, w wyznaczonych godzinach musi być w zasięgu urządzenia monitorującego . Na wszystkie pytania odpowie mu osoba która będzie montować w domu to urządzenie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót