System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
krystyna_z_gazowni napisał:
Miało być - "To od marca mają wydłużyć"...

Na wokandzie bylem w lutym i słyszałem że podobno maja wydłużyć od marca tego co teraz mamy.

Mam pytanko. Mój mąż odsiaduje 8 miesięcy w AŚ w Poznaniu, ale za chwilę dojdzie mu 10 m-cy kolejnego wyroku. Również słyszał w AŚ że niby od czerwca mają wydłużć z roku na dwa co do ubiegania się o SDE ale ja niestety żadnych takich potwierdzonych informacji nie znalazłam. Czy ktoś coś więcej wie na ten temat.
A może w jakiś sposób można odsiedzieć najpierw 8 miesięcy na SDE a później starać się dalej o dozór na kolejny wyrok.? Sama już nie wiem, bo wszędzie radzą co innego. W AŚ każą pisać O SDE bo narazie drugiego wyroku nie mają, a z tego co wiem muszą wypchnąć kogo się da na dozór bo potrzebują miejsce na EURO.

A te 10 miesięcy to już jest zarządzone? Jesli tych 10 miesięcy nie ma jescze w ewidencji ZK może starać się o DE. Gdyby się udało i wyszedłby to mógłby pisać o odroczenie wykonania tego drugiego wyroku. Jesli wszystko dobrze by poszło drugi wyrok mógłby odbyć po zakończeniu pierwszego. Tu masz zmiany w ustawie: http://sejmometr.pl/projekt/218,tresc/24424,druk-nr-271

Ostatnia edycja:
ZK jeszcze nie ma w ewidencji tych 10 miesięcy a wyrok uprawomocnił się 17 kwietnia 2012, ale podobno za tzw "dolewką" można poczekać nawet 3 miesiące. Papiery na DE będziemy tak czy tak składać zawsze jest jakaś szansa że się uda a zwolności zawsze później łatwiej cokolwiek załatwić.
A czy ktoś się orjentuje kto musi podpisać oświadczenie czyli tą zgodę na DE, bo mieszkamy w domu teściów ale my mamy w tym domu osobne mieszkanie na poddaszu wejście też jest osobne, ale wydaje mi się że Teściowie jako właściciele też muszą wyrazić zgodę.http://forumprawne.org/images/smilies/icon_surprised.gif

Witam ponownie, chciałam Was poprosic o radę:
Mój Skarb wysłał 2maja wniosek o SDE z ZK na Białołęce do Sądu Okręgowego w W-wie (niestety listem zwykłym). Do tej pory w Sądzie nie zarejestrowano jego wniosku (dowiadywałam się telefonicznie). Z kolei w sekretariacie ZK sprawdziłam wyjście tego listu (też telefonicznie Pani potwierdziła).
Co robic:!: Przecież listy idą ok 2dni..? (a w piątek był 11maj)
Może powinnam za niego złożyc ten wniosek? :what: bo tak sobie wydumałam że widocznie list zaginął gdzieś w drodze..a jak wiadomo list może znaleśc się i po 20-tu latach.. Prosze doradźcie

karola1309 napisał:
Mam pytanko. Mój mąż odsiaduje 8 miesięcy w AŚ w Poznaniu, (...)
... a z tego co wiem muszą wypchnąć kogo się da na dozór bo potrzebują miejsce na EURO.
...niekoniecznie. Co prawda w ZK ale w W-wie (białołęka) ostatnio stanęło 14-tu odbywających i wszystkim NIE PRZYZNANO obrączki:(

hej,nie dziw sie,ze w sadach idzie cos po grudzie.znam jednostke w ktorej na wnioski o warunkowe pisane w grudniu u/r i styczniu b/r stawali dokladnie 9 maja!!!!To nie plotka,taki news :help:

no, ale w sekretariacie w Sądzie nie ma wniosku.. o to mi chodzi.. :mad: a nie o to że nie ma terminu rozpatrzenia..wiesz?
Więc co radzicie..?składac wszystko za niego?

napisze może dlaczego tak odliczam każdy dzień> zabrali mi Skarbka (rutynowa kontrola na ulicy) w kwietniu, jak jeszcze nie chodziłam po operacji w lutym.. Teraz zaczynam się poruszac o kulach (ale tylko w czyimś towarzystwie), bo w marcu ukradli nam samochód z podwórka:mad: Zostałam sama z dzieckiem, i szczerze mówiąc boje się każdego jutrzejszego dnia.. Nie moge zarobic, posprzątac, wyjśc sama żeby cokolwiek załatwic!!! A socjal w tym kraju chyba nie musze mówic nikomu do czego się nadaje!!!
Ja potrzebuje chociażby wiedziec czy ta procedura o SDE się rozpoczęła!! tylko WIEDZIEC!! bo wariuje!! Co mam zrobic?:help:

Zmienial juz ktos swoj harmonogram i godziny? Jest jakis specjalny wzor takiego wniosku?

A czy ktoś się orjentuje kto musi podpisać oświadczenie czyli tą zgodę na DE, bo mieszkamy w domu teściów ale my mamy w tym domu osobne mieszkanie na poddaszu wejście też jest osobne, ale wydaje mi się że Teściowie jako właściciele też muszą wyrazić zgodę.
No tak.

Nie jako właściciele tylko jako pełnoletni mieszkańcy tego domu.

Nie jako właściciele tylko jako pełnoletni mieszkańcy tego domu.
No tak. A jak wynajmujemy mieszkanie to na takie odbywanie kary musi się zgodzić jego właściciel?
Zmienial juz ktos swoj harmonogram i godziny? Jest jakis specjalny wzor takiego wniosku?
Na stronie internetowej nie ma wzoru takiego wniosku więc chyba pisze się go na zwykłej kartce. Jeśli masz ku temu podstawy to złóż taki wniosek a sąd powinien go uwzględnić. Po zmianach w ustawie harmonogram będzie mógł zmienić kurator. Mi kuratorka powiedziała, że jak nie będzie zadnych "podpadek" to mam do niej zadzwonić jakbym chciał uzyskać jakąś "przepustkę" a na pewno nie będzie robić mi problemów.

Ostatnia edycja:
A nie orientujecie się jak to jest jak areszt widzi kary do odbycia ale nie są prawomocne bo żalone to jak to jest do SDE? Sąd ich tez nie bierze pod uwage bo wyznaczył termin SDE

Ja zmieniłem 2 razy.przemysl wszystko dobrze tak żebyś zmieścił się w 12 godz. Napisz wniosek z uzasadnieniem i go wyslij.

martetta napisał:
A nie orientujecie się jak to jest jak areszt widzi kary do odbycia ale nie są prawomocne bo żalone to jak to jest do SDE? Sąd ich tez nie bierze pod uwage bo wyznaczył termin SDE
Domniemanie niewinności.

Dzieki :D bo wychowawca straszy że nic z tego bo on to widzi

martetta napisał:

Możesz napisać to w języku polskim?

Ok Guest no to po polsku.Mój mąż jest na karze 12 mcy,miał wyrok w zawieszeniu a z racji tego że pani kurator się dowiedziała że odbywakare postanowiła że napisze wniosek żeby odwiesić bo nie naprawia szkody.Przyszło że mu odwiesili ten wyrok i mój mąż go zażalil bo szkode na wolności naprawiał,i wychowawca stwierdził że to już jest wdrożone do odbycia.Sąd wyznaczył termin o sde czyli sąd nie widzi tej kary którajest żalona? Wychowawca jest mało sympatyczny i mówi różne rzeczy, a ta kara nie jest prawomocna więc?

Jak to możliwe, że przebywa w zakładzie karnym, skoro zarządzenie wykonania kary nie jest prawomocne?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót