martetta
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 381
Prawomocna jest kara którą odbywa.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
martetta napisał:Prawomocna jest kara którą odbywa.
No tak, ale jeśli skazany otrzyma DE i wyjdzie to będzie mógł odroczyć wykonanie drugiej kary maksymalnie na rok i będzie mógł ją zawiesić ponownie lub wnioskowac o jej wykonanie w SDE.Jeżeli bowiem sąd odwoławczy utrzyma decyzję w mocy, skazany utraci uprawnienia formalne do zastosowania wobec niego systemu dozoru elektronicznego. Ww. rozstrzygnięcie w trakcie odbywania SDE spowoduje zaś jego obligatoryjne uchylenie zgodnie z Art. 28. 1 ust. 3 ustawy.
Ustawa wróciła do sejmu i jak wszystko będzie ok pójdzie prosto do prezydenta. Nie możesz pisać o wpz jesli ustawa nie weszła w zycie.jarolino11 napisał:mam pytanie?co jest z tą nowelizacją,kiedy wejdzie w życie? 8-go maja mineło mi pół kary i nie wiem czy już moge pisać o warunek czy nie,wiem że 9 maja obradował nad tą nowelą senat ale co dalej?ile trzeba czekać? kiedy te nowe przepisy wejdą w życie?prosze o pomoc.
Ptasior napisał:No tak, ale jeśli skazany otrzyma DE i wyjdzie to będzie mógł odroczyć wykonanie drugiej kary maksymalnie na rok i będzie mógł ją zawiesić ponownie lub wnioskowac o jej wykonanie w SDE.
guest_user napisał:Wychowawca ma rację.
Sąd penitencjarny nie powinien rozpoznawać wniosku do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia zażalenia na zarządzenie wykonania kary warunkowo zawieszonej - i jestem prawie pewny, że w tym wypadku tak będzie.
Jeżeli bowiem sąd odwoławczy utrzyma decyzję w mocy, skazany utraci uprawnienia formalne do zastosowania wobec niego systemu dozoru elektronicznego. Ww. rozstrzygnięcie w trakcie odbywania SDE spowoduje zaś jego obligatoryjne uchylenie zgodnie z Art. 28. 1 ust. 3 ustawy.
Ziomek12 napisał:U mnie wszystko trwalo dzień i 1 miesiac, i smigam juz z opaska u nogi
20 Stycznia - Zlozony wniosek o SDE z wolnosci.
1 Luty - Mialem termin stawienia sie do AŚ, oczywiscie stawilem sie dobrowolnie.
21 Luty - Wokanda w AŚ w sprawie o SDE.
Acha, ciotkaklotkaJa rowniez mam wyrok 10 miesiecy
21 dni spedzonych w areszcie reszta na opaske elektroniczna.
A jezeli chodzi o 2 pytanieTo jezeli dostanie ta opaske na wokandzie, to wychodzi w tym samym dniu i ma 24h na powrot do domu i wykonanie telefonu do UPD o gotowosci instalacji urzadzen monitorujących.
Ewuska19 napisał:Czy wiecie może w jaki sposób można sie postarać o 2 dni "wolnego" w SDE? Bo słyszałam ze można max dostać 7 dni.
Pisałem na ten temat już wczesniej. Mi kurator powiedziała, że jak nie bedzie żadnych "podpadek" nie będzie robiła problemów z wydaniem zezwolenia na "przepustkę". Rozmawiałem o tym, że jak będzie odpowiednia pogoda to chciałbym z dzieciakami jechać nad wodę. Mam zadzwonić do niej jak będę chciał jechać. I tyle.Czy wiecie może w jaki sposób można sie postarać o 2 dni "wolnego" w SDE?