System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
martetta napisał:
Prawomocna jest kara którą odbywa.

Wychowawca ma rację.

Sąd penitencjarny nie powinien rozpoznawać wniosku do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia zażalenia na zarządzenie wykonania kary warunkowo zawieszonej - i jestem prawie pewny, że w tym wypadku tak będzie.

Jeżeli bowiem sąd odwoławczy utrzyma decyzję w mocy, skazany utraci uprawnienia formalne do zastosowania wobec niego systemu dozoru elektronicznego. Ww. rozstrzygnięcie w trakcie odbywania SDE spowoduje zaś jego obligatoryjne uchylenie zgodnie z Art. 28. 1 ust. 3 ustawy.

HMY no ok ale to sąd zdecydował że mąż się nadaję, tylko zwróć uwagę że może sie bronić nim przyjdzie zażalenie to jemu się kara zakończy to dalej zakład go będzie trzymał
?

Jeżeli bowiem sąd odwoławczy utrzyma decyzję w mocy, skazany utraci uprawnienia formalne do zastosowania wobec niego systemu dozoru elektronicznego. Ww. rozstrzygnięcie w trakcie odbywania SDE spowoduje zaś jego obligatoryjne uchylenie zgodnie z Art. 28. 1 ust. 3 ustawy.
No tak, ale jeśli skazany otrzyma DE i wyjdzie to będzie mógł odroczyć wykonanie drugiej kary maksymalnie na rok i będzie mógł ją zawiesić ponownie lub wnioskowac o jej wykonanie w SDE.

mam pytanie?co jest z tą nowelizacją,kiedy wejdzie w życie? 8-go maja mineło mi pół kary i nie wiem czy już moge pisać o warunek czy nie,wiem że 9 maja obradował nad tą nowelą senat ale co dalej?ile trzeba czekać? kiedy te nowe przepisy wejdą w życie?prosze o pomoc.

jarolino11 napisał:
mam pytanie?co jest z tą nowelizacją,kiedy wejdzie w życie? 8-go maja mineło mi pół kary i nie wiem czy już moge pisać o warunek czy nie,wiem że 9 maja obradował nad tą nowelą senat ale co dalej?ile trzeba czekać? kiedy te nowe przepisy wejdą w życie?prosze o pomoc.
Ustawa wróciła do sejmu i jak wszystko będzie ok pójdzie prosto do prezydenta. Nie możesz pisać o wpz jesli ustawa nie weszła w zycie.

dlatego chciałem sie dowiedzieć,dzieki.ale ile to może jeszcze potrwać-tydzien dwa a może dłużej nigdzie o tym nie jest napisane:!:ile jeszcze muszę czekac? aby zacząć pisać?

W momencie jak ustawa wejdzie w życie. Ludzie tak się łudzicie ta zmianą ustawy a nie pomyśleliście o tym czy sądy będą tak chętnie zwalniać warunkowo z kary odbywanej w domu? Mają wszystkich "na widelcu" więc po co dawać "warunek"? No fakt, że dostaniemy "łaziora" na 2 lata, ale nie będziemy kontrolowani przez X godzin.

Ptasior napisał:
No tak, ale jeśli skazany otrzyma DE i wyjdzie to będzie mógł odroczyć wykonanie drugiej kary maksymalnie na rok i będzie mógł ją zawiesić ponownie lub wnioskowac o jej wykonanie w SDE.

No właśnie :D

guest_user napisał:
Wychowawca ma rację.

Sąd penitencjarny nie powinien rozpoznawać wniosku do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia zażalenia na zarządzenie wykonania kary warunkowo zawieszonej - i jestem prawie pewny, że w tym wypadku tak będzie.

A tu jest właśnie nie do końca.Sąd rozpatruje wniosek o SDE na dany moment

Przeczytałam artykuł z 2009r. i znalazłam informację "Do domowych aresztów na początku trafią skazani z najkrótszymi wyrokami – do roku więzienia (po odsiadce połowy), bo odbywanie kary w ten sposób nie może trwać dłużej niż sześć miesięcy. "
A jak jest w przypadku takim: Osoba miała zawieszenie, na 2 lata do odsiedzenia 10 miesięcy. Zawiasy zostały odwieszone, ma ograniczoną wolność bo pracuje w schronisku, prace ma do 19.09.2012r. i teraz otrzymał pismo o zarządzenie kary- odsiadkę.
Czy w tym przypadku gdyby była to opaska byłby liczony ten wyrok 10 miesięcy pozbawienia wolności? I czy w tym przypadku przysługuje opaska? Bo zgodnie z tym cytatem- chyba nie ?

Ziomek12 napisał:
U mnie wszystko trwalo dzień i 1 miesiac, i smigam juz z opaska u nogi :P

20 Stycznia - Zlozony wniosek o SDE z wolnosci.
1 Luty - Mialem termin stawienia sie do AŚ, oczywiscie stawilem sie dobrowolnie.
21 Luty - Wokanda w AŚ w sprawie o SDE.
Acha, ciotkaklotka :) Ja rowniez mam wyrok 10 miesiecy :) 21 dni spedzonych w areszcie reszta na opaske elektroniczna.

A jezeli chodzi o 2 pytanie :P To jezeli dostanie ta opaske na wokandzie, to wychodzi w tym samym dniu i ma 24h na powrot do domu i wykonanie telefonu do UPD o gotowosci instalacji urzadzen monitorujących.

Hej, możesz się odezwać do mnie odnośnie opaski elektronicznej?Przeżyłeś to na własnej skórze, więc prosiłabym o pomoc.

Ja Ci napisze. Odwieszony wyrok 1 rok. Wniosek o SDE do SO. Drugi wniosek o wstrzymanie wykonania kary do SR w związku ze złożonym powyższym wnioskiem rozpatrzony pozytywnie. Miesiąc od złożonego wniosku o SDE mam opaskę. Tyle.

Czy wiecie może w jaki sposób można sie postarać o 2 dni "wolnego" w SDE? Bo słyszałam ze można max dostać 7 dni.

Ewuska19 napisał:
Czy wiecie może w jaki sposób można sie postarać o 2 dni "wolnego" w SDE? Bo słyszałam ze można max dostać 7 dni.

Co to znaczy "2 dni wolnego"?

SDE to nie taka fajna zabawa w noszenie "obrączki" na nodze tylko kara pozbawienia wolności. Zmienia się jedynie otoczenie i mury wiezienia zastępują mury miejsca zamieszkania.

W sprawie wolnych dni , na rozmowę z kuratorem.

czy ktos wie jak napisac wniosek o zmiane harmonogramu SDE z powodu podjecia sie pracy?;););)

Ewuśka19 . mozesz sie postarac o 2 dni wolnego tylko jesli usprawiedliwisz im to ze z powaznego powodu gdzie i kiedy jedziesz. musisz to powiedziec kuratorce od SDE ktora masz przyznaczona do zezwolen. i wszystko.. :) powodzenia;)

W spr. Wolnych dni pogadaj z kuratorem może ci da pozwolenie tak jak mi,w czerwcu idę na wesele....

Czy wiecie może w jaki sposób można sie postarać o 2 dni "wolnego" w SDE?
Pisałem na ten temat już wczesniej. Mi kurator powiedziała, że jak nie bedzie żadnych "podpadek" nie będzie robiła problemów z wydaniem zezwolenia na "przepustkę". Rozmawiałem o tym, że jak będzie odpowiednia pogoda to chciałbym z dzieciakami jechać nad wodę. Mam zadzwonić do niej jak będę chciał jechać. I tyle.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót