System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jankooo8 napisał:
Tak naprawde kuratorzy nie maja az tak duzo pracy a jezeli juz przytlaczaja ich obowiazki to wysylaja kuratora spolecznego....Piszesz kosztem rodziny a wez obroc sytuacje w druga strone Glowa rodziny tez powina sie zastanowic co robi i jakie moga byc tego konsekwencje .....Wiem ze rodzina jest wazna ALE JAKI GOSPODARZ TAKIE ZYCIE........ a czasu sie juz nie cofnie
Jak widać na tym przykładzie- nie wszyscy.
I rozumiem, że Ty nie masz rodziny, żony, dzieci, więc mogłeś wywijać - tak???
JA sama nigdy nawet mandatu od policji nie dostałam.Wiem, co mi wolno, a czego nie.Wyciągam wnioski, wiem, że "gapowe się płaci".W swoim życiu spotkałam kilku kuratorów i to co piszesz to wierutne bzdury.
Mój mąż popełnił błąd, teraz siedzi, stara się o DE.Mam do niego żal.Ale rozumiem,że ludzie popełniają błędy.NAWET JAK MAJĄ RODZINĘ.Bo są tylko ludźmi.

Dzis mialem wokande o dozor i kazdy kto byl dostawal. Adwokat mi mowil ze sedziowie dostali jakies zarzadzenie ze za male wyroki maja przyznawac dozor bo jest przepelnienie w zakladach :) i nawet dal mi tyle wychodnego ile chcialem nawet na silownie sie zgodzil :) i pytalem czy mozna pracowac na zmiany i sedzia mowil ze nie ma problemu trzeba tylko zglosic i zmienic harmonogram

Ostatnia edycja:
Zang a ile masz wychodnego? Który sędzia był? fajnie, że dostałeś.

Ptasior napisał:
Zang a ile masz wychodnego? Który sędzia był? fajnie, że dostałeś.

pon,wt,czw,pt od 930-1830
sroda od 930 do 20 praca i po pracy silownia
sobota 11 do 14 zakupy i od 16 do 18 silownia i niedziela od 11do 14 kosciol sedzia prezes :) Grzegorz Zarzycki. Tez sie ciesze :)

zang napisał:
pon,wt,czw,pt od 930-1830
sroda od 930 do 20 praca i po pracy silownia
sobota 11 do 14 zakupy i od 16 do 18 silownia i niedziela od 11do 14 kosciol sedzia prezes :) Grzegorz Zarzycki. Tez sie ciesze :)

No to klasa :D Nawet na siłownie możesz iść. Jaki masz wyrok i za co jeśli można wiedzieć.

To i tak dobrze masz. Teraz dają DE bo to zawsze nizszy koszt utrzymania skazanego. Ja ma od poniedziałku do soboty od 6 do 18 a wniedzielę od 12 do 14, ale teraz kurator będzie mógł zmienić harmonogram tak, że niedzielę sobie zmienię na "dzieci". A kuratorkę mam w porządalu:!:

wyrok 5 miesiecy a za co nie powiem :) hehe no na silownie to nie spodziewalem ze sie zgodzi :)

A wiecie moze czy te 3 mies kiedy mozna sie starac ponownie o DE sa liczone od pierwszej sprawy o DE czy dopiero po sprawie w sadzie apelacyjnym?

Ja mam następujące pytanie: mojemu mężowi zmieniono harmonogram i "może" pracować od poniedziałku do soboty. Wczoraj zadzwonił kurator,że prokurator wniósł zażalenie, bo niby w soboty nie można pracować, bo trzeba się trzymać 40 godzin tygodniowo i kurator powiedział ze w soboty nie może pracować. Na dodatek powiedział,że nie mogą być ustalone godziny np. 5:30, tylko pełne godziny, a na wyroku jest od 6:30 do 16:30. Maz nie poszedł dziś do pracy, co oczywiście powoduje o wiele mniejszą pensję, a kasy brakuje. Stąd moje pytanie czy kurator ot tak sobie może zadzwonić i powiedzieć, że mąż nie może wychodzić z domu czy trzymać się harmonogramu?? Dla mnie oczywiste jest ze wyrok jest ważny a nie słowo kuratora, no ale na prawie się nie znam więc mogę się mylić.

karo669 napisał:
Dzisiaj się odbyła sprawa o DE, Sędzia nie przyznał DE mojemu chłopakowi, bo stwierdził, że podczas DE też będzie mógł jeździć po pijanemu chociaż zdarzyło mu się to raz w życiu, drugi raz jechał na zakazie. (Przecież odbywając kare jest obowiązkowa całkowita abstynencja, to jak mógł tak stwierdzić!). Sędzia był bardzo nieprzyjemny, nie dał dojść do głosu w ogóle ani razu, tylko ogłosił, że mu tego nie przyznaje i do widzenia. Trwało to może 3 minuty i koniec. Powiedział tylko, że może się do 7 dni odwołać. Jak takie pismo napisać, sformułować?

Na odwołanie się od wyroku jest 7 dni roboczych czy sobota i niedziela też się liczą? Proszę o odpowiedź.

Sonia633 napisał:
Ja mam następujące pytanie: mojemu mężowi zmieniono harmonogram i "może" pracować od poniedziałku do soboty. Wczoraj zadzwonił kurator,że prokurator wniósł zażalenie, bo niby w soboty nie można pracować, bo trzeba się trzymać 40 godzin tygodniowo i kurator powiedział ze w soboty nie może pracować. Na dodatek powiedział,że nie mogą być ustalone godziny np. 5:30, tylko pełne godziny, a na wyroku jest od 6:30 do 16:30. Maz nie poszedł dziś do pracy, co oczywiście powoduje o wiele mniejszą pensję, a kasy brakuje. Stąd moje pytanie czy kurator ot tak sobie może zadzwonić i powiedzieć, że mąż nie może wychodzić z domu czy trzymać się harmonogramu?? Dla mnie oczywiste jest ze wyrok jest ważny a nie słowo kuratora, no ale na prawie się nie znam więc mogę się mylić.

40 godzin???/to sie ma nijak do tego ze skazany moze przebywac 12 godzin poza domem....a jezeli chodzi o pelne godziny to tez sie ma nijak ja wychodze do pracy o 05.10 do 14.50 i to jest pierwsza zmiana.a jezeli chodzi o pelne godziny to jest tak :gdy prosisz kuratora o czasowe oddalenie to on tylko moze wprowadzic pelne godziny np.14 do 16...a nie moze wpisac 14.15 do 16.30

bo niby w soboty nie można pracować
Nieprawda. Ja mam na pracę zawodową 12 godzin od poniedziałku do soboty. I sędzia się przychylił do mojego wniosku a prokurator się nie sprzeciwiał.
Na dodatek powiedział,że nie mogą być ustalone godziny np. 5:30, tylko pełne godziny, a na wyroku jest od 6:30 do 16:30
Kolejna bzdura.
gdy prosisz kuratora o czasowe oddalenie to on tylko moze wprowadzic pelne godziny np.14 do 16...a nie moze wpisac 14.15 do 16.30
I następna bzdura.

Dziękuje pięknie za odpowiedź, tak myślałam. Zastanawia mnie jaki jest sens zachowania kuratora. Ostrzegała też,żeby nie dzwonić do niej w weekendy, bo ... "weekendy są dla niej". Teraz niby do dnia kolejnej sprawy o harmonogram z powodu odwołania prokuratora, niby codzienne zgody na pracę daje kurator.

Nie to nie jest tak. To co ma od sądu na postanowieniu tego powinien się trzymać. Jesli sąd II instancji zmieni godziny poza domem wtedy to się dopiero zmieni. Jaki sens ma zachowanie kuratora? Zobacz mój podpis pod postami.

witam . mam pytanie co zrobić gdy odmówiono dozoru z powodu złego zasięgu. ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót