System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja miałam dzien po złożeiu wniosku już miałam wizytę.

Ale kochanie trzymaj sie mój mąż już jest w domu trzymam kciukii za was daj zanać co i jak jak cos pisz na priv

Dziś dzwonili,ze w sobote przyjda mierzyc... Tak bardzo sie boje...... :( a z jakiego okregu jesteście Wy? Bo slyszalam, ze z Kielc wiele osob nie dostalo dozoru elektronicznego wlasnie ze wzgledu na brak sygnalu...

bakteria782 napisał:
A ja nie moge odczytac tego

To zainstaluj sobie odpowiedni program. Lub poproś o to kogoś!
Bo chyba nie oczekujesz, że ktoś wklei tutaj treść całego poradnika?

forg napisał:
To zainstaluj sobie odpowiedni program. Lub poproś o to kogoś!
Bo chyba nie oczekujesz, że ktoś wklei tutaj treść całego poradnika?

dziekuje bardzo juz to zrobilam... pozdrawiam ;)

witam mam pytanko, mój chłopak ma szanse na bransoletę wyrok rok czasu , czy jeżeli uda się z tą bransoletą to będzie musiał cały rok nią przechodzić czy może starać się o wcześniejsze "zwolnienie" ? :)

Nie, nie może się starać o wcześniejsze zwolnienie. Elektroniczny dozór do ostatniego dnia kary.

a jak to jest czy nie będzie mógł "wystawić" nogi za próg ? czy to jest jakiś zasięg np. 5m od nadajnika ? i na jakiej zasadzie dobierane są godziny pobytu w domu ? oytam głównie pod kątem pracy :)

Ostatnia edycja:
Może przeczytaj sobie przepisy oraz poradnik, do którego link umieszczono w tym temacie?

e1984

Sygnał musi byc w calym domu/mieszkaniu, takze nie ma czegos takiego, ze bedzie mogl sie znajdowac np 5 m od nadajnika... jak sobie wyobrazasz spanie, badz zalatwianie spraw fizjologicznych? Kibelek w pokoju, czy lozko w WC :)?

Sąd Penitencjarny ustala 'harmonogram', w jakich godzinach Skazany moze przebywac poza domem... conajmniej 12 h musi przebywac w domu jezeli sie nie myle...
Ostatnio slyszalam o przypadku, ze Skazanemu starajacemu się o dozor elektroniczny rozpatrzono wniosek negatywnie z tego wzgledu, ze nie mial WC w domu, tylko kibelek na dworzu( z wioski jakiejs byl ) i Sąd uznal, ze nie sprawdzi sie to w praktyce... bo kazde wyjscie celem zalatwienia spraw fizjologicznych by wskazywalo na pobyt poza obrebem zasięgu nadajnika... Najlepiej zrob tak, jak Forg napisal, poczytaj poradnik, ja sie z niego wielu rzeczy dowiedzialam, poza tym mozesz poczytac w internecie jak to wyglada w praktyce ( wywiady z osobami , ktore maja dozor elektroniczny), oraz posluchaj wypowiedzi Ministra Sprawiedliwosci...

Ostatnia edycja:
A ja mam takie pytanie od siebie:

Czy jeżeli wniosek o przyznanie dozoru elektronicznego zostałby rozpatrzony negatywnie, to czy skazany moze sie odwolywac jakos? Czy musi odczekac okreslonyny czas, by ponownie pisac prosbe/ wniosek o przyznanie dozoru elektronicznego?
Czy jest mozliwosc np. w przypadku nie otrzymania po polowie kary warunkowego zwolnienia, starac się ponownie o dozor elektroniczny??? ( na 6 miesięcy)

Odwoływać się może ma na to 7 dni.
A następny wniosek może złożyć po trzech miesiącach.

prosze mi powiedziec, GDZIE jest zapisane, ze skazani, ktorym został 1 rok do odsiedzenia rowniez moga starac sie o dozor elektroniczny? W informatorze jest tylko, ze osobom, ktore maja rok pozbawienia wolnosci...

guzik1010 napisał:
prosze mi powiedziec, GDZIE jest zapisane, ze skazani, ktorym został 1 rok do odsiedzenia rowniez moga starac sie o dozor elektroniczny?

Nigdzie to nie jest napisane.

Na 100% tak nie jest.
System dozoru elektronicznego może objąć skazanego, który ma karę pozbawienia wolności do roku, lub kilka kar, których suma wynosi rok lub mniej.

Czyli osoby, ktorym został 1 rok do konca wyroku NIE MOGĄ starać się o dozor elektroniczny? Przeszperałam całe forum i wiele osob pisało, że mogą. wlasnie sie zdzwilam, ze nikt tego nie negował,a w ustawie nic o tym nie pisało.

a czy nie jest tak, że moze sie starac gdy do końca został rok ale kara w całości nie moze przekraczać trzech lat?

guzik1010 napisał:
Czyli osoby, ktorym został 1 rok do konca wyroku NIE MOGĄ starać się o dozor elektroniczny?

Cytat z ustawy o dozorze elektronicznym
Sąd penitencjarny może udzielić zezwolenia na odbycie kary pozbawienia wolności nieprzekraczającej jednego roku w systemie dozoru elektronicznego skazanemu na taką karę

Kara pozbawienia wolności nie przekraczająca roku może zostać zamieniona na dozór.
Nie kara 15 lat, z której do końca pozostał jeden rok.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót