System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
no dobrze, a jeszcze takie pytanie, nie wiem, czy dobrze rozumiem to. Czy jeśli skazanemu na 1 rok, zostanie pol roku do odbycia kary, bedzie sie staral o WPZ, noi powiedzmy, nie dostanie, to wtedy moze jeszcze starac sie o dozor elektroniczny na reszte kary, czyli te pol roku?

Witam nie wiem czy taki temat był poruszany ,bo jest tutaj trochę tych stron - Mój wujek miał być objęty nadzorem elektronicznym .W piątek wypuścili go do domu a w poniedziałek zadzwonili że muszą zabrać go do zakładu ponieważ do nich nie zadzwonił , wujek twierdzi że nikt mu o tym nie powiedział ,czy to możliwe i co robić w takiej sytuacji????????????????:sad:

Jeżeli został wydany wyrok o SDE to ma 24 godziny na kontakt z firmą od SDE, informuje o tym sąd, bądź 24 godziny o doręczeniu postanowienia pocztą, jeżeli zarządał, natomiast jeżeli odebrał osobiście to tak ak wyżej.

Witam, mam kilka pytań:

Został mi odwieszony wyrok jednego roku pozbawienia wolności. Ponieważ dopuściłem się podobnego przestępstwa ponownie w okresie próby.

Do tej pory nie przebywałem ani razu w zakładzie karnym. Czy tak wiec mogę napisać w uzasadnieniu wniosku o SDE ze jestem osoba pierwszy raz skazana ?.

Wszystkie poprzednie wyroki miałem w zawieszeniu (wyłudzenie 400 zl, zniszczenie mienia).

Niestety dostałem bilet z terminem wstawienia się do ZK na 6 maja. Co w przypadku jak jutro złoże wniosek, a posiedzenie rozpocznie się po terminie wstawienia - a ja się nie zgłoszę do ZK?.

Czy mam jakąkolwiek szanse uzyskania zgody na SDE w takim przypadku ?.

Czy mogę napisać wniosek o nie doprowadzanie do ZK, do czasu rozpatrzenia wniosku o SDE?.

Proszę o jakakolwiek poradę jak to rozegrać. :rolleyes:

Everlast napisał:
Niestety dostałem bilet z terminem wstawienia się do ZK na 6 maja. Co w przypadku jak jutro złoże wniosek, a posiedzenie rozpocznie się po terminie wstawienia - a ja się nie zgłoszę do ZK?.

Wtedy sędzia będzie miał pierwszy dowód na to, że lekce sobie ważysz postanowienia sądu. Masz termin zgłoszenia się do zk to się zgłaszasz-i pokazujesz, że szanujesz prawo. A jeśli spełniasz przesłanki to po zakończeniu wszelkich procedur opuścisz jednostkę i rozpoczniesz elektroniczny dozór.

witam, właśnie wczoraj dostałam sde:) po odwołaniu bo sad 1 istancji mi odmówił. napisałam do sadu apelacyjnego odwołanie, ktory to sprawe oddał do ponownego...

Klementyna mam pytanie ile trwał proces od momentu zlozenia wniosku o SDE do momentu wyznaczenia pierwszego terminu sprawy?

Wczoraj byłi sprawdzać zasięg odnosnie dozoru elektronicznego ale niestety nie było mnie w domu. I moje pytanie brzmi czy przyjadą jeszcze raz?

WITAM, TAK DZIAŁA I TO AZ ZADOBRZE CHYBA:)POSIADAM TAKOWA KULE U NOGI...MASAKRA!WCZORAJ MI ZAŁOŻYLI A JUZ DZIS PRZYJEZDZALI BO TAK MNIE SCISNELI ZE NOGA MI PUCHNIE!:x

Czasami zaczynam żałować,że się nie zgodziłam na dozór elektroniczny...

Furia napisał:
Czasami zaczynam żałować,że się nie zgodziłam na dozór elektroniczny...

Twoja zgoda wynika tylko z faktu ewentualnego zamieszkania skazanego razem z Tobą - nic więcej. O System dozoru może się starać skazany tudzież osoba uprawniona w myśl przepisów prawa karnego wykonawczego. A zgodzić może się na jego stosowanie jedynie Sąd.

Wiem o tym,bo miał bardzo duże szanse na przyznanie dozoru elektronicznego ale potrzebna właśnie była moja zgoda a ja jej nie wyraziłam a że mąż zameldowany jest w naszym miejscu zamieszkania i tam przebywałby to wniosek został,że tak kolokwialnie powiem skreślony.

a slyszeliscie o tym ze przepisy maja sie zmienic i beda mogli sie starac wiezniowie ktorzy maja wyrok do 2 lat a nie do roku czy to jakies plotki?

ja to nie słyszałam ,ale jeśli to usłyszałaś od skazanego -to to jest plotka

większość grafryb-co udowodniono nie raz na tym forum, ale jeśli to prawda -to bardzo się cieszę ,chociaż czytałam niedawno o obrożach i nic nie było takiego

Ostatnia edycja:
czyli na pewno na dzien dzisiejszy o dozór elektroniczny moga się ubiegać skazani do 1 roku??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót