SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Masz napisane dwa posty wyżej... Widzisz? :what:

Dzisiaj Sejm uchwalił ustawę. Głosowało 433 posłów i wszyscy byli za. :D Teraz tylko czekać na podpisanie ustawy ;D

Czyli już jest po sprawie? Teraz tylko tylko prezydent "bul" Komorowski musi to podpisać i ustawa wchodzi w życie po 14 dniach od podpisania?

Teraz musi ustawę zatwierdzić Senat i prezydent musi ją podpisać. Gdy ją podpisze ustawa musi być ogłoszona w dzienniku ustaw i wtedy wchodzi w życie. Jeszcze gdzieś koło miesiąca/ półtora będzie to trwało. Jak coś więcej będę wiedział to będę tutaj pisał.

Macie jakiś Wzór pisma o WZ ? Pisze się to do penitencjarnego ?

Ja na razie sobie tym głowy nie zawracam, to nie będzie tak od razu... Ale wydaje mi się, że najlepiej pogadać z kuratorem. Powinien wiedzieć co i jak, bo ty chyba on albo za jego pośrednictwem będzie się składać taki wniosek.

Znajomy. u mnie była sytuacja że Ja więcej wiedziałem niż moim kuratorzy. Kurator przed wejściem w styczniu SDE mówił mi że można się starać o WZ jak i gość od pomiarów bo to taka sama kara jak więzienie. Yhymm. Mam spoko kuratorki ale wydaje mi się że mało co wiedzą i nawet nie mają pojęcia że są prace nad WZ w SDE- takie moje zdanie z doświadczenia. Także czekam na wejście ustawy i następnego dnia chce skład wniosek im prędzej tym lepiej dla mnie :)

Poza tym u mnie w innym mieście jest okręgówka więc wole zawieź takie pismo sam niż czekać aż kurator mi to wyśle....

Ostatnia edycja:
xluqas masz rację, u mnie sytuacja jest podobna. Kuratorka nawet tylu rzeczy na temat SDE nie wie co ja. Niedawno jak powiedziałem jej, że są prace nad taka ustawą to była zdziwiona i nie miała o tym zielonego pojęcia. Zapytałem z ciekawości czy napisałaby mi taki wniosek o WZ to powiedziała, że Ona się nie chce w to mieszać i najlepiej żebym sobie sam napisał bo Ona mnie nie zna i nie wie co o mnie napisać.

Państwo w Państwie. Czyli radź sobie sam i sam sobie wszystko pisz. Dlatego ja już chce mieć na gotowo takie pismo i po wejściu ustawy w życie złożyć taki papier. Na szczęście u mnie w okręgowym jest Informacja gdzie coś tam wiedzą o tym SDE. Zadzwonie tam w poniedziałek czy coś wiedzą o pracach WZ z SDe

25 i 26 kwietnia jest posiedzenie Senatu. Więc możliwe, że już w tych dniach projekt będzie rozpatrzony. pozdrawiam

Nie wiem jak u Was ale któryś z moich 3 kuratorów powinien coś na ten temat wiedzieć :lol:

No to fajnie :D Szybko to idzie :P Akurat 1 Lipca mam polowe kary :D to w czwercu moge pisac o WPZ :D

Czy ktos z was juz wie czy senat dyskutowal juz na temat WZ w SDE ??

dopiero na 9 maja senat ustalił datę prac nad ustawą!
do tej pory nic nie działo się w tym kierunku

witam,czy macie info,czy posiedzenie sejmu sie odbylo 25-26.04, i co dalej w tej sprawie sie dzieje?

Tak odbylo sie bylo glosowanie i wszyscy poslowie byli za . teraz poszlo to do senatu a posiedzenie jest 9 maja i sie okaze co dalej miejmy nadzieje ze bedzie dobrze ;)

Czyli 9 maja juz jak przejdzie to idzie do prezydenta? :> I jak dobrze pojdzie to w czerwcu to wejdzie w zycie? :>

tak przezydent ma 2 tygodnie na podpisanie albo odrzucenie potem musi byc wpisana do dziennika ustaw i wchodzi w zycie ;)

1. O warunkowym przedterminowym zwolnieniu skazanego odbywającego karę
pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego orzeka na posiedzeniu sąd
penitencjarny, w którego okręgu skazany posiada miejsce stałego pobytu.
2. Wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie może złożyć również sądowy
kurator zawodowy.
3. Udzielając warunkowego przedterminowego zwolnienia sąd uchyla zezwolenie na
odbycie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego.
4. Udzielenie warunkowego przedterminowego zwolnienia nie jest dopuszczalne wobec
skazanego, który odbywa w systemie dozoru elektronicznego zastępczą karę
pozbawienia wolności za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.
5. W razie odwołania warunkowego przedterminowego zwolnienia stosuje się
odpowiednio art. 31 i art. 32.>

ok wszystko dobrze ale nie rozumiem punktu czwartego o co im chodzi w punkcie czwartym odnosnie zastepczej kary :o

Powrót