SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
damianko napisał:
ok wszystko dobrze ale nie rozumiem punktu czwartego o co im chodzi w punkcie czwartym odnosnie zastepczej kary :o

A co tam jest niejasnego? Jeśli odbywasz zastępczą karę w SDE to nie masz zwolnienia warunkowego. Proste czy dalej nie rozumiesz?

Wlasnie nie rozumiem co to jest kara zastepcza, przeciez wprowadzaja to po to zeby bylo warunkowe z SDE a mozna to zrozumiec ze wogole SDE to kara zastepcza. :o

damianko napisał:
Wlasnie nie rozumiem co to jest kara zastepcza, przeciez wprowadzaja to po to zeby bylo warunkowe z SDE a mozna to zrozumiec ze wogole SDE to kara zastepcza. :o
Np. za niezapłaconą grzywnę.

czy warunkowe zwolnienie dotyczyć będzie osoby, która odbywa karę 1 roku SDE za prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu i po jakim czasie można się o nie ubiegać?

w twoim przypadku po połowie kary czyli 6 m-cy

W moim przypadku połowa kary będzie 11 czerwca, kiedy więc będę mógł napisać wniosek o przedterminowe zwolnienia???? Muszę czekać kiedy prezydent podpisze ustawę czy mogę już wysłać??

sądzę że możesz napisać dopiero jak ustawa wejdzie w życie a jeszcze nie weszła.

jak ustawa wejdzie w zycie to o WZ mozesz pisac juz 40 dni przed polowa kary . Teraz tylko czekac na posiedzenie senatu ;)

Wiecie jaki czas zajmuje później do posiedzenia penitencjarnego od chwili złożenia wniosku o WZ ??

Mi połowa kary właśnie minęła wczoraj

Ok czyli rozumiem jak wejdzie w życie to pisać... No ale i tak będzie trzeba czekać ze 30 dni... No ale lepsze to jak siedzieć z tym do grudnia... heh... No w sumie nic innego nie pozostało jak czekać :) dzięki

A wiadomo już jest kiedy senat będzie debatował nad tą ustawą?

Jutro ma być jakieś posiedzenie czy coś. Jak wszystko pójdzie dobrze to poźniej już tylko Prezydent musi to zaakceptować i wpisać do dziennika.

Wczoraj senat przyjął proponowane zminy w ustawie o SDE, dokonano małych poprawek:)

Wiesz jakie to poprawki no i czy tyczą one Warunkowego Zwolnienia??

No i ile musi minął by Prezydent to podpisał?

xluqas napisał:
Wiesz jakie to poprawki no i czy tyczą one Warunkowego Zwolnienia??

No i ile musi minął by Prezydent to podpisał?

Ta, warunkowe. Prezydent ma dwa tygodnie na podpisanie.

youandme napisał:
Wczoraj senat przyjął proponowane zminy w ustawie o SDE, dokonano małych poprawek:)

A wiesz moze jakie te poprawki??

poprawki typowo słowne, nie zmieniaja one stanowiska co do WZ z SDE. na stronie senatu mozna wejsc w aktualne posiedzenie i tam sa druki, gdzie jest wyszczególnione jakie poprawki został naniesione.
Licze ,że prezydent podpisze w ciągu tygodnia, a potem 14 na wejście ustawy w zycie. to akurat początek czerwca

Mam nadzieje że to szybko pójdzie ;)

a ja mam takie pytanie...czy jesli osoba byla na warunkowym przedterminowym zwolnieniu i zostalo ono odwieszone (pozostala kara do odbycia to 6 miesiecy), czy ta osoba ma prawo do ubiegania sie o dozor elektroniczny?

Wiesz .. ten temat dotyczy jednak czegoś innego niż Ty pytasz.
Ale ok - po odwołaniu wpz ta osoba (czyli wybranek Twego serca) będzie odbywała karę 2 lat pozbawienia wolności. A 2 lata nie kwalifikują się do SDE.

Powrót