SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Były cztery głosowania, każde głosowanie na jedna poprawkę. I głosowanie było za odrzuceniem poprawek, wszyscy byli przeciw odrzuceniu, więc wszystkie 4 poprawki zostały przyjęte. Także teraz ustawa wędruje do prezydenta.

Czyli jesli dobrze pójdzie wejdzie w życiu za miesiąc, oczekiwanie na rozpatrzenie wniosku może trwać od miesiąca do dwóch także sądzę iż przy moim końcu kary na początku sierpnia nie opłaci się pisać WZ do tego jeszcze 2letni dozór chyba za grubo tego wszystkiego?

Wg. mnie zdecydowanie w Twoim przypadku lepiej jest poczekać do końca kary i mieć spokój. Moja kara kończy się na początku września i też wolę poczekać do zakończenia kary i mieć spokój.

moja kara kończy się pod konieć wrzesnia, ale rozważam WZ. nie przeszkadza mi kurator, bo nie zamierzam nic złego robić. a to,że sobie mnie odwiedzi raz na jakiś czas w ogóle mi nie przeszkadza. bardzo miła Pani, może na kawe wpaść

W waszym przypadku niema sensu bawic sie w WPZ. Ja mam koniec kary 1 grudnia a 1 Lipca bede mial polowe i tez mysle nad tym zeby calosc odbyc w tym SDE.

youandme napisał:
bardzo miła Pani, może na kawe wpaść

Nie ma pewności, że po wpz będziesz miał tego samego kuratora. Na SDE jest kurator zawodowy, a później możesz mieć zwykłego kuratora sądowego.

Ja mam koniec 15 grudnia. 15 czerwca mam połowę ;/ Nie mam zamiaru wakacje siedzieć w domu! Muszę chociaż w sierpniu wyskoczyć nad morze! Ja pierniczę jak ustawę z emeryturami to ma podpisać w ciągu 2-3 dni a tu będzie sranie. Obłęd !!!

żadna różnica:) może się uda te WZ
ale zdaje się ,ze ja mam kuratora sądowego
jak jade raz na miesiąc do niego to do sądu na wizytę
chyba ,że tam maja swoją siedzibę , nie wiem
a ma ktoś gotowy druk o WZ?

Na SDE jest kurator zawodowy, a później możesz mieć zwykłego kuratora sądowego.
A zawodowy to nie sądowy? Np. w Tarnobrzegu jest wyznaczonych dwóch kuratorów dla skazanych odbywających karę w sde. Podczas okresu próby będzie to prawdopodobnie kurator zawodowy odpowiedni dla Twojego rejonu.

radzio22 napisał:
Ja mam koniec 15 grudnia. 15 czerwca mam połowę ;/ Nie mam zamiaru wakacje siedzieć w domu! Muszę chociaż w sierpniu wyskoczyć nad morze! Ja pierniczę jak ustawę z emeryturami to ma podpisać w ciągu 2-3 dni a tu będzie sranie. Obłęd !!!

Prezydent ma 21 dni na podpisanie później ogłasza ustawę w dzienniku ustaw po ogłoszeniu trzeba czekać 14 dni i wchodzi w życie. Także na koniec czerwca już będzie.

Ptasior napisał:
A zawodowy to nie sądowy? Np. w Tarnobrzegu jest wyznaczonych dwóch kuratorów dla skazanych odbywających karę w sde. Podczas okresu próby będzie to prawdopodobnie kurator zawodowy odpowiedni dla Twojego rejonu.

Sorki pomyliłem się chodziło mi o kuratora społecznego. Teraz "opiekę" sprawuje nad nami kurator zawodowy bo tylko Oni mogą sprawować dozór nad osobami w SDE. Jest On odpowiedzialny za przebieg wszystkich dozorów lub nadzorów na swoim terenie, ale ma On bowiem pod sobą również kuratorów społecznych.

Genialnie, czyli prezydent ma teraz 3 tygodnie na podpisanie i pozniej 2 tygodnie po ogloszeniu wchodzi w zycie?! :D

Według przepisów jest ,że ustawa wchodzi w życie w ciągu 14 dni od publikacji. czyli jak prezydent podpisze i ukaże się publikacja to juz można pisać wniosek? czy trzeba odczekać 14 dni? bo pewnie i od złożenia wniosku do wokandy upłynie min 3 tygodnie!

Mnie się wydaje, że dopiero możesz napisać wniosek jak ustawa wejdzie w zycie. No jak wszyscy co będą mieli termin WPZ zaczną skłądać wnioski to poczekasz sobie trochę...

musze zapytać kuratora, ale wydaje mi się,że po publikacji mozna pisać wniosek, bo przecież jak już bedzie ta publikacja to pewne,że ustawa wchodzi w zycie

No tylko ciekawe kiedy to nasz Prezydent podpisze??

na stronie prezydenta jeszcze nie widnieje ta ustawa

A w którym miejscu patrzycie na tej stronie ? W zakładce prawo -> ustawy -> zgłoszone ? Bo jeśli tak to ja od jakiegoś czasu śledzę to stronę i zauważyłem, że te ustawy, które Senat uchwalił w ogóle na tej stronie się nie pojawiły, a już dawno są podpisane. Wydaje mi się, że to nie jest tak często aktualizowane.

prawo-ustawy- podpisane,
nie ma jeszcze tej ustawy, a są inne podpisane w maju

Powrót