SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale co konkretnie mam wyjaśniać? Kontrola trzeźwości osób odbywajacych karę w SDE nie jest jednym z zadań policji.

Witam mam założoną opaskę od 9.11.2012 koniec wykonywania kary mam ustalony na 09.05.2013 słyszałem że jest możliwość zwolnienia z wykonywania kary po upływie połowy określonego czasu. czy mogę sie starać o zwolnienie i czy może mi ktoś podpowiedzieć jak mam to zrobić?? z góry dziękuje

Ale co kogo obchodzi czy pije czy nie,wazne jest chyba to aby nie naruszal harmonogramu,albo sie myle,sam odbywalem tego typu kare i wieczorem nieraz sobie piwko wypilem,raz nawet kuratorka przyjechala jak pilem,jakos jej to nie przeszkadzalo skoro kulturalnie z nia rozmawialem i nie bylem pijany.wszystko jest dla ludzi..

Witam wbrew tego co tu teraz czytam to na SDE przysluguje warunkowe zwolnienie.
Tylko mam problem bo nie wiem do jakiego sadu mam to wyslac:mad:

Witam!
Ponawiam pytanie z tematu. Mam opaskę od listopada 2012, do czerwca 2013.
Gdy była u mnie pani z działu technicznego na pomiary jeszcze przed założeniem i znią rozmawiałem powiedziała takie zdanie: " ale będzie sie pan pewnie starał o wcześniejsze zwolnienie po połowie kary"... skoro osoba, która w tym siedzi na codzień mówi takie coś, to chyba faktycznie istnieje taka możliwość.
Czy ktoś z was wie jak się to odbywa? co gdzie należy napisać?

GosiaiPiotr napisał:
Masz odpowiedź na swoje pytanie" uzależnienie od alkoholu".W tym systemie nie można odbywać kary jeśli jest się alkoholikiem, może się mylę ale wydaje mi się ,ze odwołanie nic nie pomoże.... ;(

Bardzo się mylisz. Ja jestem alkoholikiem i odbywam karę w SDE, co prawda nie piję już od czasu sporo wcześniejszego niż była rozprawa i ukończyłem terapię podstawową, kontynuuję pogłębioną ale to nie jest żadne przeciwskazanie że się jest alkoholikiem. Wręcz przeciwnie jeśli jesteś trakcie leczenia, utrzymujesz abstynencję to jest to motywator do tego by ci umożliwić korzystanie z terapii. Ja z SDE chodzę na terapię dwa razy w tygodniu.
Dodatkowo sąd dodał tylko w postanowieniu obowiązek kontynuowania terapii w trakcie kary i zakaz używania alkoholu co jest chyba oczywiste :)

saguaroo - przeczytaj ten wątek, a potem pytaj, wiele zostało już powiedziane

usiłuję czytać tylko narazie jest o wszystkim tylko nie o warunkowym zwolnieniu :D

właśnie dlatego, że nikt nie czyta, każdy pisze - sami zrobiliśmy ten bałagan :D

saguaroo napisał:
Bardzo się mylisz. Ja jestem alkoholikiem i odbywam karę w SDE, co prawda nie piję już od czasu sporo wcześniejszego niż była rozprawa i ukończyłem terapię podstawową, kontynuuję pogłębioną ale to nie jest żadne przeciwskazanie że się jest alkoholikiem. Wręcz przeciwnie jeśli jesteś trakcie leczenia, utrzymujesz abstynencję to jest to motywator do tego by ci umożliwić korzystanie z terapii. Ja z SDE chodzę na terapię dwa razy w tygodniu.
Dodatkowo sąd dodał tylko w postanowieniu obowiązek kontynuowania terapii w trakcie kary i zakaz używania alkoholu co jest chyba oczywiste :)

Masz rację, jeśli jesteś po terapii to tak, czynny alkoholik ma problem by uzyskać SDE.

nie tylko po ale i w trakcie, ważny by być trzeźwiejącym alkoholikiem. raczej komuś kto pije nie można powierzyć takiego zaufania, żeby go objąć dozorem bo po pijaku jest i tak nieobliczalny :/

Nie wywiązanie się z nałożonego obowiązku naprawienia szkody;

Odbywanie kary zasadniczej - 1 roku pozbawienia wolności - Sąd; Wydział Penitencjarny, udzielił mi zgody na odbywanie jej po za zakładem karnym w SDE , na Posiedzeniu mającym miejscem w Zakładzie Karnym w którym przebywałem przez okres 1-go miesiąca.

W wydanym postanowieniu znalazł się między innymi zapis iż na podstawie art. 8 ust. 2 cytowanej powyżej ustawy i art. 72 par. 1 k. k. Sąd nałożył na skazanego (czyli na mnie) obowiązek kontynuowania naprawienia szkody.

pytanie brzmi:

czy mogę ubiegać się o udzielenie warunkowego przedterminowego zwolnienia z SDE (w dniu 10 luty b.r.upłynął okres 6-ciu miesięcy z łącznej kary 1 roku) pomimo, iż cała kwota nie zostanie jeszcze uregulowana !

Zaraz po tym jak w 2008 roku zapadł wyrok w mojej sprawie, złożyłem w banku wniosek o stałe zlecenia dokonywania płatności, określonej sumy regularnie co miesiąc - na konto pokrzywdzonego, kwoty te w miarę upływu czasu były podwyższane. Podczas odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego również regularnie dokonywane były przeze mnie wpłaty na
konto pokrzywdzonego (kurator raz w miesiącu skrupulatnie sprawdzał czy wpłata została dokonana)

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że w przypadku zwolnienia z SDE - w dalszym ciągu ciążył będzie na mnie obowiązek dokonywania regularnych wpłat ! To jest oczywiste !

ale czy również po odbyciu całej kary - w dalszym ciągu będę musiał dokonywać tych wpłat ?
i co sie stanie w przypadku kiedy (po zakończeniu wyroku) zaniecham dokonywanie tych wpłat !?

Bardzo proszę o informacje na ten temat ! wppax

Możesz ubiegać się o warunkowe zwolnienie. Wówczas sąd określi okres próby i od nowa obowiązki, w tym może również nałożyć obowiązek dalszej spłaty szkody. Odbycie kary w całości nie zwalnia Cię z tego, by dalej spłacać szkodę, aż do pełnego jej uregulowania. Dlaczego po odbyciu kary miałbyś zaniechać wpłat? Czy wpłaty dokonujesz tylko na pokaz, bo masz SDE i kurator sprawdza? Czy dlatego, że jak się pożycza pieniądze to je po prostu potem trzeba oddać.

Dzięki za odpowiedź ! ... w końcówce to trochę pana poniosło ..ale dzięki !:cool:

witam. kuratorka powiedziala ze moge pisac po [polowie kary o sciagniecie sde. mam pytanko jak napisac taki wniosek??

Jak każdy inny, jest to wniosek o warunkowe zwolnienie z odbywania reszty kary. Należy go skierować do właściwego sądu i odpowiednio uzasadnić, a następnie opłacić i złożyć.

ja dostalem sde na 4 miesiace i chciałbym pisac o warunkowe zwolnienie jakie pismo mam wyslac do sadu

Powrót