System zwykły bez grypsowania?

• Autor wątku Autor wątku Germis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
G

Germis

Stały bywalec
Odpowiedzi
419
Przeszukałam forum, ale nic o tym nie znalazłam. Rozważamy z mężem, co będzie, jesli będzie musiał stawić sie w ZK. No i z przepisów wynika, że najlepiej gdyby zgodził się na system progarmowanego oddziaływania, bo wtedy szansa na przedterminowe zwolnienie większa. Ale on mi na to, że wtedy to sie życia nie ma... Grypsowanie tez raczej nie wchodzi w grę, więc moje pytanie: Czy mozna odbywać karę w systemie zwykłym i nie grypsować? po prostu sobie siedzieć? czy ktoś z "praktyków" może mi powiedzieć, jak to jest, jak reszta traktuje takiego "zwykłego"? czy to w ogóle się zdarza? czy system zwykły, ale bez grypsowania, daje szanse na warunkowe zwolnienie?

Mój facet ma 3 lata wyroku, ma duży szacunek wśród więźniów i poprosił sam o program i teraz robi turnieje, gazetki itd, bo chce mieć pozytywną opinię. Można odbywać karę w systemie zwykłym i nie grypsować. Można mieć "poważanie" wśród współosadzonych i nie grypsować, bo to przecież głupota na własne życzenie utrudniać sobie życie jeszcze bardziej!

Podkultura grypsujących już odchodzi do lamusa. Teraz osadzeni chętniej współpracują, uczą się (np. jeżyków) i pracują jak jest praca aby uzyskać pozytywne opinie a co za tym idzie mieć argument przy sprawie o warunkowe.

"Podkultura grypsujących już odchodzi do lamusa." - no,no,no ... - ta wiedza to z gazetki czy książeczki ?
germis - dwie rozne rzeczy - grypsowanie i program , zupełnie nie związane ze sobą ...bardzo popularne jest wsrod grypsujących smiganie programem , rozne kursy, aa i inne takie , bo doskonale kazdy wie , że to pomaga w przerwie , warunkowym i innych takich ...

Adozet, nie dziwi mnie Twoja wypowiedź - prędzej takiej własnie się spodziewałam. Może to i dobrze, skoro nie tłamsi się kogos za to, że kombinuje dla siebie jak najlepiej. Rozumiem, że mozna tam w miare normalnie żyć i "nabijać" sobie punkty do warunkowego?
Ale powiedz mi jedno - jak to się ma (ten udział w róznych rzeczach w ramach programu) do tych "niepisanych" zasad grypserów? że np. że szmata jest brudna i się jej nie tyka - a ktoś tu pisał, że w ramach programu mył nawet schody...

hehehe ... wkraczamy na sliskie tematy .. :evil:
podam przykład programu :
- czytanie książek
- napisanie opracowania na temat - " czy żałuję swojego czynu"
ocena wykonania programu - po 6 m-cach .... - program napisany dla człowieka odsiadujacego karę 3lata i 8 m-cy ..
co do reszty - wszystko jest płynne :D
zasadniczo kadra więzienna przychylniej patrzy na grypsujących i nie dochodzi do prowokacji , po prostu grypsujący stanowią grupę z ktora władze zk liczą się na zasadzie - "tisze jedziesz , dalsze budiesz .."
powiem szczerze - trzeba miec charakter , żeby nie grypsowac ...

[cytat:2ot5cj7r]system progarmowanego oddziaływania[/cytat:2ot5cj7r] co to takiego i gdzie mozna o tym poczytac?

Wszędzie trzeba być po prostu człowiekiem , wszedzie sa układy i układziki i trzeba umiec sie w tym odnaleśc. Jesli ma sie troche oleju w głowie nie trzeba grypsowac aby miec szacunek u współosadzonych i u pilnujących.
Co do programu dla wyroku2,6 lat , zyciorys , streszczenie książki, udział w konkursach, wypracowanie co bede robił jak wyjde - chyba nic wielkiego.

Dokładnie zgadzam się z Małgosią, a tak poza tym, to grypsowanie cieszy tylko osoby, które albo dostały krótkie wyroki, albo jeszcze nie do końca dojrzały :)

kasiu nie zgodze sie z tobaą, moj szwagier jest recydywistą siedzi juz dłuuugo z przerwami grypsuje, ale ostatnio wykonywał jakies prace porządkowe bo chciał miec przedłuzone widzenie. ale małgosia ma racje co do terazniejszego grypsowania wiem bo moj ojciec siedział w tamtych latach...

[cytat="adozet"]"Podkultura grypsujących już odchodzi do lamusa." - no,no,no ... - ta wiedza to z gazetki czy książeczki ?
[/cytat]

Stara grypsera wymiera śmiercią naturalną, a połowa obecnie grypsujących to małolaty, którzy wytatuowali sobie pagony jeszcze w poprawczaku.

[cytat="adozet"] ... - ta wiedza to z gazetki czy książeczki ?
.[/cytat]

Zapracowałeś na II ostrzeżenie

Proszę o bardziej stonowane wypowiedzi. :!:

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to jest to grypsowanie?
mój narzeczony znalazł się teraz w celi w której wszysce grypsują i nie wiem co to oznacza?? Mówi, że się źle czuje tam...:(

Atmosphere nie strasz ludzi :o Tak naprawde nie ma juz prawdziwych grypserów no chyba ze jest w jakimś ciezkim wiezieniu. Zle sie czuje bo jest nowy , pomalutku mósi sie wkrecić , mósza się poznać. Tamci juz tam są więc mają jakąs wspólnote itp a on dopiero przyszedł więc go obserwóją i podchodzą z dozą dezaprobaty do nowego
Wkreci się, zapozna, będzie dobrze, przetrwa i wyjdzie. :ok:

No grypserka podupadła, fakt :)

Nie ma juz prawdziwych grypserów?? To nie rozumiem czemu jak mój kochany zadzwonił to powiedział, że u niego w celi wszyscy grypsują?? Chodzi tylko o używanie slangu??

z tego co się orientuję to grypsujących jest najwiecej małolatów. Ja pare lat wstecz gdy byłam nastolatką znałam kilku kolesi co siedzieli. Byli bardzo dumni ze grypsowali. Mieli wytatuowane kropki w kąciku oka.
Jak czekałam na widzenie to rozmawiałam z takim młodym chłopakiem, co niedawno wyszedł z aresztu a teraz był odwiedzić kumpla. Powiedział ze na małolatce jest najgorzej. Oni są najbardziej zaczepni. Ze u zgredków (mój mąż podobno powinien być ze zgredkami bo ma już 30 lat) jest spokojniej. Mogłam trochę przekręcić pojęcia. Mówił do mnie pani-poczułam sie staro :lol:

Dziękuję, uspokiło mnie to bardzo

moj chlopak nie grypsuje np.dlatego zeby mniec szacunek u innych grypsuje dlatego ze jak to on twierdzi jest tam czlowiekiem a nie frajerem ale coz ja sie w to jemu nie wtracam.Małgośka bedzie dobrze nie martw sie da sobie rade poczatek zawsze jest najgorszy pierwsze 2 lub 3 tygodnie pozniej sie przyzwyczaj i dadza mu spokuj zobacysz :) bedzie dobrze

na poczatku zdania mojego w poscie wyzej powinno byc moj chlopak grypsuje hehe :P sory za pomylke :)

Proszę używać opcji zmień do momentu odpowiedzi na post.
Dziękuję.
atmosphere

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót