GerardKleinrok napisał:
Słuchaj , nie wywodzę sie z patologii . Problemy miałem przez wspólników, a i tak sąd po wszystkim zakasował mi wyrok i wypłacił odszkodowanie za odsiadkę Hahahaha Ale jaja. Mam nawet zaświadczenie o niekaralności w domu na ścianie

W moim domu w Polsce w bloku w którym pomieszkuje nikt chyba nie ma tatuaża. Tym bardziej w rodzinie!
Ja nie mówię że wywodzisz sie z patologii.
Chodzi mi o to, że każdy człowiek jako istota społeczna, rodzi się z określonymi kompetencjami socjologicznymi, które ułatwiają mu funkcjonowanie w określonych grupach społecznych... są nimi empatia, autoprezentacja, poczucie wartości, itd itp.
Nie ważne czy jest to więzień ZK czy człowiek "z wolności", pod względem socjalnym zachowujemy się tak samo, operując owymi kompetencjami.
Jak stajesz na wokandzie - zależy Ci na wyjściu więc --- Autoprezentacja. Sąd Ci odmawia (bo np widzi grypserskie tatuaże oraz w opini ma że grypsujesz) więc Twoje "Poczucie wartości" leci w dół... Twoja partnerka mówi Ci żebyś próbował dalej i nie poddawał się, oraz nie robił więcej tatuaży (empatia) co skutkuje tym że (poczucie wartości) znów rośnie itd...
Zdarzają się przypadki, u których te kompetencje zanikają. Wśród więźniów, odbywają oni karę w ZK dla skazanych z z niepsychotycznymi zaburzeniami osobowości upośledzonych umysłowo (jak np. ZK Oleśnica).
GerardKleinrok napisał:
Ja nie widzę związku między feriami na koszt państwa , a sztuką ozdabiania ciała. I wam też radze przestać tak to kojażyć.
a ja widzę, chyba że komuś zależy na tym aby być ciągle w ZK (patrz. Zanik kompetencji socjalnych)
GerardKleinrok napisał:
A propos' communication kim jesteś z zawodu jak moge zapytać?
robię coś... nieważne czy ktoś to postrzega czy nie. Tyle powinno wystarczyć
Becia900 napisał:
No wlasnie powiem ze sie zgodze moj maz ma 3 tatuaze takie sensowne i duze i powiem ze sa swietne ladnijesze niz nie jeden robiony na wolnosci
...jest to jedna z metod szybkiej transparencji wirusa HIV i innych chorób. Zazwyczaj "na wolności" robi się to w warunkach sterylnych i bez użycia tuszu kreślarskiego