Ultimo przedawniony dlug,sprawa wa sadzie

• Autor wątku Autor wątku roberto35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
filli82 napisał:
czy wciąż mama ma szanse skorzystać z przedawnienia?
Wydaje się, iż tak.
Ale bez uściślenia ( "przekopania papierów" ) - nie można na to jednoznacznie odpowiedzieć.

a czy wpłata 1700zł uiszczona przez mojego szwagra w 2010 roku w jakiś sposób nie przerwała tych 10lat i czy ULTIMO nie może powiedzieć "no tak nic pani nie podpisała ale część pieniędzy wpłynęła, a my się ugadaliśmy telefonicznie na 50zł miesięcznie"?

Przed sądem racje trzeba WYKAZAĆ w sensie procesowym, powiedzieć to można do pani Zdzisi z warzywniaka.

mama mówi, że nie ma opcji, żeby z nimi coś podpisała w 2010 czy im dosyłała jakieś pisemka z podpisem na ugodę. Szwagier potwierdza, że wszystko na gębę telefonicznie wtedy załatwiał. Poza tym, mama mówi, jakby coś mieli z 2010 z jej podpisem, to dlaczego znowu podesłali jej pisemko ugodowe z harmonogramem rat do podpisu. By się powołali już na zawarta ugodę. Tak rzuciłem okiem na nie i zastanowiły mnie dwa pkt:

pkt 3. "Od kapitału zadłużenia, na dzień zawarcia Ugody, naliczane są odsetki w rodzaju i według stopy procentowej przedstawionej w tabeli 2 na odwrocie niniejszej Ugody."
tabela 2 przedstawia:
Kapitał 2688; Odsetki 502,75; Pozostałe 0,00; Odsetki ustawowe: 13%

jak to rozumieć? że naliczą 13% co roku do wartości zadłużenia?

pkt 11. Wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych
Jakby mama się nie zgodziła na ten pkt? Jak on ma się do ochrony danych osobowych? W ogóle ten cały market długów i upublicznianie tam danych, to jest legalne?

witam
bardzo się boję,mam wezwanie do sądu w charakterze strony na przesłuchanie z powództwa ultimo,wzięłam pożyczkę w 2002 r spłacałam potem wszystko się posypało nie mogłam jej spłacać jestem osobą bezrobotną zarejestrowaną w biurze pracy liczę na to że uda mi się dostać na staż ,poniewaz osoby po 50 objęte sa taką pomocą,mąż mój już nie jest zarejestrowany ponieważ skończył 60 lat i nie chcą już go tam trzymać.Mam ciężką sytuację sprzedałam już wszystko co mogłam ,mamy jeszcze 14 letnią córkę uczennicę gimnazjum i staramy się żeby mogła spokojnie się uczyć ,dochody z prac dorywczych niestety na wiele nie starczają ,nie mam nawet jak dojechać do sądu na sprawę ,ultimo odkupiło mój dług w 2013 roku.Nie wiem co mam zrobić ,bardzo się boję poniewaz nie wiem co mnie czeka,co mi grozi,sprawa jest 7 listopada,nie stać mnie na poradę prawną...czy tutaj moze mi ktos pomóc doradzić jak sie bronic dziekuję pozdrawiam

Podnieść w sądzie zarzut przedawnienia osobiście lub wysyłając stosowne pismo.

zuzav napisał:
nie stać mnie na poradę prawną...czy tutaj moze mi ktos pomóc doradzić jak sie bronic dziekuję pozdrawiam
Dlaczego nie stac? Pogadaj z radcą, i tak to Ultimo mu zapłaci jeśli przegra z tobą sprawę - a zapewne przegra bowiem roszczenie jest przedawnione (i być może nieudowodnione)

Napisz cos wiecej, czy dostalas nakaz zaplaty lub inne dokumenty z sadu, czy tylko pisma od ultimo?
Co do radcow prawnych to w wiekszosci miast sa tzw. bezplatne porady, ustal u siebie I pojdz na porade zawsze cos wiecej sie dowiesz.

Cierpliwa1970 napisał:
Napisz cos wiecej, czy dostalas nakaz zaplaty lub inne dokumenty z sadu, czy tylko pisma od ultimo?
Skoro sprawa ma być 7 listopada, to nie były to pisma wyłącznie z Ultimo. Niech pokaże kwity, to doradzimy. Inaczej to astrologia.

Ultimo zwykle skupuje wierzytelności od pożyczkodawców.
Jednakże umowy cesji przez nią zawierane są zwykle NIEWAŻNE, ponieważ w załączanych umowach cesji nie jest zazwyczaj podana cena, za którą nabyto daną wierzytelność i ile ta wierzytelność jest warta.
Należy więc sprawdzić, czy jest załączona umowa cesji i wnosić o oddalenie powództwa - jeśli nie podano w niej za ile nabyto wierzytelności i ile ta wierzytelność jest warta.
Jeżeli Ultimo nie załączyło umowy cesji - trzeba wnioskować do Sądu, żeby zobowiązał Ultimo do jej złożenia. I tyle. Pozdrawiam

Jednakże umowy cesji przez nią zawierane są zwykle NIEWAŻNE, ponieważ w załączanych umowach cesji nie jest zazwyczaj podana cena, za którą nabyto daną wierzytelność i ile ta wierzytelność jest warta.
Na jakiej podstawie twierdzisz o niewaznosci takiej cesji?

wacpan napisał:
Bzdury. Co kogo cena nabycia obchodzi? Co do niewazności to owszem, może być nieważna ale z zupełnie innego powodu
wacpan napisał:
Należy więc sprawdzić, czy jest załączona umowa cesji i wnosić o oddalenie powództwa - jeśli nie podano w niej za ile nabyto wierzytelności i ile ta wierzytelność jest warta.
Jak wyżej. Głupoty. Powodem oddalenia powództwa jest fakt, że umowa cesji nie jest dowodem na istnienie wierzytelności, tylko na okoliczność że Ultimo coś sobie od kogoś zakupiło.
wacpan napisał:
Jeżeli Ultimo nie załączyło umowy cesji - trzeba wnioskować do Sądu, żeby zobowiązał Ultimo do jej złożenia. I tyle. Pozdrawiam
:D a po co robić sobie pod górkę? Należy wtedy napisać że powód nie posiada czynnej legitymacji procesowej

wacpan napisał:
Te skończone brednie są Twoim pomysłem, czy też i takie idiotyzmy już krążą po internecie?

Robilee napisał:
Te skończone brednie są Twoim pomysłem, czy też i takie idiotyzmy już krążą po internecie?
Zauważ Robilee, że w tamtym cytacie tkwi ziarenko prawdy, tyle że trzeba umieć oddzielić to ziarenko od plew :)

marian.pazdzioch napisał:
Zauważ Robilee, że w tamtym cytacie tkwi ziarenko prawdy, tyle że trzeba umieć oddzielić to ziarenko od plew
Autor bzdury sądzi, że warunkiem skutecznego zbycia długu jest podanie w dokumentach przedstawionych w sądzie ceny wierzytelności. Jeśli więc w całej jego wypowiedzi znalazło się jakieś "ziarenko prawdy", to jedynie przypadkowo.

Ja dokładnie wiem o co chodzi i co autor bredni miał na myśli, i napisałem to wcześniej :)

Witam
Już raz uzyskałam tu pomoc i dzięki niej wygrałam.Ale teraz mam kolejny problem,firma windykacyjna żąda ode mnie zapłaty długu który nabyła,w wyniku cesji od Polsatu są faktury notabene które miały byc zapłacone niby w 2008 r .Nie dostałam od nich wiadomości że wystąpią na droge sądową i nie wiem co mogę w tej sytuacji zrobić.Zastanawiam się tylko jak to możliwe że mam dług podwójny,bo jest pismo do mnie i do córki,która w tamtym czasie była panienką,jeżeli ja korzystam z usług Polsatu .Mało chyba w czerwcu zeszłego roku właśnie do córki bez zawiadomienia o sprawie w sądzie przyszło pismo od komornika ,zajął jej wynagrodzenie i musieliśmy zapłacić 1600 zł.A pod koniec roku przyszły dwa inne pisma od innej firmy windykacyjnej i wychodzi na to że mamy obydwie dług do zapłaty.Pytanie to;czy mogę coś zrobić już teraz ,boję się że znowu komornik wejdzie córce na konto,jak to jest że zapadł wyrok a my nic nie wiedziałyśmy o tym.Proszę pomóżcie
Z góry serdecznie dziękuję
pozdrawiam wszystkich

zuzav napisał:
Mało chyba w czerwcu zeszłego roku właśnie do córki bez zawiadomienia o sprawie w sądzie przyszło pismo od komornika ,zajął jej wynagrodzenie i musieliśmy zapłacić 1600 zł.
Dlaczego w czerwcu nie pytałaś? Opowiedz więcej co i jak, może da się odkręcić

Witam.Zapłaconego to juz się nie da odkręcić,ale te nowe dwa pisma też w sprawie Polsatu,od drugiej firmy windykacyjnej,która pisze że wszystkie zobowiązania względem Polsat maja być załatwiane tylko z nią.Ale na mój głupi rozum to jak nawet jest zerwanie umowy to to jest jeden dług a nie kilka.Mam te dwa pisma i nic poza tym i nie wiem czy mogę coś zrobić.Bo boję się ze bedzie tak jak wcześniej bez zawiadomienia o sprawie w sadzie znowu przyjdzie pismo od komornika z informacją o zajęciu konta córki.Najgorsze że to ja musze zapłacic ponieważ córka powiedziala ze skoro jest na panienskie nazwisko to dotyczy mnie.Zaplaconr juz przepado ,czy da sie wyprzedzić ich dzialania bo boję sie ze znowu przyjdzie tylko od komornika

zuzav napisał:
Witam.Zapłaconego to juz się nie da odkręcić,
Jeżeli ściągnął komornik, to da się. Nie byloby szans, gdybyś sama dobrowolnie wpłaciła

Powrót