Witam
Trochę czasu już minęło od ostatniego wpisu.
Wracając do tematu to postępowanie w sprawie przebudowy (zamontowanie dodatkowych dwóch radiolinii zostało przez PINB umorzone). Tutaj trochę mojej winy nie dopilnowałem terminu odwołania i ectera. Aktualnie na dzień dzisiejszy stan prawny jest taki.
I.Cofnięte jest pozwolenie na budowę stacji bts(notabene stacja została wcześniej wybudowana i nadal funkcjonuje),stwierdzono, że decyzja ostateczna nie była tak naprawdę ostateczną gdyż przysługiwało(później po wyrokach) nam odwołanie od decyzji zezwalającej na budowę i uznano nasze racje- ale co z tego inwestor po nocach budował stację i wybudował.
II. Cofnięte zostało pozwolenie na użytkowanie stacji bts( stacja nadal jest użytkowana jakieś 1,5 roku od wydanej decyzji Winbu).
III. Pod koniec stycznia tego roku Pinb przeprowadzał kontrolę w/w obiektu w mojej jak i sąsiadów obecności celem wydania stosownej decyzji w oparciu o w/w obowiązujące decyzje. Na tej kontroli przedstawiciel stacji Bts mówi mi ,że ja nigdy nie będę stroną w postępowaniu, że to jest pomyłka pomimo wyroku WSA. Po drugie stacja będzie cały czas użytkowana pomimo w/w dwóch decyzji.Jego zdaniem w decyzji Winbu brak jest zdania , które nakazywało by zakazać użytkowania stacji BTS, że to jest luka prawna i ta decyzja nie ma żadnego dla nie znaczenia.Ja jestem odmiennego zdania ale nie chciałem się z nim tam wykłócać.
IV. Podczas tej kontroli inspektor PINBu mówi, że on to postępowanie umorzy ,że inaczej nie da rady. Pytam się go jak to umorzy?, Przecież Winb w w swoim uzasadnieniu wyraźnie podkreśla ,że rozstrzygniecie PINBU zostało wydane z rażącym naruszeniem art 59 prawo budowlane co stanowi kwalifikowaną wadę prawną określoną w art 156par 1 pkt 2 KPA ,że (tak w skrócie napiszę) ,WSA uchylił postanowienie Wojewody , którym stwierdzono niedopuszczalność odwołania od decyzji starosty udzielającej pozwolenia na budowę stacji BTS , co jednoznacznie oznacza ,że z chwilą uprawomocnienia się w/w wyroku WSA postępowanie odwoławcze od decyzji o pozwoleniu na budowę ponownie zostało podjęte przez Wojewodę . Dla tego też Decyzja Starosty nie była wówczas ostateczna , nie wywoływała skutku prawnego . PINB zatem nie mógł przeprowadzić obowiązkowej kontroli zrealizowanej inwestycji, bowiem w obrocie prawnym nie funkcjonowała w tej dacie ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę.Organ stopnia powiatowego nie był uprawniony do badania zgodności inwestycji z nieostateczną decyzją zatwierdzającą projekt budowlany i udzielającą pozwolenia na budowę. A inspektor na to ,że on wcale nie musiał wiedzieć ,że toczą się jakieś postępowania itd a ja mu na to ,przecież w każdym piśmie PINB jest wpisany w stopce danego pisma ,że takie pismo otrzymuje również.A on znowu ale inspektor nie musi wiedzieć na jakim etapie jest dane postępowanie- takie oto właśnie pokrętne wymówki biednego inspektora. W końcu pytam się inspektora po co mu ta kontrola a on do mnie mówi ,że przyjechał zbadać ową stację BTS i sprawdzić czy przypadkiem nie zmienił się stan faktyczny (czy coś nie zostało dobudowane itd) przed tym kiedy wydawał decyzje o pozwoleniu na użytkowanie. I on stwierdza ,że stan nie zmienił się , że wszystko jest tak jak było wcześniej aja mu na to ,że to nie prawda ,że dobudowane zostały dwie radiolinie i toczyło się w związku z tym postępowanie które notabene ten sam inspektor później umorzył. Wtedy zagotował się przedstawiciel inwestora mówiąc ,że to nie ma znaczenie , że na takie domontowanie anten nie potrzeba niczego , że to nie zmienia niczego. Obydwoje razem z pinbem byli niechętni aby w protokole było zapisane ,że zostały dołożone dwie anteny.W końcu po moim wielokrotnym naciskaniu zostało to wpisane do protokołu. Również nie chętnie chciano wpisać do protokołu fakt iż stacja nadal jest użytkowana o czym bez przerwy mówił przedstawiciel w końcu również i to zostało wpisane.Dodam jeszcze, że w tej sprawie było prowadzone postępowanie prokuratorskie , które zostało umorzone lecz lada dzień spodziewamy się kolejnego wniosku do prokuratury także zobaczymy jak tym razem to się skończy. Cała ta sprawa pochłonęła masę naszego czasu , zdrowia , pieniędzy wszystko po to aby faktycznie po latach stwierdzić, że jednak prości ludzie mieli rację , ale inwestycja została już wybudowana i teraz co tu zrobić najlepiej jak leci umarzać tak jest najwygodniej. Z pozdr dla wszystkich chcących poświęcić trochę czasu na czytanie moich wypocin.