izuniaem
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 653
mavis001 ma prawo się odwołać do Sądu Apelacyjnego.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
dotipoz napisał:Polowa kary mojemu mezowi mija 18 grudnia czy sa szanse ze przed swietami wyjdzie....
mavis001 napisał:witam,chcialam zapytac poniewaz slyszałam /i od razu dodam ,ze nie od kogos kto przebywa w zk/ ze od pazdziernika ma sie zmienic cos odnosnie przedterminowych zwolnien...czy ktos cos wie na ten temat?
Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu co najmniej połowy kary.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary. Art. 78. § 1. (84)Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. (85)Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary. lussi100 napisał:Ja rowniez slyszalam takie pogloski, szukalam informacji na ten temat, ale nic nie znalazlam... Wiecie cos o tym? pozdrawiam
mavis001 napisał:chciałam potwierdzić ,ze ponownie słyszałam o tych zmianach i nie dotyczyć mają art.78 ale tego kto będzie decydował o wpz ale nie chce rozsiewać głupich plotek więc też czekam na konkretniejsze informacje...w necie rzeczywiscie nic nie ma na ten temat także trudno powiedzieć skąd takie plotki sie wzięły...
pewnie wymyślili je autorzy koncepcji o łączeniu wyroków niepodlegających łączeniu na podstawie ustawy 7 sędziów SNmavis001 napisał:chciałam potwierdzić ,ze ponownie słyszałam o tych zmianach i nie dotyczyć mają art.78 ale tego kto będzie decydował o wpz ale nie chce rozsiewać głupich plotek więc też czekam na konkretniejsze informacje...w necie rzeczywiscie nic nie ma na ten temat także trudno powiedzieć skąd takie plotki sie wzięły...
Yossarian napisał:pewnie wymyślili je autorzy koncepcji o łączeniu wyroków niepodlegających łączeniu na podstawie ustawy 7 sędziów SN
mavis001 napisał:...chodzi o to,ze rzekomo o wpz maja decydowac nie sędziowie ale dyrektorzy zk
forg napisał:No i ok. Była kiedyś rozważana taka koncepcja. Ale koncepcji rozważanych było wiele a w życie wchodziły niektóre. Niektóre z koncepcji, które nie wchodziły w życie kończyła się tragicznie (np. buntami osadzonych).
Nie rozumiem tylko dlaczego według Ciebie taka koncepcja "brzmi śmiesznie"?