Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dziekuję za odp bo nie byłam pewna czy moze ...a wiesz moze jeszcze kiedy dokładnie powinno sie wysłac ten wniosek o wpz? miesiąc przed terminem połowy kary czy jakoś inaczej? i czy do sadu ktory wydał wyrok czy do sadu pod który podlega zk?

Wniosek wysyła do Sądu Okręgowego (w którego rejonie znajduje się zk)- Wydział Penitencjarny, może wysłać miesiąc wcześniej bo procedury trwają ok. miesiąca.

dziewczyny jak to jest z wokanda...czy ta komisja jest kilka razy w miesiacy?kilka osob jest wyznaczonych na dany termin czy kazdy ma osobno ? no i wiem napewno juz bylo to 100 razy ale jak skazany dostaje wpz to kiedy wychodzi ?tak dla przypomnienia :)

xxx24, to nie jest komisja, tylko posiedzenie Sądu, z Sędzią, Prokuratorem oraz Protokolantem. Odbywa się przeważnie 1 raz w miesiącu, ale to już zależy od konkretnego ZK oraz Sądu Penitencjarnego, przeważnie na wokandzie o wpz staje kilkunastu osadzonych, przy czym ilość ubiegających się o wpz jest ustalana przez Sąd, tak więc w jednym ZK będzie to np 30 osób a w innym np. 15. Jeżeli chodzi o wyjście z ZK po otrzymaniu wpz, to mój mąż opuścił ZK na następny dzień po otrzymaniu wpz, ale to zależy od tego, kiedy do konkretnego ZK wpłynie z Sądu wniosek w sprawie zwolnienia osadzonego z ZK, tak więc jest możliwe wyjście nawet w tym samym dniu, w którym otrzymało się wpz. Oczywiście, o ile Sędzia przychylił się do wniosku o wpz i na posiedzeniu swojego sprzeciwu nie wniósł Prokurator. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Witam mam pytanie prosz o odpowiedz.Polowa kary mojemu mezowi mija 18 grudnia czy sa szanse ze przed swietami wyjdzie....O warunkowe zwolnienie bedzie pisac adwokat czy to ze jestem chora w lutym 2010 wylew krwi do mozgu na utrzymaniu 3 dzieci pomoze mu w uzyskaniu warynkowego zwolnienia....czy zaszkodzi mu fakt ze mieszkamy juz 6 lat poza granicami Polski maz ekstradycja,,,jak tak naprawde to wszystko wyglada jakie sa szanse .Ja mam nadzieje choc nadzieja matka glupich ale nadal mam nadzieje.Moz ma P1 nie zmieniaja mu na P2 bo ponoc dlatego ze z ekstradycji pracuje zadnych kwitow .Prosze o szczera odpowiedz .Dzieki z gory pozdrawiam wszystkich serdecznie

dotipoz napisał:
Polowa kary mojemu mezowi mija 18 grudnia czy sa szanse ze przed swietami wyjdzie....

Szanse są takie jak to, że polscy piłkarze zdobędą tytuł mistrzów świata. Czyli zerowe.
18 grudnia to szanowny małżonek nabywa UPRAWNIEŃ do starania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Dopiero po 18 ewentualny wniosek może być rozpatrzony.

Izabet dzieki za odpowiedz super wszystkiego sie dowiedzialam tylko jeszcze czy to posiedzenie odbywa sie na terenie zk ? czyli ani wychowawcy ,ani dyrektora zk tam nie ma?

mavis001 napisał:
witam,chcialam zapytac poniewaz slyszałam /i od razu dodam ,ze nie od kogos kto przebywa w zk/ ze od pazdziernika ma sie zmienic cos odnosnie przedterminowych zwolnien...czy ktos cos wie na ten temat?

Ja rowniez slyszalam takie pogloski, szukalam informacji na ten temat, ale nic nie znalazlam :mad:... Wiecie cos o tym? pozdrawiam

Witm ja rowniesz sluszalam o tym bede w pozdzierniku w polsce bede rozmawiac z adwokatem bo o ona sama m o ty mowila ale konkretow nie znam .pozdrawiam

Jeśli chodzi o art. 78 to jest obecne brzmienie jest następujące:
Przepis prawny:
Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu co najmniej połowy kary.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

Zmiana ta nastąpiła w 2010-06-08.

Wcześniejsze brzmienie było następujące:
Przepis prawny:
Art. 78. § 1. (84)Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. (85)Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

W najbliższym czasie nie wchodzi żadna zmiana owego przepisu.

W październiku wchodzi tylko jedna zmiana i skreśla ona art. 296b - "łapówkarstwo sportowe" wynikające z Ustawy o sporcie.

Ostatnia edycja:
lussi100 napisał:
Ja rowniez slyszalam takie pogloski, szukalam informacji na ten temat, ale nic nie znalazlam :mad:... Wiecie cos o tym? pozdrawiam

chciałam potwierdzić ,ze ponownie słyszałam o tych zmianach i nie dotyczyć mają art.78 ale tego kto będzie decydował o wpz ale nie chce rozsiewać głupich plotek więc też czekam na konkretniejsze informacje...w necie rzeczywiscie nic nie ma na ten temat także trudno powiedzieć skąd takie plotki sie wzięły...

xxx24, tak, posiedzenie Sądu odbywa się na terenie Zakładu Karnego i w posiedzeniu może uczestniczyć przedstawiciel ZK, w naszym przypadku, raz to był Z-ca Dyrektora ZK, raz Kierownik Penitencjarny, ostanim razem, czyli wtedy, kiedy mąż otrzymał wpz, w posiedzeniu Sądu uczestniczył Dyrektor ZK. Napiszę jeszcze, że przy ewentualnym sprzeciwie Prokuratora w sprawie udzielenia przez Sąd wpz albo zażaleniu samego osadzonego na niekorzystną dla siebie decyzję Sądu, to już posiedzenie Sądu Apelacyjnego nie odbywa się na terenie danego ZK, ale o terminie posiedzenia Sądu Apelacyjnego osadzony jest informowany na tyle wcześnie, że może pojechać na to posiedzenie. W naszym przypadku mąż otrzymał przepustkę w tym czasie i w posiedzeniu Sądu Apelacyjnego uczestniczył. Pozdrawiam.

mavis001 napisał:
chciałam potwierdzić ,ze ponownie słyszałam o tych zmianach i nie dotyczyć mają art.78 ale tego kto będzie decydował o wpz ale nie chce rozsiewać głupich plotek więc też czekam na konkretniejsze informacje...w necie rzeczywiscie nic nie ma na ten temat także trudno powiedzieć skąd takie plotki sie wzięły...

Jeśli chodzi o przepisy dotyczące warunkowego przedterminowego zwolnienia Kodeksu Karnego i Kodeksu Karnego Wykonawczego to w najbliższym czasie nie ulegają one zmianie.

mavis001 napisał:
pewnie wymyślili je autorzy koncepcji o łączeniu wyroków niepodlegających łączeniu na podstawie ustawy 7 sędziów SN

Yossarian napisał:
pewnie wymyślili je autorzy koncepcji o łączeniu wyroków niepodlegających łączeniu na podstawie ustawy 7 sędziów SN

no tez nie o to chodzi....nie chciałam za bardzo o tym pisac bo brzmi to smiesznie i sama w to nie wierze ale ok...chodzi o to,ze rzekomo o wpz maja decydowac nie sędziowie ale dyrektorzy zk....wiem ,brzmi to śmiesznie ale nie jest to tzw plotka więzienna natomiast skad sie dokładnie wzięła tez nie wiem ale kilka osob o tym słyszało jednak...

mavis001 napisał:
...chodzi o to,ze rzekomo o wpz maja decydowac nie sędziowie ale dyrektorzy zk

No i ok. Była kiedyś rozważana taka koncepcja. Ale koncepcji rozważanych było wiele a w życie wchodziły niektóre. Niektóre z koncepcji, które nie wchodziły w życie kończyła się tragicznie (np. buntami osadzonych).
Nie rozumiem tylko dlaczego według Ciebie taka koncepcja "brzmi śmiesznie"?

forg napisał:
No i ok. Była kiedyś rozważana taka koncepcja. Ale koncepcji rozważanych było wiele a w życie wchodziły niektóre. Niektóre z koncepcji, które nie wchodziły w życie kończyła się tragicznie (np. buntami osadzonych).
Nie rozumiem tylko dlaczego według Ciebie taka koncepcja "brzmi śmiesznie"?

nie tyle brzmi smiesznie co ktoś juz kiedys na tym forum napisał cos takiego i był wyśmiany , bardziej o to mi chodziło... czyli mogło być coś takiego rozważane ale nic z tego nie będzie... ?

Co do wpz jest pomysł, żeby udzielano go obligatoryjnie skazanemu do 3 lat pozbawienia wolności. Czy wejdzie w życie nie wiadomo...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót