Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ale moj jest na połotwartym i miał dzwonic... wiem ze dzis sa tam wokandy i juz dosłownie wriuje ;(

AgusMCE90 napisał:
ale moj jest na połotwartym i miał dzwonic... wiem ze dzis sa tam wokandy i juz dosłownie wriuje ;(

a miał termin na dzisiaj?bo to już trochę późno...

no wiesz tam jest tak ze co wtorek sa wokandy no i nie wiadomo na kiedy ma termin... Ja sie martwie, że coś nie tak jest... Bo zawsze dzwonił a teraz echo :(

tez mi tak znajomi gadaj ale moj wie ze ja bym mu dała po twarzy za takie coś bo ja tu od zmysłow odchodze... Ciekawe jak to bedzie :(

Witam. Czy istnieje mozliwosc tzw zawieszenie wyroku osiadywania kary ktora bedzie zamieniona na zawiasy ? Moj narzyczony dzwonil dzisiaj i mowil ze ktos u niego w zk sie stara a odbyl dopiero 3 msc kary tlyko ja nie wiem z czego to moze wynikac;/

Maszka20 napisał:
Witam. Czy istnieje mozliwosc tzw zawieszenie wyroku osiadywania kary ktora bedzie zamieniona na zawiasy ?

Jeśli wprowadzono do wykonania karę pozbawienia wolności z naruszeniem obowiązujących procedur to owszem, jest to możliwe. Aczkolwiek tak mało prawdopodobne jak to, że w Polsce Chińczyk spotka Koreańczyka u kowala.

NO ale skoro ktoś tam za kratami wie jak to się robi to niech "narzyczony" się dowie co i jak i wtedy daj znać.

Czy istnieje mozliwosc tzw zawieszenie wyroku osiadywania kary ktora bedzie zamieniona na zawiasy ?
A cosik jaśniej bo nie rozumiem:(
Aczkolwiek tak mało prawdopodobne jak to, że w Polsce Chińczyk spotka Koreańczyka u kowala.

NO ale skoro ktoś tam za kratami wie jak to się robi to niech "narzyczony" się dowie co i jak i wtedy daj znać.
Święta racja.

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Jeśli wprowadzono do wykonania karę pozbawienia wolności z naruszeniem obowiązujących procedur to owszem,
Co masz na mysli mowiac z "naruszeniem obowiazujacych procedur" ??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
weronika732 napisał:
Witam! potzrebuje jakich kolwiek informacji. Moj narzeczony przebywa w zk chcemy sie starac o przerwe w karze argumenty zostałam sama z corkana utrzymaniu zarabiam nie cale 1000 zl po oplaceniu rachunkow zostaje mi 200 zl na jedzenie dla nas dwoch na caly mniesiac. czy jest szansa zyby wypuscili go na ta przerwe???

Powyższy wpis został przeniesiony do właściwego tematu - moderator

Wątpliwe:sad: A za co siedzi, który raz i w jakim typie ZK?
Czy istnieje mozliwosc tzw zawieszenie wyroku osiadywania kary ktora bedzie zamieniona na zawiasy ?
Jak? Napisz jaśniej to może ktoś Ci wyjaśni
Jesli mozesz objasnij swoja wypowiedz bez zbednych sarkazmow z gory dziekuje
forg dobrze napisał a to co zacytował jest niejasne

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ptasior napisał:

Wątpliwe:sad: A za co siedzi, który raz i w jakim typie ZK? Jak? Napisz jaśniej to może ktoś Ci wyjaśni forg dobrze napisał a to co zacytował jest niejasne

:mad: Nie wiem nawet jak to okreslic jasniej czy tez wyjasnij padlo haslo takie od narzeczonego i nie umial mi tego objasnic dlatego pytam tu czy jest taka mozliwosc np. po odbyciu paru msc kary z lacznej kary 2 lat pozbawienia wolnosci mozna to w jakis sposob zawiesic i poprzec argumentami alby zamienili ta reszte kary na zawiasy....

Maszka20 napisał:
czy jest taka mozliwosc np. po odbyciu paru msc kary z lacznej kary 2 lat pozbawienia wolnosci mozna to w jakis sposob zawiesic i poprzec argumentami alby zamienili ta reszte kary na zawiasy....

Przecież udzieliłem odpowiedzi ...

doniu818 napisał:
Witam mam pytanie jak można sie starać o warunkowe zwolnienie z zakładu karnego?kto musi robić pismo więzień czy adwokat?i czy dobrze by było gdyby adwokat uczestniczył w sprawie o warunkowe zwolnienie?jakie szanse sa na to by opuścił zakład karny.Bardzo prosze o poważne odpowiedzi.Z góry dziękuję.pozdrawiam.

Aby skorzystać z instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia należy:złożyć wniosek do Sądu Okręgowego wydział, bądz sekcja penitencjarna o takie zwolnienie. Osobie pierwszy raz karanej przysługuje możliwość złożenia takiego wniosku po odbyciu co najmniej połowy kary pozbawienia wolności, natomiast co do recydywistów 2/3 kary pozbawienia wolności. Pismo takie może wystosować sam skazany, ale również adwokat. Jeżeli sam skazany będzie trzeba również uiścić opłaty sądowe, lub prośba o zwolnienie z takiej opłaty. Co do obecności adwokata- różnie to bywa, jak zna się kogoś kto się przyłoży i popracuje to oczywiście warto w innym przypadku szkoda pieniędzy. Przede wszystkim musi posiadać pozytywną opinię z ZK oraz dobrze by było by ZK poparł wniosek formalny. Jest to wniosek sporządzany odrębnie od opinii wydawanej przez wychowawcę ZK co do której tylko wgląd miałby adwokat. Co do odmowy skorzystania z instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia służy zażalenie od postanowienia Sądu Okręgowego do Sądu Apelacyjnego. Prawda jest taka, Sąd Apelacyjny sprawdza to zażalenie pod względem formalnym. I zazwyczaj te postanowienia wydawane przez Sąd Okręgowy wydz. penitencjarny utrzymywane są w mocy przez Sąd Ap. Choć z doświadczenia swojego małego :) zdarza się, że i Sąd Apelacyjny udzieli warunkowego przedterminowego zwolnienia (bardzo rzadko). Czy są szanse? trudno powiedzieć. Podczas podejmowanych decyzji przez SO istotną sprawą jest z jakiego art. ktoś został skazany. To jest nie poważne ale sam jestem świadkiem kilku takich decyzji.
Powodzenia

kev205 napisał:
Prawda jest taka, Sąd Apelacyjny sprawdza to zażalenie pod względem formalnym.

Gdyż taka jest rola sądu odwoławczego, który orzeka jedynie w granicach środka odwoławczego (art. 433 § 1 k.p.k w zw. z art. 438 i 439 k.p.k).

kev205 napisał:
Podczas podejmowanych decyzji przez SO istotną sprawą jest z jakiego art. ktoś został skazany. To jest nie poważne ale sam jestem świadkiem kilku takich decyzji. Powodzenia

Nie jest istotne to, z jakiego art. ktoś został skazany (gdyż charakter czynu bierze pod uwagę sąd karny przy orzekaniu o wymiarze kary) tylko okoliczności, wobec jakich czyn został popełniony (art. 77 kk).

Okolicznościami są fakty "dlaczego to zrobił" a nie "zrobił to".

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:

Wątpliwe:sad: A za co siedzi, który raz i w jakim typie ZK? Jak? Napisz jaśniej to może ktoś Ci wyjaśni forg dobrze napisał a to co zacytował jest niejasne
Odsiaduje wyrok z art 279kk .Pierwszy raz odbywa kare pozbawienia wolnosci nigdy wczesniej nie byl karany . Ma grupe P2

Witam,
masz racje pisząc o okolicznościach popełnionego czynu. Zle się wypowiedziałem, może zbyt "kolokwialnie", ale jetem początkującym studentem UwB.
Natomiast bardzo często jest tego typu sytuacja, gdy SO wydz. penitencjarnego powołują się na dużą szkodliwośc społeczną czynu i że wniosek jest kierowany zbyt przedwcześnie.
Ostatnio miałem sytuację gdy człowiek skazany poraz pierwszy za czyn z art.197 par.3- gdzie kręcił film na tel. komórkowy został skazany na najniższy wyrok czyli 3lata. Sam dobrowolnie stawiał się na każde wezwanie Sądu po uchyleniu wobec niego środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania gdzie przesiedział rok i 2 msc. Po apelacji gdzie wyrok został utrzymany w mocy, sam stawił się do zakładu karnego. Opinie wychowawców pozytywne 3krotnie bo ta osoba starała się 3 ray co 3 msc.- odmownie. Tymczasem same okoliczności czynu stanowiły jedyny powód dyskwalifikujący ze skorzystania z instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia i to właśnie jest sprzeczne z literą ustawy (art.77 par.1kk). Pozbawienie prawa do instytucji probacji osób skazanych za przestępstwa popełnione w okolicznościach dla nich niekorzystnych byłoby swoistą stygmatyzacją i demotywowałyby skazanych do włączenia się w proces resocjalizacji, skoro podjęte wysiłki na rzecz zmiany wizerunku i tak nie byłyby w stanie zatrzeć piętna wywołanego popełnionym czynem.
Gdyby w ten sposób podchodzono do spraw myślę, że byłoby inaczej.:)

kev205 napisał:
Witam,
masz racje pisząc o okolicznościach popełnionego czynu. Zle się wypowiedziałem, może zbyt "kolokwialnie", ale jetem początkującym studentem UwB.
Natomiast bardzo często jest tego typu sytuacja, gdy SO wydz. penitencjarnego powołują się na dużą szkodliwośc społeczną czynu i że wniosek jest kierowany zbyt przedwcześnie.
Ostatnio miałem sytuację gdy człowiek skazany poraz pierwszy za czyn z art.197 par.3- gdzie kręcił film na tel. komórkowy został skazany na najniższy wyrok czyli 3lata. Sam dobrowolnie stawiał się na każde wezwanie Sądu po uchyleniu wobec niego środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania gdzie przesiedział rok i 2 msc. Po apelacji gdzie wyrok został utrzymany w mocy, sam stawił się do zakładu karnego. Opinie wychowawców pozytywne 3krotnie bo ta osoba starała się 3 ray co 3 msc.- odmownie. Tymczasem same okoliczności czynu stanowiły jedyny powód dyskwalifikujący ze skorzystania z instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia i to właśnie jest sprzeczne z literą ustawy (art.77 par.1kk). Pozbawienie prawa do instytucji probacji osób skazanych za przestępstwa popełnione w okolicznościach dla nich niekorzystnych byłoby swoistą stygmatyzacją i demotywowałyby skazanych do włączenia się w proces resocjalizacji, skoro podjęte wysiłki na rzecz zmiany wizerunku i tak nie byłyby w stanie zatrzeć piętna wywołanego popełnionym czynem.
Gdyby w ten sposób podchodzono do spraw myślę, że byłoby inaczej.:)

Czyli wnioskuje że moze Moj P sie starac szybciej niz po uplywie polowy kary na warunkowe przedtreminowe zwolnienie??

Skoro wpz przysługuje mu po połowie kary to po połowie,nie wcześniej.A starać sie powinien od początku.

Odsiaduje wyrok z art.244 kk. Pierwszy raz karany ma grupe P2P

mam take pyanie czy jak jest taka sytułacja ze dajmy na to moj maz ma wokande i wszyscy sa na tak a sedzia powie nie to mozna sie jakoś odwołać ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót