Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hej u nas miała być wokanda 24 stycznia ale najprawdopodobniej zostania odroczona ponieważ od nowego roku wokandy muszą odbywać się w środy i piątki,a 24 stycznia wypada we wtorek.Dodam,że termin ten został ustalony jeszcze przed nowym rokiem,więc jak teraz długo mamy czekać na nowy termin?

agulec15 napisał:
Hej u nas miała być wokanda 24 stycznia ale najprawdopodobniej zostania odroczona ponieważ od nowego roku wokandy muszą odbywać się w środy i piątki,a 24 stycznia wypada we wtorek.Dodam,że termin ten został ustalony jeszcze przed nowym rokiem,więc jak teraz długo mamy czekać na nowy termin?

Sądzę, że żaden z użytkowników forum nie posiada daru czytania w myślach sędziemu, w którego referacie są sprawy z danej jednostki penitencjarnej.

Myślałam,że w takich sytuacjach jest jakaś reguła,ale dzięki,że mnie oświeciłeś:D

Witam , napewno powtarzam pytanie ale zwątpiłam już po czytaniu tylu stron ...
z góry przepraszam ,

Czy ktoś mógł by jasno wymienić jakie papiery , zaświadczenia, pisma i inne rzeczy bedą przydatne przy wokandzie? Co jest przydatne ze strony rodziny itp. na wolności? i co leży w rękach skazanego ( co robić w zk żeby mieć większe szanse)?

Pozdrawiam

angelkaaa napisał:
Czy ktoś mógł by jasno wymienić jakie papiery , zaświadczenia, pisma i inne rzeczy bedą przydatne przy wokandzie? Co jest przydatne ze strony rodziny itp. na wolności? i co leży w rękach skazanego ( co robić w zk żeby mieć większe szanse)?

Na wszystkie te pytania odpowiedź jest jedna: lektura artykułu 77 kodeksu karnego. Tam są przesłanki udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia. Przeczytaj, przeanalizuj sytuację skazanego i poszukaj odpowiedzi.

Uniwersalnej odpowiedzi nie ma.

tyle co tam jest napisane to wiem ...
w takim razie czy ktoś mógłby wymienic to na swoim przykładzie( ojca , syna , męża) Co było dostarczane?

przerwa w odbywaniu kary

witam.
otrzymalem przerwe w odbywaniu kar na okres 4 miesiecy z wyroku 2 lat tylko ze z 64p1 odsiedziane mam 5 miesiecy. czy istnieje mozliwosc calkowitego zawieszenia? po 2 do ktorego sadu mam kierowac wniosek ten co mnie skazywal czy do penitercjarnego? czy pisac o przedluzenie przerwy do penitercjarnego?
prosze o o odpowiedz na moje zagadnie. z gory dziekuje

czy recydywa staje teraz po zmienie przepisow po polowie kary?

3/4 wiem, że warunkowe co się zmieniło to to, że jak odmówią warunkowego to z następnym wnioskiem można dopiero po pół roku a nie jak do tej pory po 3 miesiącach...

holiganka88 napisał:
jak odmówią warunkowego to z następnym wnioskiem można dopiero po pół roku a nie jak do tej pory po 3 miesiącach...

Jeżeli suma orzeczonych kar przekracza 3 lata.

To dotyczy tych, dla których suma kar przekracza 3 lata.(art. 161 KKW)

§ 4. Jeżeli orzeczona kara lub suma kar przekracza 3 lata pozbawienia wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 6 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.

A jeżeli składa dyrektor , kurator , wychowawca to także obowiazuje zasada 6 miesiecy??

angelkaaa napisał:
A jeżeli składa dyrektor , kurator , wychowawca to także obowiazuje zasada 6 miesiecy??

Cytujesz, podkreślasz i zadajesz pytanie, na które w cytacie masz odpowiedź.
A tak na marginesie wychowawca sobie może złożyć - origami albo samolot.

Jeśli skazany spełnia warunki formalne, to może złożyć wniosek o SDE nawet przed osadzeniem. Nie ma w ustawie mowy o połowie kary.
A jak już odbywa karę w ZK?
w takim razie czy ktoś mógłby wymienic to na swoim przykładzie( ojca , syna , męża) Co było dostarczane?
Ja jak składałem wniosek miałem tylko dostarczone zaświadczenie o zatrudnieniu i poparcie od mojej partnerki. Miałem dobrą opinię, terminowy powrót z przepustki, kontakt z rodziną (widzenia, listy, telefony). Nie należałem do podkultury więziennej. Każdy ma inną sytuację.
czy istnieje mozliwosc calkowitego zawieszenia?
RPO - Przerwa w odbywaniu kary pozbawienia wolności Przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności - Prawo karne
czy pisac o przedluzenie przerwy do penitercjarnego?
Tak.

A czy tak samo jest w przypadku młodocianych, nie mają innych zasad wokand? Nie zmieniły się zasady od tego roku?

lily94 napisał:
A czy tak samo jest w przypadku młodocianych, nie mają innych zasad wokand? Nie zmieniły się zasady od tego roku?

Uparta ... A chce na prawo zdawać. Raz dostałaś odpowiedź - w innym temacie. Do tego chcąc zdawać na prawo powinnaś umieć wyszukiwać teksty aktów prawnych.

forg napisał:
Uparta ... A chce na prawo zdawać. Raz dostałaś odpowiedź - w innym temacie. Do tego chcąc zdawać na prawo powinnaś umieć wyszukiwać teksty aktów prawnych.

A tak, jestem uparta:),
widzisz pytam o to ponownie, gdyż nie dostałam wyczerpującej odpowiedzi.
Chcę iść na prawo, ale to nie znaczy, że od razu muszę umieć interpretować przepisy, już teraz. Poza tym chodzi o młodociane osoby i z tym już ciężej, a wiem, że jakieś zmiany są. Obecnie wolę poprosić bardziej doświadczone osoby, żeby mieć pewność, co do ich znaczenia. Teraz chyba napisałam w dobry wątku, prawda? :)
Pozdrawiam.

Mój chłopak prosił, żebym się dowiedziała o tych zmianach. Wiem, że po połowie kary może się o to starać, ale chodzi o to czy młodociani przestępcy, którzy są po raz pierwszy karani, będą mieli inne zasady tych wokand...? Może jakieś większe szanse na wyjście z pierwszej rozprawy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót