Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam,mam pytanie jezeli moj chlopak sam wystapi z wnioskiem o warunkowe zawieszenie i dostanie blache to czy o kolejne bedzei mogl wystapic jego kurator zawodowy?jezeli tak to czy po jakim czasie?

Sąd nie może uwzględnić wniosku skazanego lub jego obrońcy przez 3 miesiące od daty wydania postanowienia o odmowie udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia. Ale zakaz ten dotyczy tylko skazanego i jego obrońcy (art. 161 par. 3 k.k.w.). Nie dotyczy kuratora ani Dyrektora ZK.

siemka ja mam pytanie moj brat siedzi i stara sie zeby mu wszystkie sprawy zlaczyli w jedna krotsza
moze mi ktos podac wzor wokandy oraz wniosek zlacz podlegajacy i niepodlegajacy moj email miron1986@op.pl prosze was o pomoc dziekuje i czekam na odp:D:D:D:D

Moi drodzy,mam takie pytanie czy ktoś z Waszych bliskich stawał bądź będzie w najbliższym czasie stawał na wokandę?? Czy komuś sie udalo? Proszę o odp :!:

Czy może ktoś z Twych bliskich stawał na wokandę? Mogłabym wiedzieć jak to się odbywa? Jak się przygotować?Co jest brane pod uwage?

Pod uwagę brane jest zgodnie z art. 77 k.k.:
- postawa skazanego
- właściwości i warunki osobiste skazanego,
- sposób życia przed popełnieniem przestępstwa,
- okoliczności jego popełnienia
- zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary

a wzgląd na te wszystkie elementy musi uzasadniać przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

Posiedzenie odbywa się tak, że Sąd wysłuchuje skazanego , prokuratora i przedstawiciela zakładu karnego, po czym wydaje orzeczenie w sprawie.

Moniak napisał:
5 lat. Połowę kary ma już za sobą. Te przesłanki to raczej oczywiste :) myślałam, że musi spełniać jakieś wymogi dodatkowo, jeżeli chce mieć kuratora. Marika, to w jaki sposób możemy starać się o przydzielenie kuratora zawodowego ? Mój narzeczony będzie teraz stawał przed sądem penitencjarnym właśnie z wnioskiem o warunkowe. Oczywiście dostanie blachę. Czy może prosić sąd o przydzielenie kuratora ??

Yossarian: Temat "warunkowe zwolnienie" już jest. A ta rozmowa nadal dotyczy kuratorów :)

Dlaczego zakładasz z góry, że dostanie blachę??

Wiem, że liczy się jego postawa, zachowanie, opinia wychowawcy, kuratora, grupa oraz czy np pracuje czy się stara ale czy nienaganna postawa, praca, pozytywna opinia wychowawcy wystarczą??

Nie muszą. Bo nienaganna postawa, praca i opinia wychowawcy to - jak widać z mojego wcześniejszego wyliczenia - nie wszystko co Sąd bierze pod uwagę.
Poza tym nawet jeśli skazany spełnia wszystkie przesłanki to i tak decyzja o warunkowym przedterminowym zwolnieniu nie jest obligatoryjna a pozostaje jedynie fakultatywna (Sąd może zwolnić ale nie ma takiego obowiązku). Zasadą jest bowiem odbycie kary w całości a warunkowe zwolnienie wyjątkiem od tej zasady.

wokanda

ma moze ktos jak mam napisac wokande wzor jakis podajcie pliska tak samo potrzebuje wzor ppodania o złąćż podlegajace i niepodlegajace pliska napiszcie

kadi napisał:
Nie muszą. Bo nienaganna postawa, praca i opinia wychowawcy to - jak widać z mojego wcześniejszego wyliczenia - nie wszystko co Sąd bierze pod uwagę.
Poza tym nawet jeśli skazany spełnia wszystkie przesłanki to i tak decyzja o warunkowym przedterminowym zwolnieniu nie jest obligatoryjna a pozostaje jedynie fakultatywna (Sąd może zwolnić ale nie ma takiego obowiązku). Zasadą jest bowiem odbycie kary w całości a warunkowe zwolnienie wyjątkiem od tej zasady.

A czy wynajmowaliście adwokata? I jeśli mogę wiedzieć to jaka grupa i jak długi wyrok?

Witam wszystkich! Mój mąż przebywa w więzieniu zagranicą. Ma wyrok 7,5 roku, niestety nie ma mozliwości wychodzenia na przepustki. A wcześniejsze zwolnienie jest dopiero po 2/3 kary. Zastanawiamy sie nad przeniesieniem odbywania kary do Polski.
Chciałabym tylko wiedzieć czy przy taki duzym wyroku istnieje szansa na wyjście po odbyciu 1/2 kary. Czy czas spedzony w wiezieniu zagranicą jest zaliczany do tego. I ile taka osoba musi przebwac w Polsce, aby móc starac sie o wczesniejsze zwolnienie.
Dodam, że mąz jest karany po raz pierwszy. Został skazany za przestepstwo narkotykowe. Czy to prawda, że w takich sprawach i przy tak wysokim wyroku marne są szanse na wczesniejsze wyjście z więzienia.

witaj:)
jeśli Twój mąż jest pierwszy raz karany to wdg polskiego prawa może stanąć na pierwszą wokandę o warunkowe zwolnienie po 1/2 kary. czy uda sie wyjść na warunkowe to sprawa indywidualna,zależy to np od zachowania osadzonego oraz od zakładu w którym się znajduje...
nie jestem pewna,czy czas spędzony zagranicą liczył by się tutaj,ale myślę,że tak...
ale najpierw radziłabym się dowiedzieć czy w ogóle istnieje szansa przeniesienia...
pozdrawiam:)

atyszka napisał:
Został skazany za przestepstwo narkotykowe. Czy to prawda, że w takich sprawach i przy tak wysokim wyroku marne są szanse na wczesniejsze wyjście z więzienia.
niestety tez tak slyszalam , i tego sie boje , my mamy 5 lat , i mozemy starc sie o zwolnienie po polowie kary, ale podobno jesli chodzi o narkotyki to sady nie sa przychylne , co do 2/3 to czy twoj maz ma zarzut grupy przestepczej ?? jezeli tak to po 2/3 , zreszta jezeli sad mowil o 2/3 to chyba nic sie nie da zrobic.

Cześć Wam!
Z tego co wiem to mąz nie ma zarzutu grupy przestępczej.
Tutaj osadzony nie wnioskuje o wczesniejsze zwonienie, nie ma wokand. Po prostu od razu po wyroku masz wskazaną datę wyjścia z więzienia, tyle tylko że tutaj jest to zawsze po 2/3 kary.
Co do możliwości przeniesienia, to w każdej chwili możemy o to wnioskować. Ale zastanawiamy się czy sobie nie pogorszymy, bo tutaj zostało jemu jeszcze 4 lata, a w Polsce może siedziec i cały wyrok. Do tego dochodzą gorsze warunki bytowe. Tutaj cele są pojedyńcze albo podwójne. A widzenia min 3 godz, 2 czy 3 razy w tygodniu i zawsze w oddzielnych pokojach.
Jedyną bolaczka to jest brak przepustek. Siedziec 5 lat i ani razu nie wyjść na zewnatrz jest bardzo ciężko. I gównie z tego powodu zastanawiamy sie nad deportacja do Polski. Tyle tylko że w Polsce nic nie jest pewne. I dlatego próbuje sie czegokolwiek dowiedziec na forum:(

o mamo, dzieki barbie dobrze wiedziec...sorki za wprowadzenie w blad

Tzn, że jeżeli ktoś ma zarzut grupy przestępczej, to o warunkowe zwolnienie można ubiegać się po 3/4 odbycia kary a nie po 1/2. I także dotyczy to przypadku osoby pierwszy raz karanej.
A co powiecie o roli adwokata, czy warto miec adwokata, czy jest on pomocny i potzrebny w staraniu sie o wczesniejsze zwolnienie.

myślę,że adwokat mógłby dużo pomóc...ale trzeba mieć na to środki finansowe...

Orientujesz się ile adwokaci biorą za tego typu sprawy. i gdzie szukac dobrych adwokatów, którzy mają duże doświadczenie w uzyskaniu wczesniejszego zwolnienia.;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót