Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mój chłopak w uhercach siedzi i ma w czwartek wokande. Ma wystąpienie od dyrektora i zapewnia że wyjdzie , ale ja tak bardzo sie boje że nie wyjdzie.

mmm24 napisał:
Witam mój chłopak w uhercach siedzi i ma w czwartek wokande. Ma wystąpienie od dyrektora i zapewnia że wyjdzie , ale ja tak bardzo sie boje że nie wyjdzie.

mój też był w Uhercach , miał też poparcie i wyszedł 28.04 :D
Spokojnie :)

emi_im napisał:
mój też był w Uhercach , miał też poparcie i wyszedł 28.04

Historia zna przypadki, że mimo tego, że wniosek poparł dyrektor - lub nawet wystąpił dyrektor - to osadzony nie wyszedł.
Nie piszcie zatem: "wyjdzie", bo to nie forumprawne udziela wpz.

forg napisał:
Historia zna przypadki, że mimo tego, że wniosek poparł dyrektor - lub nawet wystąpił dyrektor - to osadzony nie wyszedł.
Nie piszcie zatem: "wyjdzie", bo to nie forumprawne udziela wpz.

widziałam że tak napiszesz wolałam się nie odzywać ale ja wiem że i tak ten chłopak wyjdzie nie bez powodu dyrektor popiera wniosek oczywiście że są przypadki gdzie poprostu nawet jak ZK wychodzi o WPZ to i tak skazany nie wychodzi na wolność ale trzeba być dobrej mysli

Mój M siedział w Uhercach, miał wystąpienie Dyrektora ZK i nie dostał warunkowego. Nawet Dyrektor pisał zażalenie, które nic nie pomogło. Dopiero kiedy Dyrektor wystąpił po raz kolejny, to M dostał wpz

Witam,
podobnie jak klaudia170985 słyszałam od mojego syna, który przebywa w ZK, że już wszedł przepis który mówi, że warunkowe przedterminowe zwolnienia będą przysługiwały po odbyciu połowy kary, a nie jak dotychczas po odbyciu połowy kary, nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
Rzekomo taka informacja została wywieszona w ZK.
Nie wiem czego wynikiem może być taki zapis. Jeżeli coś na ten temat wiecie, proszę o kilka słów:)

Średnio co kilka dni trzeba tu na forum omawiać po raz kolejny nowelizację między innymi kodeksu karnego oraz kodeksu karnego wykonawczego, która wejdzie w życie właśnie w czerwcu.

Zatem ten zapis, o którym mowa jest wynikiem tej nowelizacji: http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20092061589&type=1

Ostatnia edycja:
Wydaje mi sie, że ta ustawa wejdzie w życie już w maju (Art. 14. Ustawa wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia), została ogłoszona 5 listopada 2009.
Nie jestem jednak pewna, czy dobrze to interpretuję, jeżeli nie, proszę mnie wyprostować:)

aloj1406 napisał:
Wydaje mi sie, że ta ustawa wejdzie w życie już w maju (Art. 14. Ustawa wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia), została ogłoszona 5 listopada 2009.
Nie jestem jednak pewna, czy dobrze to interpretuję, jeżeli nie, proszę mnie wyprostować:)
Ogłoszona została na początku grudnia, nie pamietam dokładnie którego dnia

aloj1406 napisał:
została ogłoszona 5 listopada 2009.

Nie, nie została ogłoszona 5 listopada. Proszę sobie poszukać stosowny dziennik ustaw i sprawdzić datę jego wydania.

Przeczytałam tą ustawę i tak się zastanawiam czy ona wprowadza coś lepszego ?

Mój chłopak siedzi w więzieniu pierwszy raz. Ma wyrok 2 lata. To kiedy może się starać o przedterminowe zwolnienie ?
Po jakim czasie w takim wyroku przysługują przepustki ?

Witam i bardzo prosze o odpowiedz. mojemu narzeczonemu odwieszono wyrok i odbywa kare 10 miesiecy w zk jest to jego pierwszy i jedyny wyrok jest przesiedzial juz ponad 3miesiace od<7lutego> dzis mial wokande o przerwe w karze na 6 miesiecy uzasadnil to tym iz ja jestem w 7 miesiacu ciazy przez stres ciaza jest zagrozona i wiekszosc czasu przebywam w szpitalu byl jedynym zywicielem rodziny.. po wokandzie sędzia byl na tak a prokurator na nie jaka jest szansa ze po 7 dniach on wyjdzie?(chcialam zaznaczyc ze prokurator zabral jego akta czy to oznacza ze napisze do sadu sprzeciw)?

chcialam dodac ze opinia kuratora i z zk byla b.dobra.a wyrok ktory odsiaduje byl za pobicie art 158. §2 prosze o odpowiedz

łatwo wkleić zapis o nowelizacji prawa karnego:-x
ale potem już ciężko wytłumaczyć jakie zmiany nas czekają , czy będzie łatwiej wyjść
na warunkowe czy nie??
lepiej udzielać sie na temacie wolnym .
mamy się domyślać co oznacza zapis ,że sędzia może zwolnić po połowie kary?? może ale nie musi??!!

Peneloppe, jak byś poczytałam trochę ten temat, to byś zauważyła, że już wszystko zostało wyjaśnione. Więc nie wiem, o co się denerwujesz.

Nie wiem czy łatwiej ale napewno więcej skazanych będzie miało uprawnienia do warunkowego zwolnienia, a niektórzy nabiorą tego prawa szybciej

Dzięki za podpowiedź, data publikacji ustawy to 7 grudzień 2009, czyli wejdzie w życie od 8 czerwca 2010. W tym układzie przyda się innym, mojemu synowi 30 maja mija 6 spośród 8 m-cy kary:o

witam mego pana zamkneli w czwartek na 6 m bo w roku 2004 został skazany za jazdę pod wpływem alkocholu skazano go wtedy gżywną oraz pracą społeczną nie wykonał tego i na początku tego mieśąca sąd zaocznie bez jego wiedzy skazał go na 6 m czy może się starac o wcześniejsze zwolnienie jest jedynym żywicielem rodziny mamy 9 m synka a p ozatym w ubiegłym roku miał kuratora ktury
oniczym nas niepoinformował

Zosia3530 napisał:
czy może się starac o wcześniejsze zwolnienie

Sugerowałem przeczytać najpierw ...
W chwili obecnej nie może starać się o wcześniejsze wyjście. Po wejściu w życie nowelizacji kodeksu karnego po połowie kary będzie mógł o takie zwolnienie wystąpić - ale będzie musiał na to zasłużyć. Czyli między innymi udowodnić, ze zrozumiał swój błąd.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót