Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale musi byc okreslone ile dni ma sąd na rozpatrzenie
Bodajze było 40 dni.

Karolinka152 napisał:
Ale musi byc okreslone ile dni ma sąd na rozpatrzenie

I jest określone - Sąd rozpoznaje sprawę niezwłocznie.

Niezwłocznie = 1 dzień, 3 dni, 5 dni, 10 dni, miesiąc, 2 miesiące itd. itp.

rozumiem. powiem tyle ze na innym forum dostalam inna odpowiedziec ale dzieki.

Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum. Szczerze mówiąc zaczytałam się wczorajszego dnia, nie kończąc nawet na dzisiejszym. Uzyskałam bardzo dużo informacji, ale jednak nie wszystko do mnie dotarło bądź dotrzeć nie chce.

Otóż,
mój narzeczony dostał wyrok 11 miesięcy w zakładzie karnym w Tarnowie w oddziale zewnętrznym.
Mam kilka pytań związanych z jego pobytem tam:
Czytałam, że dopiero po 6 miesiącach można ubiegać się o zwolnienie warunkowe. Jeśli wszystko byłoby okej i warunki byłyby przez niego spełnione to jak długo rozpatrywana jest ta sprawa ? kilka dni, tygodni, miesięcy ?

Mam jeszcze pytanie na temat widzeń: czy widzenia są już dozwolone dzień po jego pojawieniu się tam ? czy trzeba odczekać jakiś czas ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

colorblind napisał:
Czytałam, że dopiero po 6 miesiącach można ubiegać się o zwolnienie warunkowe.

To źle poczytałaś. Po połowie kary, chyba, że ma ograniczenia związane z art. 64 kodeksu karnego.

dziękuję bardzo za odpowiedź. No cóż przy 11 miesiącach niewielka to różnica, jednak w takiej sytuacji bardzo dla mnie ważna.

oczywiście jak forg napisał-chyba,że ma ograniczenia

Witam.
Słyszałam, że podczas wyborów parlamentarnych czasami wychodzą dekrety o warunkowych zwolnieniach z więzienia skazanych siedzących po raz pierwszy i z niezbyt wysokimi wyrokami.
Czy ktoś coś wie na ten temat? Cokolwiek?
Jestem całkiem zielona w tych sprawach, proszę o wyrozumiałość

witam wszystkich
chcialam sie sputac jesli byla wokanda o wczesniejsze wyjscie i werdykt jest pozytywny dla oskarzonego to po ilu dniach lub godzinach on wychodzi na wolnosc czy czeka jak sie wyrok uprawomocni

Czy do warunkowego zwolnienia jest potrzebna zawsze opinia kuratora?Czy wystarczy jak sąd wystąpi o opinie z ZK?

igaaa napisał:
Witam.
Słyszałam, że podczas wyborów parlamentarnych czasami wychodzą dekrety o warunkowych zwolnieniach z więzienia skazanych siedzących po raz pierwszy i z niezbyt wysokimi wyrokami.
Czy ktoś coś wie na ten temat? Cokolwiek?
Jestem całkiem zielona w tych sprawach, proszę o wyrozumiałość
bzdura...
taaa, i jeszcze z okazji beatyfikacji (juz tutaj bylo) rocznicy katynskiej, wyboru nowego ministra i polskiej prezydencji w UE. Zapomnialem jeszcze ze w przyszlym roku bedzie koniunkcja kilku planet - tez dobry powod

ak77 napisał:
bzdura...
taaa, i jeszcze z okazji beatyfikacji (juz tutaj bylo) rocznicy katynskiej, wyboru nowego ministra i polskiej prezydencji w UE. Zapomnialem jeszcze ze w przyszlym roku bedzie koniunkcja kilku planet - tez dobry powod
A zapomniałeś, że z okazji EURO 2012 również?:beer:

Ehh.. no to nie można się zapytać kulturalnie, bo trzeba być narażonym na zgryźliwe komentarze... Kiedyś coś takiego wyszło, mama mojego K. się tym interesuje. Dlatego pytam.. na prawdę prosiłam o wyrozumiałość. Gubię się w tym, mało rozumiem. Proszę, nie róbcie sobie żartów z mojej osobistej tragedii bo to nic miłego.

To zróbmy tak, że ja się dowiem o te szczegóły kiedy będę rozmawiała z mamą K. i napiszę tu o tym.

Czy ktoś wie jak zwolnienia warunkowe wyglądają we Wrocławiu na Kleczkowskiej?

olkcia napisał:
Czy ktoś wie jak zwolnienia warunkowe wyglądają we Wrocławiu na Kleczkowskiej?

Tak samo, jak w innych zakładach karnych - na podstawie art 77 i 78 kk.

Wiem jak to wygląda z przygotowań i co musi się stać aby stanąć przed komisją bardziej chciałabym wiedzieć jaki jest % tych, którym się udaje itd.:-)

olkcia napisał:
Wiem jak to wygląda z przygotowań i co musi się stać aby stanąć przed komisją bardziej chciałabym wiedzieć jaki jest % tych, którym się udaje itd.:-)

Skazany aby stanąć przed Sądem (a nie komisją), musi złożyć do Sądu wniosek (np. o warunkowe przedterminowe zwolnienie) lub postarać się, aby Dyrektor wystąpił o warunkowe zwolnienie w jego imieniu. (za wzorowe postępy wynikające z przesłanek ku warunkowemu zwolnieniu). Jeśli chce, aby wniosek był merytorycznie rozpoznany, musi posiadać uprawnienia formalne do warunkowego przedterminowego zwolnienia (patrz - art. 78 kk).

Co do dalszej części pytania - nikomu się nie "udaje". Każdy skazany ciężko pracuje (nad sobą) na to, aby zasłużyć na warunkowe zwolnienie :)

Ostatnia edycja:
guest user ale przed tym jak osadzony stanie przed sądem nie ma czegoś takiego jak :komisja przedwokandowa? (bądź coś w ten deseń) :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót