Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To czyli po 3 miesiącach, w kilku miejscach tutaj na forum czytałem ze po 6...

tak po 3 miesiącach od odmowy.Przynajmniej tak wynika z fragmentu kodeksu przedłożonego przez Endo.

witam, mam pytanie, jak ktos dostał wyrok 3 lat i 2 miesięcy, to po jakim czasie będzie mógł się starać o wcześniejsze zwolnienie z zk? po 1/2 czy po 2/3 kary ? bardzo proszę o odpowiedź i z góry bardzo dziękuję

To zależy czy pierwszy raz karany czy recydywa.

Jeśli pierwszy raz to po 1/2. Czyli po 19 miesiącach.

* Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej ½ (połowy) kary.
* Skazanego – recydywistę /określonego w art. 64 § 1 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu 2/3 (dwóch trzecich) kary.
* Skazanego – multirecydywistę /określonego w art. 64 § 2 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu ¾ (trzech czwartych) kary.
* Skazanego, określonego w art. 65 § 1 k.k. można warunkowo zwolnić po odbyciu ¾ (trzech czwartych) kary.
* Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary.
* Skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

osamotniona,to zależy czy jest recydywistą,czy miał art.64,jeżeli pierwszy raz skazany ,to po połowie kary,jak recydywista to po dwóch trzecich kary,jeżeli kilkakrotny recydywista, to po trzech czwartych kary .Przeglądnij:) ten wątek,na pewno znajdziesz tu odpowiedz na nurtujące Cię pytanie

dokładnie to wygląda tak, przebywa już 6 miesięcy w zk (dostał 3 lata) i dzisiaj miał rozprawę gdzie odwiesili mu wcześniejszy wyrok, w którym dostał 2 miesiące (wyrok ten był w zawieszeniu i nie przebywał wcześniej w zk), no i w sumie wychodzi te 3 lata i 2 miesiące, dlatego nie wiem czy traktowany jest jako recydywista czy nie, no bo w sumie to jego pierwszy pobyt w zk; przepraszam wiem, że to chaotyczne, ale mam nadzieję, że zrozumiałe

W wyroku będzie wszystko napisane czy był skazany w warunkach powrotu do przestępstwa.

a ja niemoge spac... moj ma jutro przedwokandowa... wychowawca powiedzial ze bedzie ZA... mam nadzieje ze dyrektor takze...
czy to prawda ze jak zaklad wysteuje o zwolnienie to dostaje sie szybciej termin wokandy?
jak myslicie czy jak dostanie sie wystapienie to w rzeczywistosci zwieksza to szanse na zwolnieinie?

osamotniona Jak nie przebywał wcześniej w ZK, to nie będzie traktowany jako recydywista, a jako pierwszy raz karany (Petka)

ja1234 Czy szybciej się dostaje termin wpz, to nie wiem, raczej nie. Ale co do tego, że to zwiększa szanse, owszem. Tak myślę, z oczywistych przyczyn :)

endorfinalna napisał:
ja1234 Czy szybciej się dostaje termin wpz, to nie wiem, raczej nie.

Wniosek Dyrektora o warunkowe przedterminowe zwolnienie jest rozpoznawany szybciej, również z prostych przyczyn - zawiera w sobie wszystkie niezbędne informacjie, które pozwalaja Sądowi podjąć decyzję merytoryczną. Nie wymaga zatem "oczekiwania" na dodatkowe dokumenty jak ma to miejsce np. przy wniosku skazanego.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Wniosek Dyrektora o warunkowe przedterminowe zwolnienie jest rozpoznawany szybciej, również z prostych przyczyn - zawiera w sobie wszystkie niezbędne informacjie, które pozwalaja Sądowi podjąć decyzję merytoryczną. Nie wymaga zatem "oczekiwania" na dodatkowe dokumenty jak ma to miejsce np. przy wniosku skazanego.
Dobrze wiedzieć. To może Dureń stanie przed komisją w terminie.

Mam takie pytanie czy opinia z zk o skazanym musi byc wysłana do Sądu (jeżeli sąd wystapił o sporządzenie opinii o skazanym) przed wyznaczeniem terminu posiedzenia czy może np być przekazana sędziemu już w zakładzie w trakcie posiedzenia?

Mój chlopak wysłał wniosek do sądu 14 marca i do tej pory nie znamy terminu wokandy? jeszcze długo trzeba bedzie czekac az zawiadomia o terminie wokandy?

Karolinka152 A jesteście pewni czy ten wniosek dotarł do Sądu ? Może niech twój chłopak zadzwoni i zapyta.

Megi - mówilam mu ale on jest uparty i mówi ze sami go powiadomią i ja nic nie moge zadziałać. Rozmawiałam z nim dzis i nic bezskutecznie to samo mi mówi zawiadomia go bo przyslą mu papiery.. moze tak sie dzieje przed świetami ze sądowi sie nie spieszy..

Karolinka152 Sąd ma wiele pracy, nie tylko jeden wniosek Pana jakiegoś tam. Dlaczego od razu, że niby sądowi się nie spieszy ? Dopiero miesiąc minął, to może jeszcze potrwać. A poza tym, twój facet dobrze mówi, że sami go zawiadomią.

Jeżeli on sam wysyłał wniosek to teraz sad zwróci sie do zk o opinie, zk z tego co słyszałam ma 14 dni na sporządzenie jej wieć zanim to dotrze do sądu to troche minie czasu wtedy dopiero sad wyznaczy termin posiedzenia....a opłata sądowa została opłacona ?

klara1982 skazany może we wniosku zawrzeć prośbę- wniosek o zwolnienie z tych kosztów.

endorfinalna napisał:
klara1982 skazany może we wniosku zawrzeć prośbę- wniosek o zwolnienie z tych kosztów.

wiem o tym ,tak ogólnie o to zapytałam czy w tej kwestii sprawa załatwiona :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót