Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kate586 napisał:
Czy to nie jest tak że jeśli wyrok nie przekracza 3 lat to faktycznie o kolejne wpz można się starać po 3 m-cach,a jeśli wyrok przekracza 3 lata to kolejne wpz jest po 6 m-cach ?

Przecież artykuł 161 kodeksu karnego wykonawczego nie budzi żadnych wątpliwości - przecież tam nie ma mowy o długości kary pozbawienia wolności ...

Dzięki forg :)
Nie wiem już sama gdzie ja to wyczytałam bo trochę tego było,w każdym bądź razie błędnie.

Witam
Syn jest w Grudziądzu.Czy prawda jest że ,w lipcu i sierpniu jest jedna wokanda w miesiącu
:?:
Wydaje mi się to mało prawdo podobne ,ale tak mu powiedziano :?:

Jest to mozliwe gdyz jest to czas urlopów.
Tam gdzie mój maż przebywa w wakacje właśnie z powodu mniejszej ilosci posiedzeń robia się małe poślizgi.

witam . Co decyduje o tym ze zk wystepuje o komisje na warunkowe zwolnienie ?

zul napisał:
witam . Co decyduje o tym ze zk wystepuje o komisje na warunkowe zwolnienie ?

A to nie jest tak, że każdy osadzony ma komisję przedwokandową?

myślę ,że zul chodziło o to ,że zakład występuje z wnioskiem o wpz bo komisję to ma raczej każdy....

witam. Właśnie o to mi chodzi o co decyduje o terminie komisji przedwokandowej dodam ze moj partner juz odbył połowe kary, ma grupe P3, chodzi do pracy i co ieszcze mamy zrobić????

Ostatnia edycja:
No ale jeżeli już nabył uprawnień do wpz to może sam do sądu wysłać wniosek o warunkowe zwolnienie.

Dokładnie, sam może wysłać wniosek. ;)

moze, ale jak zk sam występuje to to wszystko krocej trwa i jest wieksza szansa ze sad wyrazi zgode na warunek. A czy ktos nie wie jaki jest okres gdy zk wystapi do sadu z wnioskiem o warunek na rosprawe sadowa ?

U mojego męża była komisja na miesiąc przed nabyciem uprawnień do wpz. I raczej nie jest chyba nigdzie napisane, że ZK musi wystąpić osadzonemu z wnioskiem o wpz.

a Pani maz miał juz sprawe w sadzie o wpz?? jak tak to ile czekał???

Ostatnia edycja:
pewnie wyjde na glupią ale jaka jest roznica miedzy wokandą a zwolnieniem warunkowym? i kiedy istnieje wieksza szansa ze chlopak wyjdzie?

wokanda, a zwolnienie warunkowe to nie to samo ;)
Wokanda – wykaz spraw sądowych w kolejności, w jakiej mają być w danym dniu rozpatrywane. Z łac. vocanda – sprawy do wywołania (przez woźnego sądowego).
Warunkowe przedterminowe zwolnienie – w wymiarze sprawiedliwości, nadzorowane zwolnienie więźnia przed ukończeniem kary. Różni się od amnestii tym, że wyrok nadal jest ważny i możliwy jest powrót do więzienia w przypadku nieodpowiedniego zachowania w społeczeństwie.

Największa szansa jest taka, że po wokandzie wyjdzie na warunkowe przedterminowe zwolnienie. Oczywiście nie jest powiedziane, że stanie na wokande i wyjdzie. Na to trzeba zapracować sobie. Jeżeli sąd uzna, że Twój chłopak jest już zresocjalizowany i może opuścić ZK to wyjdzie wcześniej niż w dniu, kiedy kończy odsiadywać wyrok.

Ostatnia edycja:
to rzeczywiscie nie mialam bladego pojecia co to wokanda itd... zapracowac znaczy zapewne byc conajmniej grzecznym... do czego moj K zwykle sie nie pali ;) ale jestem dobrej mysli... jest jakies prawdopodobieństwo ze wyjdzie po pierwszej wokandzie jesli to rowno polowa wyroku?

zul napisał:
a Pani maz miał juz sprawe w sadzie o wpz??

Sprawa (a w zasadzie rozprawa) kończy się wydaniem wyroku. Sąd penitencjarny nie wydaje wyroku a postanowienie. Postanowienie zaś zapada na posiedzeniu.

wiem wiem, czytalam caly ten temat... w gruncie rzeczy od tego trzeba zaczac. on jak na razie jest na sledczym a nie wiem czy oprocz wzorowego zachowania, czystosci w celi etc moze cos jeszcze robic

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót