Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
luccaa napisał:
Chciałabym się dowiedzieć jak napisać wniosek o zwolnienie z odbywania kary więzienia jeżeli w wyroku ( 1 rok odsiadki) była ujęta opłata - grzywna za ten okres tzn, delikwent został skazany na rok więzienia lub zapłatę kasy.

Nie można udzielić warunkowego przedterminowego zwolnienia z kary zastępczej pozbawienia wolności.

Jeśli chcesz więcej informacji, napisz pytanie po "ludzku", ponieważ mało co można z tego zrozumieć.

Witam, chcialam sie dowiedziec czy ma ktos moze doczynienia z zk w jastrzebiu zdroj i jak tam wyglada sprawa wokand i zwolnien. Jakies lepsze sznase, bo w niektorych zk jest z nimi ciezej.

elwi198 napisał:
bo w niektorych zk jest z nimi ciezej.

Nie jest to prawda. Czy w niektórych zakładach karnych obowiązuje inny kodeks karny? Nie!

No to na jakiej podstawie ma być ciężej, skoro warunkowe zwolnienie od 1997 roku w CAŁEJ POLSCE opiera się na TYCH SAMYCH zasadach (art. 77 i 78 kk)?

Ciężej może być tylko na własne życzenie skazanego, bez względu na jednostkę penitencjarną.

guest_user napisał:
Nie można udzielić warunkowego przedterminowego zwolnienia z kary zastępczej pozbawienia wolności.

Jeśli chcesz więcej informacji, napisz pytanie po "ludzku", ponieważ mało co można z tego zrozumieć.

Jestem laikiem i mam z tego typu problemem styczność pierwszy raz. Chodzi mi o to czy jeżeli ktoś został aresztowany i osadzony za niezastosowanie się do wyroku ( nie zapłacił w terminie tej kwoty którą miał zasądzoną ) czy jeżeli teraz zapłaci i złoży wniosek o zwolnienie to czy go zwolnią, jak należy napisać taki wniosek.

luccaa napisał:
Chodzi mi o to czy jeżeli ktoś został aresztowany i osadzony za niezastosowanie się do wyroku ( nie zapłacił w terminie tej kwoty którą miał zasądzoną ) czy jeżeli teraz zapłaci i złoży wniosek o zwolnienie to czy go zwolnią

Jeśli "skazanemu" (ukaranemu) orzeczono karę zastępczą za grzywnę, to jej całkowite spłacenie spowoduje, że zostanie zwolniony z jednostki penitencjarnej.

Powyższe nie ma zastosowania, kiedy zastępczą karę pozbawienia wolności orzeczono za karę ograniczenia wolności (tzw. "odróbki").

Wobec obydwu w/w sytuacji nie mają zastosowania przepisy dot. warunkowego przedterminowego zwolnienia, ponieważ kara zastępcza nie jest karą zasadniczą, a Sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego tylko i wyłacznie z kary zasadniczej.

guest_user napisał:
Jeśli "skazanemu" (ukaranemu) orzeczono karę zastępczą za grzywnę, to jej całkowite spłacenie spowoduje, że zostanie zwolniony z jednostki penitencjarnej.

Powyższe nie ma zastosowania, kiedy zastępczą karę pozbawienia wolności orzeczono za karę ograniczenia wolności (tzw. "odróbki").

Wobec obydwu w/w sytuacji nie mają zastosowania przepisy dot. warunkowego przedterminowego zwolnienia, ponieważ kara zastępcza nie jest karą zasadniczą, a Sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego tylko i wyłacznie z kary zasadniczej.

A czy można wpłacić część grzywny a resztę rozłożyć na raty?
Czy do tego typu problemów warto brać adwokata.
Ile orientacyjnie bierze adwokat za takie sprawy

luccaa napisał:
A czy można wpłacić część grzywny a resztę rozłożyć na raty?

Spłacenie części grzywny zmniejszy proporcjonalnie wymiar kary. Nie spowoduje, że skazany zostanie natychmiast zwolniony z jednostki.

Mam pytanie czy karę bezwzględną można skrócić i na jakich zasadach

Można skrócić starając się o warunkowe przedterminowe zwolnienie.Przeczytaj ten temat lub użyj opcji "szukaj" a dowiesz się o co w tym chodzi.Nikt tego za Ciebie nie zrobi.Na kilku ostatnich stronach masz dokładnie wytłumaczone na jakich zasadach to działa.

witam, po połowie odbycia kary można składać wniosek o zwolnienie warunkowe, i dobrze wtym czasie żeby skazany miał dobre zachowanie i kontakt z rodziną, adwokat, prawnik............ nie!!!!!!!!!!!!!.powodzenia.

zloto100 Nie zawsze po połowie kary.
A możesz mi napisać, o co Ci chodzi z tym
zloto100 napisał:
adwokat, prawnik............ nie!!!!!!!!!!!!!.powodzenia.
Bo nie bardzo rozumiem.

adwokt mnie bardzo zawiódł i nie tylko mnie, więcej dowiedziałam sie od was jak od adwokata:mad:

zloto100 napisał:
adwokt mnie bardzo zawiódł i nie tylko mnie, więcej dowiedziałam sie od was jak od adwokata:mad:

Cóż... Nie od dziś wiadomo, że z adwokatami należy być ostrożnym i brać poprawkę na to, co mówią... :rolleyes:

Dokładnie jak ann pisze. Ale to też nie znaczy, że każdy jeden jest taki sam i Np. zawiedzie.

endorfinalna napisał:
Dokładnie jak ann pisze. Ale to też nie znaczy, że każdy jeden jest taki sam i Np. zawiedzie.

Oczywiście, jednakże trzeba samemu starać się trzeźwo ocenić sytuację i dokładnie przeanalizować, czy obietnice składane przez adwokata są w jakimś stopniu realne...

witam
Mam taki mały problem...
Mój chlopak teraz chce wyslać wokande ale niestety nie ma znaczka sądowego.. Pracuje i chce zeby mu administracja potrącila z kasy na której znajduja sie pieniądze.. powiedzcie ile to moze potrwac? Pierwsza wokande jak wysyłał to pisał o umorzenie kosztów a teraz niestety nie da sie i trzeba zaplacic za znaczek. Zalezy mi żeby jak najszybciej trafił ten wniosek do sadu a administracja moze to przedluzyc.

Karolinka152 A jak on chce wysyłać tą wokandę. Nie ma takiego czegoś jak wysyłanie wokandy. Na wokandę to się staje, a wysyła to się wniosek. Skąd MY tu zgromadzeni mamy wiedzieć, ile potrwa potracenie z jego pieniędzy, koszty za znaczek? No ludzie nie przesadzajcie. Co innego zapytać, jakie warunki musi spełniać, albo co robić, aby miał większe szanse na wpz, dany skazany. A co innego pytać o coś, co nie jest nigdzie zapisane, nikt tego nie wie. Administracja nie będzie specjalnie nic przedłużać, z jakiej racji niby? Trzeba wysłać i czekać.

Witam.mam do Was pytanko,bo zupełnie niewiem co robić :( ..Mój narzeczony odbywał karę 3-mcy pozbawienia wolności.W międzyczasie dostał decyzję z sądu o odwieszeniu drugiej kary za to samo przestepsto(4-mce za niezastosowanie się do wyroku sądu)za tydzień ma pierwszą wokandę.Pisał też dwa razy o dozór elektroniczny i niestety nie wyszło :(..jeśli wokanda się nie powiedzie to bedzie pisał po raz trzeci o "obraczkę"..jakie ma szanse na wcześniejsze wyjście albo na dozór?...dodam,że przebywa na Białołęce i jest karany po raz pierwszy.Jak mogę mu pomóc?może porozmawiać z wychowawcą,a może adwokat to najkorzystniejsze rozwiązanie?....z góry dziękuję za odpowiedzi

monia1602 napisał:
jakie ma szanse na wcześniejsze wyjście albo na dozór?...

A skąd my to mamy wiedzieć?? To jest zależne od tak wielu czynników, że jestem pewien, że nie napiszesz tego wszystkiego na publicznym forum.

witam jest to pierwszy mój post na tej stronie . mam pytanie dotyczace ogólnie tego jak to wyglad w kwesti prawnej . Poniewaz opusciłem rok temu zakład karny przedterminowo zostało mi do odbycia 12 dni kary i mam kuratora na 2 lata został jeszcze rok . Dostałem ogólnie do odsiadki 8 miesiecy zaliczyli mi areszt sledczy do tego wiec w zakładzie karnym miałem do odsiadki 4 miesiace . Moje Pytanie dotyczy jak to wyglada jezeli chciałbym sie starac o wykreslenie z KRS mojego wyroku po jakim czasie bede mógł sie o to starac . I czy liczyc od wydania wyroku czy dopiero od tego jak odsiedziałem tą kare . Dziekuje za odpowiedz . Jezeli w złym temacie to napisałem to przepraszam ale to mój pierwszy post na tym forum jak juz wspominałem .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót