Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Forg jesli mozesz to z dokladnoscia dwoch miejsc po przecinku...

Glownie chodzi mi o jego szanse w zwiazku z jego artykulem bo usilowanie rozboju jest dosyc powaznym przestepstwem,a nie o dokladnosc w procentach,o ktore zapytalam dla wlasnego spokoju! mialam nadzieje,ze jest tu osoba ktora moglaby sie orientowac mniej wiecej w wpz z tym art...

MYCHA1991 napisał:
Glownie chodzi mi o jego szanse w zwiazku z jego artykulem bo usilowanie rozboju jest dosyc powaznym przestepstwem, [...] mialam nadzieje,ze jest tu osoba ktora moglaby sie orientowac mniej wiecej w wpz z tym art...

Żeby wiedzieć jakie są szanse, musisz udać się do wróżki. Sąd udziela warunkowego zwolnienia skazanemu w wypadku zaistnienia wobec skazanego pozytywnej prognozy kryminologiczno społecznej.

To, za jaki czyn został skazany (charakter popełnionego przestępstwa) nie ma żadnego znaczenia. Znaczenie ma (między innymi) powód popełnienia przez niego czynu karalnego (okoliczności popełnienia przestępstwa).

Moja rada - przeczytaj art. 77 kodeksu karnego a następnie ten temat od początku do końca, aby mieć jasność, co poszczególna przesłanka w tym art. oznacza. Następnie mając tą wiedzę spotkaj się ze skazanym i zapytaj czy rzeczywiście wszystkie przesłanki w tym przepisie są przez niego realizowane z pozytywnym skutkiem (tak szczerze). Wtedy będziesz miała w miarę szczegółową odpowiedź na swoje pytanie.

Witam...a mam jeszcze jedno pytanie-prosze mi powiedziec czy wniosek powinien pisac Moj Narzeczony czy lepiej byloby gdyby napisal go Adwokat????

hm...obawiam sie,ze nie ;P czyli mam rozumiec,ze najlepiej byloby gdyby sam napisal tak????
mysle,ze boi sie tego uzasadnienia-nie wie co pisac ;P

MYCHA1991 napisał:
hm...obawiam sie,ze nie ;P czyli mam rozumiec,ze najlepiej byloby gdyby sam napisal tak????

Trwoga. Jasne, najlepiej trzymać go wiecznie za rączkę i wyręczać we wszystkim ;) :???: W uzasadnieniu niech napisze co przemawia na jego korzyść, by uzyskać ewentualne wpz.

Mój na wolności nigdy żadnego pisma nie pisał. A tam i o przeniesienie, i o wpz i nawet przez myśl mi nie przeszło by mu pomagać, zresztą pogoniłabym go gdyby coś napomknął.

Jak ktoś ma duzo pieniędzy niech idzie do adwokata, czy nawet niech go reprezentuje na posiedzeniu o wpz. Ale jak dla mnie strata pieniedzy, jak ktoś robi wszystko by wyjsc to wyjdzie.

grafryb napisał:
jak ktoś robi wszystko by wyjsc to wyjdzie.

To złe podejście. Ten "ktoś" powinien robić wszystko, żeby ponownie nie popełniać przestępstw a nie tylko po to, aby wyjść z zakładu karnego.

guest_user czy Ty zawsze musisz "łapać za słówka"?
Zresztą nie ma sensu dyskutować z Tobą. Pewnie większość czekających wie co miałam na myśli.

MYCHA1991 napisał:
Może przepisać to, co podsunie mu adwokat, ale lepiej poszperaj w internecie, są w nim przykładu uzasadnień do wniosków, a nie trzeba za to płacić.

guest_user napisał:
...Sąd udziela warunkowego zwolnienia skazanemu w wypadku zaistnienia wobec skazanego pozytywnej prognozy kryminologiczno społecznej...

Czy zechciałbyś napisać jakie kryteria są brane pod uwagę przy określaniu pozytywnej prognozy kryminologiczno-społecznej dla osoby odbywającej kare pozbawienia wolności i kto to prognozuje, czy psycholog na zlecenie sądu? Drugie pytanie, czy taka prognoza na pewno jest wystarczająca do udzielenia przez sąd warunkowego zwolnienia?

Ostatnia edycja:
jerryp napisał:
Czy zechciałbyś napisać jakie kryteria są brane pod uwagę przy określaniu pozytywnej prognozy kryminologiczno-społecznej dla osoby odbywającej kare pozbawienia wolności

art. 77 i 78 kk

Bardziej szczegółowo - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 16 kwietnia 2002 r.w sprawie sposobów prowadzenia oddziaływań penitencjarnych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

jerryp napisał:
i kto to prognozuje, czy psycholog na zlecenie sądu?

Prognozę formułuje osoba, która jest wprost odpowiedzialna za "re-wychowanie" skazanego lub biegły psycholog.

jerryp napisał:
Drugie pytanie, czy taka prognoza na pewno jest wystarczająca do udzielenia przez sąd warunkowego zwolnienia?

Nie. Warunkowe przedterminowe zwolnienie jest zawsze fakultatywne.

Ostatnia edycja:
Widzę Guest, że coś tam zedytowałeś, ale no niestety i tak niedobrze:/ No bo jak Ty będziesz szukał prognozy przez google, a nie przez fachowe strony...
guest_user napisał:
art. 77 i 78 kk
Bardziej szczegółowo - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 16 kwietnia 2002 r.w sprawie sposobów prowadzenia oddziaływań penitencjarnych w zakładach karnych i aresztach śledczych.
Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 14 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobów prowadzenia oddziaływań penitencjarnych w zakładach karnych i aresztach śledczych - tamto już nieaktualne. A tak najbardziej szczegółowo to nigdzie w internecie tego nie znajdziesz, bo istnieje jeszcze coś takiego jak gotowy druczek z prognozą kryminologiczno-społeczną, do którego nie ma takiego wolnego dostępu jak do ustaw czy rozporządzeń.
Prognozę formułuje osoba, która jest wprost odpowiedzialna za "re-wychowanie" skazanego lub biegły psycholog.
Hmm...:)
Nie. Warunkowe przedterminowe zwolnienie jest zawsze fakultatywne.
A z tym się zgodzę.

Forsycja napisał:
A tak najbardziej szczegółowo to nigdzie w internecie tego nie znajdziesz, bo istnieje jeszcze coś takiego jak gotowy druczek z prognozą kryminologiczno-społeczną, do którego nie ma takiego wolnego dostępu jak do ustaw czy rozporządzeń.

A jak myślisz, na podstawie czego jest tworzony ten Twój "druczek"?

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
A jak myślisz, na podstawie czego jest tworzony ten Twój "druczek"?
Ja nie myślę, ja to wiem, w końcu dobrze jest znać podstawę prawną tego, na czym się pracuje:)
I naprawdę nie musisz mnie pouczać, bo jeszcze do wczoraj o takim rozporządzeniu nie słyszałeś tylko bazowałeś na art. 77 i 78 KK. Na szczęście po chwili wpisałeś w google "prognoza kryminologiczno - społeczna", wyskoczyło Ci to rozporządzenie, nie dość, że stare to nawet nie chciało Ci się usunąć tego, co napisane caps lockiem tylko zadziałało kopiuj-wklej. Tak tak Guest, widziałam Cię jeszcze przed edycją:)
Tak czy inaczej, druczek zwykłemu laikowi powie więcej niż owo rozporządzenie, ale tak, Ty potrafisz zasypywać tylko przepisami i to jeszcze nieaktualnymi. Oj Guest, nie mogłam już Cię czytać w temacie wolnym, bo pisałeś takie brednie, że szok, a jeszcze tutaj próbujesz wszystkim wmówić, że Ty w penicie to jak ryba w wodzie...

Forsycja napisał:
Tak czy inaczej, druczek zwykłemu laikowi powie więcej niż owo rozporządzenie

Ponawiam pytanie. Na podstawie czego tworzony jest ten Twój druczek, do którego "zwykły laik:

Forsycja napisał:
nie ma takiego wolnego dostępu jak do ustaw czy rozporządzeń

?

Forsycja napisał:
Ty potrafisz zasypywać tylko przepisami i to jeszcze nieaktualnymi. Oj Guest, nie mogłam już Cię czytać w temacie wolnym, bo pisałeś takie brednie, że szok, a jeszcze tutaj próbujesz wszystkim wmówić, że Ty w penicie to jak ryba w wodzie...

Nie potrafiłaś mnie czytać w temacie wolnym, więc zaczynasz robić "temat wolny" w tematach merytorycznych. Do tej pory z Twoich wypowiedzi odnośnie prognozy kryminologiczno społecznej nie można wyczytać nic (poza podaniem zaktualizowanego tego samego przepisu) poza tym, że nie darzysz mnie sympatią. Super, jednak nijak ma się to do prognozy kryminologiczno społecznej. Mnie naprawdę średnio interesuje to, co o mnie myślisz. Zatem daruj sobie robienie śmietnika i zacznij odpowiadać na pytania bo to nie jest miejsce na pisanie, który użytkownik znajduje się na "mojej top liście".

Ostatnia edycja:
Witam.Nie wiem czy dobrze pytam ale czy wie moze ktos jak napisac wniosek o wokande

witam

moj narzeczony 9 sierpnia staje na wokandzie...wystapil o nia jego ZK ma same dobre opinie itd...podobniez to juz jest zatwierdzone ze wyjdzie ile sie czeka na formalnosci i czy to jest mozliwe za pierwszym razem...??

karolina1986mysza napisał:
ile sie czeka na formalnosci

Sąd rozpoznaje sprawę niezwłocznie - było już to poruszane na forum - użyj opcji "szukaj"

karolina1986mysza napisał:
i czy to jest mozliwe za pierwszym razem...??

Czy wyjdzie na wolność? Jest to możliwe. Tak samo, jak jest to możliwe że Sąd nie przychyli się do wniosku dyrektora i odmówi skazanemu udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia - również było to już poruszane w tym wątku - użyj opcji "szukaj"

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót