Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A mój narzeczony miał adwokata i powiedział że jest duża szansa że wyjdzie po 6-7 miesiącach ponieważ jest jedynym żywicielem rodziny. Ja jestem w 8 miesiącu ciąży i się uczę, sama nie dam rady utrzymać rodziny a on ma dobrą opinie od Pani kurator, jest pierwszy raz w więzieniu ma karę 15 miesięcy za kradzież(a raczej współudział). stara się o pracę. Czy Adwokat miał rację czy powiedział mi to tylko po to żeby mnie uspokoić? I czy przez to że u nas jest taka ciężka sytuacja rodzinna nie może wyjść szybciej?

serduszko2011 napisał:
Czy Adwokat miał rację czy powiedział mi to tylko po to żeby mnie uspokoić? I czy przez to że u nas jest taka ciężka sytuacja rodzinna nie może wyjść szybciej?

Nie miał racji.
Przesłanką do udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia nie jest fakt bycia jedynym żywicielem rodziny. Lub trudna sytuacja osób, które jeszcze nie stanowią ze skazanym rodziny.
Również i ten temat proszę sobie przeczytać. Lub przynajmniej kodeks karny wykonawczy i kodeks karny - które stanowią o warunkowym przedterminowym zwolnieniu.

Tak też myślałam czyli o przedterminowe zwolnienie może się starać po 7 i pół miesiąca? czyli po 1/2 kary?

serduszko2011 napisał:
Tak też myślałam czyli o przedterminowe zwolnienie może się starać po 7 i pół miesiąca? czyli po 1/2 kary?

Poczytaj ten wątek a dowiesz się kiedy może starać się o warunkowe zwolnienie.

Jeżeli uważacie, że macie tragiczną sytuację może zastanówcie się nad wnioskiem o przerwę w karze?

grafryb przerwa w karze z tak krótki wyrokiem to jest coś bezsensownego moim zdaniem. Skoro ma 15 miesięcy, jest pierwszy raz karany, to niech się sprawuje i stara o wpz po połowie. Nie wiadomo ile już czasu odbywa kare, ale zanim coś się ruszy w przerwie w karze, to zdąży wyjść na wpz.

No to nie pozostaje mi nic innego jak poczekać 7 miesięcy...Chociaż wiem że to też nie jest takie pewne że dostanie pwz...

Zwracam się z prośbą o udzielenie mi kilka rad. Mój mąż odsiaduje wyrok 9 mięsiecy (3 mięsiące ze rower po pijaku a 6 mięsiecy za znęcanie się psychiczne i fizyczne nad rodziną). Mimo że dzieli nas do Radomia ponad 100 km, bywamy tam 2 razy w miesiącu. Raz ja z córką, a raz brat z mamą lub z siostrą. Mąż odsiedział już 3 miesiąc, a z racji tego,że pozostało mu jeszcze 6 miesięcy to czy by wypuścili go na warunkowe lub wyjście za kaucją. Osadzony od trzech miesięcy nie piję, a z racji, że jest alkoholikiem z tego powodu dobrze się trzyma. Rodzina bardzo tęskni. U męża widać dużą zmianę, ale niestety słabo czuję się psychicznie. Ile kosztowalaby kaucja i jakie sa jej warunki? Dobrze sie sprawuje nie sprawia problemow, czy jest mozliwosc wyjscia przedterminem?

Z gory dziekuje to bardzo pilne!!

namejus napisał:
Osadzony od trzech miesięcy nie piję,

Trzy miesiące siedzi i tyle nie pije. To żaden wyczyn.

namejus napisał:
Rodzina bardzo tęskni.

Jak większość rodzin przestępców.

namejus napisał:
Ile kosztowalaby kaucja i jakie sa jej warunki?

Proponuję nie oceniać polskiego systemu penitencjarnego przez pryzmat amerykankich filmów. Ma karę, musi ja odbyć. Kaucja to za butelki. Nie ze karę pozbawienia wolności.
A dlaczego to niby takie pilne??

Witam,moj maz przebywa w Zk ,we wrzesniu nabiera praw do wokandy o warunkowe .... Dyrektor ZK poparl wniosek ,praca ,przustki itd ,grupa p2 jest:wink: ale moje pytanie dotyczy tego poparcia z ZK ....czy to duzy plus w ocenie sadu ,czy raczej traktowac to jak zwykla procedure ? acha i czy ktos z Was orientuje czy jesli moj maz otrzyma wrunkowe zwolnienie to bedzie mogl wyjechac za granice??przed jego odsiadka mieszkalismy w Niemczech(JA z dziecmi nadal mieszkam)

ola52 napisał:
Witam,moj maz przebywa w Zk ,we wrzesniu nabiera praw do wokandy o warunkowe .... Dyrektor ZK poparl wniosek ,praca ,przustki itd ,grupa p2 jest:wink: ale moje pytanie dotyczy tego poparcia z ZK ....czy to duzy plus w ocenie sadu ,czy raczej traktowac to jak zwykla procedure ? acha i czy ktos z Was orientuje czy jesli moj maz otrzyma wrunkowe zwolnienie to bedzie mogl wyjechac za granice??przed jego odsiadka mieszkalismy w Niemczech(JA z dziecmi nadal mieszkam)

1. Sąd patrzy na pozytywną prognozę kryminologiczno - społeczną a nie na to, czy o warunkowe zwolnienie wnioskował skazany czy w jego imieniu Dyrektor jednostki. Wniosek Dyrektora oznacza tylko to, że Dyrektor stwierdza, iż skazany wypełnił znamiona art. 77 kk na tyle, że dał gwarancję prawidłowego funkcjonowania na wolności. Nie oznacza to, że z decyzją Dyrektora musi zgodzić się Sąd.

2. Jeśli skazany uzyska warunkowe przedterminowe zwolnienie, Sąd określi mu obowiązki wynikające z okresu próby. Skazany musi wywiązywać się z tych obowiązków. W przeciwnym razie jest to podstawą do odwołania warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Jeśli zatem Sąd nałoży na niego obowiązek dozoru kuratora i zakaz zmiany miejsca zamieszkania bez udzielenia stosownych informacji, to każdy "dłuższy" wyjazd/pobyt etc. i jego "warunki" , skazany będzie musiał "konsultować" ze swoim kuratorem.

Ostatnia edycja:
Dzieki bardzo ,czyli o wyjsciu po polowie kary ,decyduje Sad ,
a co do wyjazdu za granice ,jesli dobrze zrozumialam ,jest mozliwe aby Sad wyrazil zgode na pouszczenie kraju ....,argumentujac to rodzina ,praca ,mieszkaniem...?:roll:

ola52 napisał:
a co do wyjazdu za granice ,jesli dobrze zrozumialam ,jest mozliwe aby Sad wyrazil zgode na pouszczenie kraju ....,argumentujac to rodzina ,praca ,mieszkaniem...?:roll:

Tak jest to możliwe, jednak będzie musiał uzyskać zgodę i ustalić kontakt z kuratorem, tzn mailowy czy też telefoniczny.

Witam
Ja również mam pytanie, jak to bywa na forum.
Mąż miał teraz 3 wokandę, jednak została odroczona z powodu, braku informacji w opinii kuratora, a dokładniej o zachowaniu męża przed popełnieniem czynu. Sędzia na wokandzie przekazał, iż zostanie zapytanie wysłane do kuratora, a po uzyskaniu informacji, mąż ponownie stanie na wokandzie.
Chciałam zapytać, bo z tego co wiem kurator ma czas 14 dni od otrzymania zapytania, a czy sąd również ma określony czas na wysłanie, a następnie na ustalenie wokandy?

Ania&M&M napisał:
Chciałam zapytać, bo z tego co wiem kurator ma czas 14 dni od otrzymania zapytania, a czy sąd również ma określony czas na wysłanie, a następnie na ustalenie wokandy?

Sąd nie jest związany ściśle określonymi ramami czasowymi. Sąd ma wykonywać swoje czynności niezwłocznie - czyli tyle czasu, ile jest to niezbędne dla prawidłowego wykonania danej czynności.

Kurator - co do zasady - działa na takich samych zasadach. Sąd jednak zgodnie z własnym uznaniem może zakreślić mu czas na wykonanie danej czynności. Zatem te "14 dni" jest czysto "indywidualną" sprawą i nie może być traktowane jako wykładnia oficjalna.

Ostatnia edycja:
jeżeli zostały przedstawione zarzuty czyli sprawa jest w toku może skazany przebywający w zk wyjść na warunkowe przedterminowe zwolnienie z tego wyroku, który obecnie odbywa?

No to sprawa jest w toku i nie ma jeszcze wyroku który odsiaduje tylko jest na sankcji tak? O warunkowe zwolnienie może się starać po upływie określonego czasu pod warunkiem że odbywa już karę pozbawienia wolności w zakładzie karnym a nie w areszcie na sankcji-podczas trwania śledztwa.

Czy chodzi Ci o to że teraz odbywa kare za co innego,a toczy się przeciwko niemu inna sprawa ?

Kate586 napisał:
No to sprawa jest w toku i nie ma jeszcze wyroku który odsiaduje tylko jest na sankcji tak? O warunkowe zwolnienie może się starać po upływie określonego czasu pod warunkiem że odbywa już karę pozbawienia wolności w zakładzie karnym a nie w areszcie na sankcji-podczas trwania śledztwa.

Czy chodzi Ci o to że teraz odbywa kare za co innego,a toczy się przeciwko niemu inna sprawa ?

odbywa kare za co innego a teraz toczy się nowa sprawa.. w tej pierwszej sprawie nabywa praw do warunku w grudniu czyli teraz nie ma co liczyć na wyjście dopóki nie zapadnie wyrok z tej nowej?
i jeszcze jedno czy mogą go przewieść do aresztu ze względu na nowa sprawę?

astom napisał:
odbywa kare za co innego a teraz toczy się nowa sprawa.. w tej pierwszej sprawie nabywa praw do warunku w grudniu czyli teraz nie ma co liczyć na wyjście dopóki nie zapadnie wyrok z tej nowej?

Zgodnie z zasadą domniemania niewinności, tocząca się sprawa karna nie ma wpływu na warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Jakkolwiek, jeśli istnieje realne zagrożenie orzeczenia kary pozbawienia wolności w toczącym się postępowaniu karnym, to warunkowe zwolnienie przed wydaniem wyroku i jego wprowadzeniem do wykonania jest dla skazanego "nieopłacalne".

astom napisał:
i jeszcze jedno czy mogą go przewieść do aresztu ze względu na nowa sprawę?

Tak, mogą.

dlaczego nieopłacalne? dodam, że nawet jeśli zapadnie wyrok skazujący to wejdzie to i tak w wyrok łączny bo obydwie kary podlegają łączeniu..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót