Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ewcia rozumiem. dzieki za odpowiedz. to rzeczywiscie musimy sie zastanowic a R. jest na Nowosolskiej w Poznaniu i z tego co mi mowil rzadko chlopacy wyskakuja tam na wokandzie :(

Tu się nie ma zbytnio nad czym zastanawiać. Po odbyciu pół roku kary zostaje jedynie dwa miesiące. Dwa miesiące dostać w zawieszeniu na X czasu i mieć na głowie kuratora itd, wg,mnie to nie ma sensu.

Selunia- obawiam się, że z nowosolskiej go "wypchną" na warunkowe mies przed końcem kary- dostanie poparcie i jak odmówi to będzie miał wpisane w papiery, że odmówił warunkowego, jak wyjdzie na warunkowe dostanie kuratora na dłuższy czas...Na Nowosolskiej tak robią...

Hej osiem miesięcy temu pisałam i wczytywałam się w to co piszecie... i dziś mój ukochany brat wyszedł na warunkowe :winko: :beer: Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki :ok: :D

To gratulacje! Prawie po połowie kary :ok: choć im krótszy wyrok tym szanse na warunkowe wyjście po połowie kary zwiększa się... :beer:

moj R. ma zamiar pisac o wokande 30 dni przed uplywem 6 miesiecy odsiadki, tak aby w razie gdyby sie przychylono, mogl wyskoczyc od razu po 6 miesiacach, bo ponoc maja do 40 dni na rozpatrzenie. mam jeszcze pytanie dotyczace tej odmowy wokandy, czy sa tego jakies konsekwencje, oprocz odnotowania w papierach? wiem, ze rozsadniej byloby poczekac do konca kary bo to beda tylko i az dwa miesiace, niz wychodzic na warunkowe. ALE PRZECIEZ WSZYSCY TUTAJ DOBRZE WIEMY O TYM, ZE "TE 2 MIESIACE" TO JEST OGROMNA ROZNICA :(

Dowiedziałam się więcej w sprawie K. W czerwcu staje na 3 wokandę, zachowanie dobre (na ostatniej wokandzie sam dyrektor powiedział,że jest dobrze), pracuje. Jego grupa to P1P. Pisał raz o przepustkę, niestety jej nie otrzymał, napisał po raz drugi i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pomoc z mojej strony miałaby polegać na jakimś poparciu. K. przy staraniu o warunkowe zwolnienie chce zaznaczyć, że bardzo zależy mu na wyjściu, gdyż jak najszybciej chciałby podjąć pracę i pomóc mi przy wychowywaniu naszego dziecka. Czy to jakoś może pomóc?

Na pewno nie zaszkodzi ale czy dostanie warunkowe to różnie może być.

mam pytanie
jak wyglada procedura od momentu orzeczenia zakladu na radzie penitencjarnej o wokandzie dla oskarzonego ??
tzn.chodzi mi tu o to ,do kogo pozniej kieruje sie zaklad o opinie,czy jest to sad ,a pozniej kurator? czy tez jedno i drugie..??
czy mozna sie w jakis sposob dowiedziec czy taka opinia zostala juz wystawiona i wyslana do ZK ?
i czy mozna jakos przyspieszyc ten proces? podobno dokumenty z opinia moga isc do ZK nawet 3 miesiace... :(

O terminie tzw. wokandy decyduje Sąd i to Sąd orzeka czy udziela warunkowego przedterminowego zwolnienia z reszty kary czy nie.
Jeżeli Zakład Karny jest zdania że skazany powinien ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie to Dyrektor ZK ma prawo złożyć wniosek o zwolnienie skazanego bezpośrednio do Sądu. Jeśli Dyrektor złoży taki wniosek to o terminie jego rozpoznania - tak jak już pisałem wyżej - decyduje Sąd.
Z zasady skazany bierze udział w posiedzeniu Sądu dotyczącym rozpoznania takiego wniosku (choć możliwe jest rozpoznanie wniosku także pod nieobecność skazanego, ale wówczas skazany i tak zawiadamiany jest o terminie posiedzenia oraz doręcza mu się odpis postanowienia Sądu, bo na decyzję tę ma prawo złożyć zażalenie.

Witam, podczytuje juz Was od dluższego bo tez (niestety!!), temat ZK mnie dotyczy. Mam pytanie i jesli moge to prosze o odpowiedz bo albo ja czegos nie rozmumiem albo mnie ktos zle poinformowal . Chodzi o wokande bo z tego co wyczytalam to na wokoandzie wszystko sie "wyjasnia" ( wyjscie warunkowe, przepustka itd..), a dowiedzialam sie ze moj przyjaciel, ktory przebywa w ZK juz mial wokande a teraz w ciagu 2 tygodni jego sprawa zostanie rozpatrzona i dowie sie kiedy wyjdzie , podejrzewa ze wyjdzie na poczatku sierpnia (nie wiem skad ta data!), czy to mozliwe ze byla wokanda a nie wie doladnie kiedy wyjdzie?, no i tak odlegly termin ewentualnego wyjscia?. Wydaje mi sie ze osoba która mi to przekazywala cos pokreciła.... albo to ja jestem niedoinformowana . pozdrawiam gorąco. (chyba teraz w dobrym miejscu zamiescilam posta :P )

malinka wydaje mi sie że może chodzić o to ze wokanda o warunkowe została odroczona dlatego będzie wiedział za 2 tyg ma się odbyć po raz drugii dlatego ma się wtedy dowiedzieć
albo ktoś cię wprowadził w błąd ponieważ tak jak piszesz podacza wokandy wszytko powinno być jasne

<post w bardzo dobrym miejscu :D >

Mi jeszcze przyszło do głowy, że może odwoływał się od postanowienia sądu. :what: I sąd rozpatrzy jego apelację za 2 tyg.

[cytat="malinka1":kmto9dce]Witam, podczytuje juz Was od dluższego bo tez (niestety!!), temat ZK mnie dotyczy. Mam pytanie i jesli moge to prosze o odpowiedz bo albo ja czegos nie rozmumiem albo mnie ktos zle poinformowal . Chodzi o wokande bo z tego co wyczytalam to na wokoandzie wszystko sie "wyjasnia" ( wyjscie warunkowe, przepustka itd..), a dowiedzialam sie ze moj przyjaciel, ktory przebywa w ZK juz mial wokande a teraz w ciagu 2 tygodni jego sprawa zostanie rozpatrzona i dowie sie kiedy wyjdzie , podejrzewa ze wyjdzie na poczatku sierpnia (nie wiem skad ta data!), czy to mozliwe ze byla wokanda a nie wie doladnie kiedy wyjdzie?, no i tak odlegly termin ewentualnego wyjscia?. Wydaje mi sie ze osoba która mi to przekazywala cos pokreciła.... albo to ja jestem niedoinformowana . pozdrawiam gorąco. (chyba teraz w dobrym miejscu zamiescilam posta :P )[/cytat:kmto9dce]

może być też tak, że był na komisji przedwokandowej- taka koisję ma osadzony przed połową kary i tam mówią czy go poprą czy nie, możliwe, że wychowawca powiedział mu, że go poprze ale wiadomo jak to jest z poparciem- nie od razu- np poprze go w lipcu i wtedy po mies będzie wokanda i wyjdzie :)

Dziekuje Wam dziewczynki za odpowiedz :) sprawa sie wyjasnila ewciaaa :!: mialas racje wokanda sie nie odbyla , a osoba która mi to przekazywala w emocjach wszytsko pomylila bo chciala mi wszytsko jak najszybciej przekazac, gdy dopytywalam to jeszcze bardziej sie zakrecila...a pozniej zglupialam ja :wow: P. nie wie dokladnie kiedy wyjdzie bo nie bylo wokandy, tylko wychowawca podal mu termin ewentualnego wyjscia i stad ten poczatek sierpnia. uff mam nadzieje ze wyjdzie. dziekuje jeszcze raz :)

Re: PRZEPUSTKA

dziewczyny mam pytanko, mój ojciec siedzi w zakładzie karnym za znęcanie się nad rodziną, nigdy nie otrzymał przepustki, ja pisałam do dyrektora ZK o nieudzielanie mu przepustki na święta z obawy o własne zdrowie, nie wiem czy poskutkował mój list czy ojciec poprostu nie zasłużył (wiem ze zachowanie jego wzorowe nie jest bo np miał za cos karę że nie mógł otrzymywać paczek przez miesiąc). ale nie o to chodzi..wiem że jeśli osadzony stara sie o przepustkę to ktoś z bliskich musi że tak powiem poręczyć za niego, teraz gdy kara mu sie już kończy takową zgodę wyraził ojca brat ale to było w kwietniu, póki co przepustki nadal nie otrzymał, moje pytanie czy jeśli otrzymał by wcześniejsze wyjście z ZK to czy ktos też musi sie na to zgodzić z rodziny?? jak starał sie o przepustki to wiedziałam o tym bo przychodzili kuratorzy dopytywać sie czy ma gdzie wrócić i czy ktoś go odbierzez z ZK i odstawi do ZK, czy jesli wcześniej zakończy karę to ja też będę o tym powiadomiona? w końcu ojciec jest jeszcze zameldowany w moim mieszkaniu i to ja jestem ofiarą przemocy..ale staram sie o jego eksmisję w ZK o tym wiedza...boję sie z nienacka wróci i zapuka do drzwi..

Witam wszystkich.
Moj Ukochany jest w trakcie odbywania wyroku pozbawienia wolnosci z ZK typu zamknietego. Wyrok laczny 9 lat, pozostaly Mu 2 lata i 4 miesiace do konca kary. Mial juz 14 wokand, kazda zakonczyla sie fiaskiem. Nie rozumiem takiego podejscia sadu, gdyz ma same wnioski nagrodowe,podpisany program wiezienny...
Nie wiem juz czy jest szansa na to by wyszedl z wiezienia przed uplywem tych 9 lat?
prosze o wypowiedzi, moze rady co mam robic by Mu pomoc...

[cytat="D&A= WNM":2qr0krn3]Nie wiem juz czy jest szansa na to by wyszedl z wiezienia przed uplywem tych 9 lat?
[/cytat:2qr0krn3]

Zasadą jest odbycie kary w całości. Warunkowe przedterminowe zwolnienie jest wyjątkiem od tej zasady i jego udzielenie nie jest obligatoryjne nawet w wypadku dobrego zachowania w czasie odbywania kary. Możesz go oczywiście wspierać i mu pomagać, co może zwiększać jego szanse na wyjście na wolność szybciej, ale pełnej gwarancji warunkowego przedterminowego zwolnienia mieć nie będziesz, niezależnie od tego co jeszcze zostanie zrobione.

Z tego co zdazylam sie wywiedziec wlasciwie nie ma przypadkow by skazani odbywali cala kare, szczegolnie wtedy gdy wyrok jest tak wysoki.

Re: PRZEPUSTKA

[cytat="magi13":kt7ifssk]czy jesli wcześniej zakończy karę to ja też będę o tym powiadomiona? w końcu ojciec jest jeszcze zameldowany w moim mieszkaniu i to ja jestem ofiarą przemocy..ale staram sie o jego eksmisję w ZK o tym wiedza...boję sie z nienacka wróci i zapuka do drzwi..[/cytat:kt7ifssk]
Obawiam się, że nie zostaniesz poinformowana. Ale jeżeli wcześniej dyrektor wysłuchał Twojej prośby może i tym razem poszedłby Ci na rękę. Będzie to o tyle trudne, że jeżeli otrzyma warunkowe zwolnienie, to wyjdzie tego samego dnia, w którym odbędzie się posiedzenie sądu.

[cytat="D&A= WNM":kt7ifssk]Z tego co zdazylam sie wywiedziec wlasciwie nie ma przypadkow by skazani odbywali cala kare[/cytat:kt7ifssk]

:ok:
[cytat="kadi":kt7ifssk]
Zasadą jest odbycie kary w całości. [/cytat:kt7ifssk]
Co wg mnie nie jest najlepszą zasadą. Wypuszczanie na warunkowe daje większe możliwości kontroli byłego więźnia na wolności...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót