K
kasiajjj
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 71
TO CYTAT z wikipedii:
Warunkowe przedterminowe zwolnienia na zasadach szczególnych[1]Skazanego można warunkowo zwolnić w każdym czasie bez ograniczeń wynikających z ww. przesłanek formalnych, jeżeli skazany:
korzystał co najmniej przez jeden rok z przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności,
odbył co najmniej 6 miesięcy kary,
kara lub suma kar do odbycia nie przekracza 3 lat pozbawienia wolności.
Choć Dziennik Ustaw 1997 rok , art 155 mówi:
§ 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden
rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary – sąd penitencjarny może
warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych
w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym
czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona
na okres powyżej 3 lat.
co by oznaczało,że nie ważne ile zostało do odsiedzenia, tylko ważny jest wyrok. ale nie wiem czy można ten przepis interpretować tak jak źródło z wikipedii, czy nalezy dosłownie.
Pewnie należy dosłownie, a ja szukam jakiś rozwiązań - wiadomo nadzieja.....
Warunkowe przedterminowe zwolnienia na zasadach szczególnych[1]Skazanego można warunkowo zwolnić w każdym czasie bez ograniczeń wynikających z ww. przesłanek formalnych, jeżeli skazany:
korzystał co najmniej przez jeden rok z przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności,
odbył co najmniej 6 miesięcy kary,
kara lub suma kar do odbycia nie przekracza 3 lat pozbawienia wolności.
Choć Dziennik Ustaw 1997 rok , art 155 mówi:
§ 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden
rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary – sąd penitencjarny może
warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych
w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym
czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona
na okres powyżej 3 lat.
co by oznaczało,że nie ważne ile zostało do odsiedzenia, tylko ważny jest wyrok. ale nie wiem czy można ten przepis interpretować tak jak źródło z wikipedii, czy nalezy dosłownie.
Pewnie należy dosłownie, a ja szukam jakiś rozwiązań - wiadomo nadzieja.....