Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
TO CYTAT z wikipedii:
Warunkowe przedterminowe zwolnienia na zasadach szczególnych[1]Skazanego można warunkowo zwolnić w każdym czasie bez ograniczeń wynikających z ww. przesłanek formalnych, jeżeli skazany:

korzystał co najmniej przez jeden rok z przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności,
odbył co najmniej 6 miesięcy kary,
kara lub suma kar do odbycia nie przekracza 3 lat pozbawienia wolności.

Choć Dziennik Ustaw 1997 rok , art 155 mówi:
§ 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden
rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary – sąd penitencjarny może
warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych
w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym
czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona
na okres powyżej 3 lat.

co by oznaczało,że nie ważne ile zostało do odsiedzenia, tylko ważny jest wyrok. ale nie wiem czy można ten przepis interpretować tak jak źródło z wikipedii, czy nalezy dosłownie.
Pewnie należy dosłownie, a ja szukam jakiś rozwiązań - wiadomo nadzieja.....

kasiajjja Suma kar do odbycia, kara- to jedno i to samo. Tłumaczyłam, suma kar to wynik dodania wszystkich kar do siebie, a kara, czyli m.in./w tym przypadku wyrok, nie może przekraczać 3lat. Wszystko napisane wyraźnie, suche fakty i tyle. No niestety/stety. Nie można złapać się nawet ostrza jako tonący.

Witam wszystkich na tym forum!Już od ponad pół roku wchodzę tutaj i czytam wszystkie komentarze, opinie i odpowedzi na zadawane pytania. I dziś ja potrzebuję pomocy użytkowników bardziej doświadczonych ode mnie w sprawach karnych.Przechodąc do konkretów chodzi mi o wpz. Mój mąż odbywa karę pozbawienia wolności od maja tego roku, znajduje się w zakładzie typu R3, pracuje na wolności odpłatnie, co tydzień ma 30godzinne przepustki a co dwa trzy tygodnie przepustki wielodniowe ma dobrą opinię i najprawdopodobniej w listopadzie zk wystąpi mu z wnioskiem o wpz jakie mamy szanse na przychylny wyrok sądu??dodam że zostało mu do odbycia 9 miesięcy mamy dwuletnie dziecko ja pracuję i studjuję zaocznie. niestety bez męża jest bardzo ciężko a w dodatku jestem znowu w ciąży i nie wiem czy o tym fakcie poinformować sąd boję się, że sąd uzna że specjalnie zaszłam w ciąże:(:( bardzo proszę o odpowiedzi

Twoja ciąża nijak się będzie miała do jego wpz. Sąd na pewno tak uzna że specjalnie, gdyż duża znakomita większość więźniów stara się zrobić potomka, aby zwiększać swoje szanse na wyjście. Bezskutecznie.

tak też myślałam czyli lepiej jest nic nie przedstawiać w sądzie o tej ciąży bo może pogorszyć sytuację???
:(

Ani się nie pogorszy ani się nie polepszy.
Sytuacja rodzinna przy wpz nie ma najmniejszego znaczenia.

Ewunia1112w napisał:
nie wiem czy o tym fakcie poinformować sąd boję się, że sąd uzna że specjalnie zaszłam w ciąże:(:( bardzo proszę o odpowiedzi

Poinformuj koniecznie. Jest wtedy szansa, że Sąd wyciągnie prawidłowy wniosek - o sporej nieodpowiedzialności pana skazanego. I jego niedojrzałości. Bo czym jest zapłodnienie żony gdy samemu pozostaje się za kratami?

aha dziękuję za odpowiedzi!! zgadzam się z opisem poniżej komentarza bardzo trafna uwaga;)aż wstyd sie przyznać ale w moin przypadku trafiona w samo sedno!!

jak to się mówi Forg do tanga trzeba dwojga ale niestety zawsze tak będzie że w biedniejszej rodzinie będzie się rodzić więcej dzieci bo trzeba wybrać pomiędzy antykoncepcją a mlekiem dla dziecka albo chlebem na cały tydzień ;(

Ewunia1112w napisał:
jak to się mówi Forg do tanga trzeba dwojga ale niestety zawsze tak będzie że w biedniejszej rodzinie będzie się rodzić więcej dzieci bo trzeba wybrać pomiędzy antykoncepcją a mlekiem dla dziecka albo chlebem na cały tydzień ;(

to trzeba było wybrać między brakiem seksu, a mlekiem/chlebem dla dziecka.

Zarządzam koniec dyskusji na temat sposobu radzenia sobie z brakiem dzieci; ciąg dalszy - temat wolny - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jak to łatwo jest powiedziec wybrać pomiędzy czy Ty leżąc koło męża nie odczuwasz potrzeby bliskości???widzę że źle zrobiłam iż poprosiłam tutaj o pomoc

Witam. Mam duży problem i nie wiem za bardzo od czego zacząć. Mój mąż w marcu tego roku dostał wyrok w zawieszeniu 2 na 3 lata za jazdę po pijanemu oraz zabrano mu prawo jazdy na 3 lata. Tydzień temu przez głupią sytuacje w rodzinie wsiadł ponownie do auta po piwie. Złapali go ponownie. Teraz czekamy na rozprawę. Wiem że odwieszą mu poprzedni wyrok i zostanie skazany na pozbawienie wolność. Podobno możemy się odwoływać aż przez 12 miesięcy a potem o przedawnienie. Mamy 2 dzieci w tym jedno 5 miesięczne. Mąż jest jedynym żywicielem w domu. Chciałam zapytać was jakie są szanse by sąd przy odwołaniu uniewinnił go lub zmienił karę pozbawienia wolności na inną??A w najgorszym przypadku po zamknięciu po ilu miesiącach mogę składać papiery o wypuszczenie warunkowe.

Wydaje mi się że to iż jest głównym żywicielem rodziny nie ma znaczenia, bardzo dużo jest tu dziewczyn, których mężowie przebywają w ZK a one zostały bez środków do życia.
Zapewne odwieszą mu wyrok, wątpię w to że Sąd pójdzie na inny wymiar kary niż odsiadka.
A o warunkowe zwolnienie można się starać dopiero po połowie kary.

StrzalkaDaga napisał:
Mój mąż w marcu tego roku dostał wyrok w zawieszeniu 2 na 3 lata za jazdę po pijanemu oraz zabrano mu prawo jazdy na 3 lata. [...] Chciałam zapytać was jakie są szanse by sąd przy odwołaniu uniewinnił go lub zmienił karę pozbawienia wolności na inną??

Uniewinnia się osoby niewinne - sama sobie odpowiedz na pytanie, czy jest On niewinny?

Najprawdopodobniej zapadnie wyrok wraz z art. 244 kodeksu karnego - Twój mąż oprócz jazdy po pijanemu, naruszył sądowy zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych - a ten czyn karany jest wyłącznie karą pozbawienia wolności.

StrzalkaDaga napisał:
A w najgorszym przypadku po zamknięciu po ilu miesiącach mogę składać papiery o wypuszczenie warunkowe.

Przeczytaj art. 78 kodeksu karnego.

Ostatnia edycja:
A słyszałam również o więzieniach otwartych. Jak to działa i czy w naszym przypadku możemy się o coś takiego ubiegać?:help:

Myślę,że okoliczności popełnienia przestępstwa czyli jak piszesz sytuacja rodzina pod której wpływem zdecydował się na złamanie zakazu prowadzenia samochodu i to jeszcze pod wpływem alkoholu,nie będzie miała ŻADNEGO znaczenia.
Podobnie jak wasza sytuacja i fakt,że jest jedynym żywicielem rodziny.Ilość i wiek dzieci też nie mają znaczenia.Sprawa jest prosta.Wiedział o tym,że jest wam potrzebny a i tak ponownie popełnił przestępstwo.Dlaczego zatem sąd miałby się nad nim ulitować ? To nie jest jednorazowy "wyskok".
Nie sądzę,by sąd uwierzył w jego wyjątkowego pecha,że ten jeden jedyny raz wsiadł za kierownice bez prawka i po piwie i akurat go złapali.
O przedterminowe warunkowe zwolnienie nie możesz składać wniosku.Jedynie on to może zrobić a kiedy to już masz odpowiedź w podanym przez Guesta artykule.

A jak się ubiegać o to by był w więzieniu otwartym. Podobno tedy może pracować i ma przepustki co jakiś czas. Jak to wygląda. Wczoraj byłam również u radcy prawnego kazał nam przedłużać apelacjami wykonanie wyroku do 12 miesięcy. Potem można się podobno o coś starać dzięki czemu mąż nie będzie musiał iść do więzienia na czym to też polega ??Proszę o pomoc bo mam doła.

StrazlkaDaga Twój mąż będzie stawał na komisji i to oni stwierdzą w jakim systemie będzie odbywał karę (zamknięty,półotwarty,otwarty).

StrzalkaDaga napisał:
Wczoraj byłam również u radcy prawnego kazał nam przedłużać apelacjami wykonanie wyroku do 12 miesięcy. Potem można się podobno o coś starać dzięki czemu mąż nie będzie musiał iść do więzienia na czym to też polega ??Proszę o pomoc bo mam doła.

To nie jest dyskusja tycząca się warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Bez względu czy skazany będzie "przedłużał" wykonanie kary (jeśli już zostanie prawomocnie skazany), i tak zostanie mu wtedy zarządzone wykonanie kary warunkowo zawieszonej (tej z pierwszego wyroku), ponieważ w okresie próby dopuścił się czynu podobnego, za który orzeczono mu karę pozbawienia wolności.

Przepis prawny:
Art. 75. § 1 kk - Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót