Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Moniak..wychowawca wysyla wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie do sadu w przypadku jesli ZK wystepuje o to......
niestety co dzwonie do sadu to tego wniosku jeszcze nie ma.........a ten wniosek jest potrzebny do samej wokandy....
na tej podstawie sad decyduje o terminie posiedzenia ...ale poplatalam... :( ale mam nadzieje ze mnie rozumiesz...
nie wiem tylko ile czasu potrzebuje sad na to aby rozpatrzyc te dokumenty...i w jakim najpoznieszym terminie wychowawca powinien je wyslac...z tego co zadazylam sie dowiedziec wokanda u mojego w ZK bedzie w drugim tygodniu wrzesnia...
a papierow jak nie bylo tak nie ma...............

CHYBA NAPISZE NA NIEGO SKARGE....!!! informowal nas w zeszlym tygodniu ze papiery sa wyslane ..a ich w sadzie wciaz nie ma... :( robi to chyba po zlosci.....i przeciaga specjalnie....i nic nie chce nam powiedziec wiecej....
CO MAMY ROBIC??? DO KOGO SIE UDAC???

[cytat="monika_1984":1vmyv8i0]z tego co zadazylam sie dowiedziec wokanda u mojego w ZK bedzie w drugim tygodniu wrzesnia...
[/cytat:1vmyv8i0]

Może czegoś nie rozumiem, ale skoro jest wyznaczony termin posiedzenia to wniosek musi być już dawno w Sądzie. Inne dokumenty można przedłożyć nawet na samym posiedzeniu w ZK.

[cytat="monika_1984":333eflhc]Moniak..wychowawca wysyla wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie do sadu w przypadku jesli ZK wystepuje o to......
[/cytat:333eflhc]

Aha ok, rozmumiem. Myślałam, że wniosek macie już wysłany, tylko wychowawca miał dosłać jeszcze jakieś inne dokumenty.
Kadi, Monice chyba chodzi o to, że w samym ZK jest posiedzenie w tym terminie, ale jej chłopaka to nie dotyczy, tak ? Przynajmniej na razie...

Moniak dokladnie tak.....
hmm....dzwoniac do sadu zapytalam o najblizszy termin i powiedziano mi wlasnie o drugim tygodniu wrzesnia...ale wniosku o warunkowe mojego lobuza jeszce w sadzie nie ma...
polowe ma na 25 sierpnia..czyli to juz poniedzialek...jak mamy podejsc wychowawce aby wyslal te dokumenty???
moze udac sie do dyrekcji?? i powiedziec ze wychowawca nie informuje o tym co robi a jesli nawet poinformuje to robi to KłAMIAC!! twierdzil ze wyslal w poniedzialek..a niemozliwoscia jest aby tydzien szly dokumenty odleglosc 30km...

pomocy..jestesmy zrozpaczeni.....

Wiesz Monika, wydaje mi się, że ZK tak naprawdę nie gonią żadne terminy przy składaniu wniosku. Tak samo i Wy nie musicie składać wniosku od razu po połowie kary...Skoro ZK miał Wam wystąpić to spróbuj jeszcze raz pogadać z wychowawcą, a później z dyrektorem. Nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo nam nigdy ZK nie występował (szkoda 8) ), ale skoro to dyrektor występuje, to może on ma nad tym większą kontrolę i nie zrzuca wszystkiego na wychowawcę...Poczekaj może jeszcze na fachową odpowiedź Kadiego :) Kadi zawsze dobrze radzi 8)

[cytat="duszeczek":2j4evijr]cześć dziewczyny!

mam pytanko czy jeżeli mój został skazany na 2 lata pierwszy raz odbywa karę i jest na P2, to rozumiem, że po połowie może starać się o warunkowe zwolnienie?[/cytat:2j4evijr]
Najprawdopodobniej tak :)

[cytat="duszeczek":2j4evijr]I jeszcze jedno - on ma jeszcze w zawieszeniu wyrok 8 miesięcy pozbawienia wolności ale te sprawy się nie łączą, ale rozumiem, że to może negatywnie wpłynąć na decyzję sądu na sprawie o warunek?[/cytat:2j4evijr]
Na to pytanie niestety nie znam odpowiedzi, ale z własnego doświadczenia wiem, że tak naprawdę wszystko może negatywnie wpłynąć na sąd :D

[cytat="monika_1984":2s5gbffo]
kadi ...???co o tym sadzisz???[/cytat:2s5gbffo]

Złożenie wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie nie jest obowiązkiem Dyrektora, więc moim zdaniem nie ma sposobu by go do tego zmusić.
Wniosek podpisuje Dyrektor a nie wychowawca, więc może wychowawca był "za" a Dyrektor się nie zgodził.
Poza tym nie widzę powodu dla którego wychowawca miałby kłamać że nadał bieg wnioskowi.

Porozmawiałbym spokojnie (w szczególności bez zakładania z góry że robią coś na złośc bo na razie nie widzę na to dowodów) z wychowawcą lub Dyrektorem i postarał się jednoznacznie wyjaśnić o co chodzi.

W ostateczności skazany może złożyć własny wniosek i wtedy na pewno trafi on do Sądu.

Kadi mam prośbę !
Czy możesz odpowiedzieć na moje pytanko z wcześniejszego posta, bo Moniak nie była pewna swojej odpowiedzi.

Z góry wielkie dzięki

[cytat="duszeczek":1qqxcs0u]mam pytanko czy jeżeli mój został skazany na 2 lata pierwszy raz odbywa karę i jest na P2, to rozumiem, że po połowie może starać się o warunkowe zwolnienie?[/cytat:1qqxcs0u]

Jeśli Sąd w wyroku nie wskazał surowszych ograniczeń w korzystaniu z "warunku" to tak.

[cytat:1qqxcs0u]I jeszcze jedno - on ma jeszcze w zawieszeniu wyrok 8 miesięcy pozbawienia wolności ale te sprawy się nie łączą, ale rozumiem, że to może negatywnie wpłynąć na decyzję sądu na sprawie o warunek?[/cytat:1qqxcs0u]

Zgodnie z art. 77. § 1 k.k., skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

Wyrok za czyn popełniony przed popełnieniem lub po popełnieniu przestępstwa za które karę odbywa może więc mieć wpływ na ocenę czy skazany zasługuje na warunkowe przedterminowe zwolnienie.

rozmawialismy juz z wychowawca...wprowadzil nas w blad...powiedzial ze wysle dokumnety w poniedzialek a co dzwonie do sadu to ich tam nie ma......... :roll:
sprobujemy jutro dowiedziec sie czegos wiecej u dyrektora...i jeszcze raz u niego...kurcze jakies to dziwne...a moze dokumenty zaginely???...

jesli ZK wystapil o warunkowe to my tez mozemy zlozyc taki wniosek??? :what: ale czy to nie przedluzy nam jeszce bardziej wszystkiego??

Jeśli ZK faktycznie wystąpił o "warunek" to ja na miejscu skazanego bym o niego nie występował (choć jest to dopuszczalne).
Wcześniej pisałem o tym, że w wypadku gdyby dyrektor nie wystąpił - najprostszym sposobem na ubieganie się o warunkowe przedterminowe zwolnienie byłoby złożenie własnego wniosku.

mojemu ZK wystapil..mial juz komisje 17 lipca... jutro mija polowa kary...ale chodzi o ten wniosek...ze wciaz nie ma go w sadzie.... :?

witam :) chciałabym sie dowiedzieć jak to było u Waszych facetów... czy wychodzili odrazu po pierwszej wokandzie?? czy dostawali blache, jak tak to ile razy??? moj M za pare miesięcy bedzie miał połowe wyroku więc chciałąbym wiedzieć ajk sie do tego nastawić i czy mieć nadzieje.. pozdrawiam :)

sa przypadki ze wychodza z pierwszej wokandy, my jestesmy po trzech i nadal siedzi :(

Witam! Mam pytanie odnośnie warunkowego zwolnienia.Mój narzeczony odbywa karę 1 roku bozbawienia wolnośći,w lipcu minęło pół roku więc napisał wniosek o warunkowe zwolnienie lecz do dziś nie przyszła mu odpowiedz kiedy będzie stawał na wokande.Jak długo trzeba czekać na taką odpoeiedz. :)

z tego co mi wiadomo przez 2 miesiące już dawno powinni to rozpatrzyć...o swoje w zk trzeba sie upominać,więc może niech porozmawia o tym ze swoim wychowawcą lub napisze wniosek jeszcze raz...bo u nich to różnie bywa i "papiierki" mogą zaginąć...

[cytat="Monika R":1jc054oq]sa przypadki ze wychodza z pierwszej wokandy, my jestesmy po trzech i nadal siedzi :([/cytat:1jc054oq]
a dlugi wyrok dostał??

Pomóżcie mi ja jestem pierwszy raz na forum i nie bardzo wiem gdzie pisac Mam taka sprawe mój chłopak został przeniesiony z Gdaśka do Krakowa na monte tydzień temu i ma grupe P2 a wyroku 10 mc z czego juz siedzi przeszło 3 mc - mają go teraz przenosić na ruszcze na pólotwarty jest jakaś możliwośc zeby teraz wyszedl?jak szybko można dostać grupe P3?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót