Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Każdy przypadek jest inny i ciężko ocenić jakie ma szanse.
Do wtorku niedaleko, okaże się czy sędzia uważa iż zasługuje na wpz.

Prosze o pomoc w takiej sprawie.Mam sie stawic do odsiadki na 8 mies.Stawie sie,oczywiscie.....Chce tylko wiedziec co z przedterminowym zwolnieniem...jesli takowe dostane to pewnie dadza mi kuratora...Co w takiej sytuacji,kiedy nie mieszkam w Polsce(na odbycie kary jade specjalnie do Polski)....jesli mnie wczesniej zwolnia to chce jak najszybciej wrocic do rodziny ale co wtedy z kuratorem....nie bede w stanie jezdzic 700 km w jedna strone by go odwiedzic.Zaznacze,ze w Polsce nie mam nic,mieszkania,rodziny,nikogo.....Myslisz Kate 586 ze byloby wyjscie,z takiej sytuacji?? Czy ciezka choroba czlonka rodziny bylaby pomocna?? zaznacze,ze choroba bardzo ciezka.......az sie boje,czy jeszcze sie zobaczymy,jak mnie wypuszcza :(

Ostatnia edycja:
Może dogadasz się z kuratorem,że będziecie utrzymywać kontakt w inny sposób. Przedstawisz sytuacje,na pewno jest jakieś wyjście.

.Myslisz Kate 586 ze byloby wyjscie,z takiej sytuacji?? Czy ciezka choroba czlonka rodziny bylaby pomocna?? zaznacze,ze choroba bardzo ciezka.......az sie boje,czy jeszcze sie zobaczymy,jak mnie wypuszcza :(

Mozna dogadac sie z kuratorem i jezeli wyrazi on zgode, bez problemu mozna mieszkac i pracowac za granica.

moj maz wyjezdzql za granice i kurator nie mial nic przeciwko nawet sie cieszy ze pracuje i wgl. byl kontakt telefoniczny. jak odbieral telefon to nie bylo problemu a jak nie to dzwonil do mnie i ja musialam sie tlumaczyc za niego :) tylko ze u nas byla sytuacja ze maz byl zameldowany w pl i raz na 3 miesiace tu byl i mogl sie osobiscie spotkac z kuratorem.

mój mąż dostał wyrok 2 lata,w tym art.65&1/stałe źródło dochodu/ odsiedział już łącznie 12 m-cy czy ma szansę już na warunkowe przedterminowe zwolnienie?

frania napisał:
mój mąż dostał wyrok 2 lata,w tym art.65&1/stałe źródło dochodu/ odsiedział już łącznie 12 m-cy czy ma szansę już na warunkowe przedterminowe zwolnienie?

W chwili obecnej nie Twój mąż nie posiada uprawnień formalnych do warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Ostatnia edycja:
Art. 65. § 1. Przepisy dotyczące wymiaru kary, środków karnych oraz środków związanych z poddaniem sprawcy próbie, przewidziane wobec sprawcy określonego w art. 64 § 2, stosuje się także do sprawcy, który z popełnienia przestępstwa uczynił sobie stałe źródło dochodu lub popełnia przestępstwo działając w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnienie przestępstwa oraz wobec sprawcy przestępstwa o charakterze terrorystycznym.

W jakim celu ta wklejka? Szanowny użytkownik uważa, że znalezienie tego przepisu przekracza umiejętności innych użytkowników tego forum? - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam

Mam takie pytanie chodzi o narzeczonego mojej b.dobrej koleżanki . W Lipcu został zatrzymany a dokładnie było tak . Jest on z Warszawy ( przykład ) przez ostatnie 3 lata mieszkał / pracował w ( lublinie ) przez nie cały rok przeprowadził się do Radomia przykład ) tu też miał prace mieszkanie itp itd . Policja przyszła do jego miejsca pracy w celu zatrzymania nie bylo go wtedy akurat mial wolne... jak z pracy do niego zadzwonili że policja była zgłosił się on sam na komendę od razu zjechał na Z.K . Problem w tym że nie przyszło do niego żadne zawiadomienie o tym . Teraz się stara o ''wolne'' i zbiera papiery na jego korzyść . Czy i kto może wystawić papierek że sam się zgłosił ? a jak nikt.. to czy może też argumentować to tym że wogole nie dostał zawiadomienia a jeśli jakieś było wysłane to nie na aktualny adres? czy to że zdeklaruje się że będzie chodził na terapie ( narkotyki ) też będzie na plus ? . Możecie jeszcze doradzić co moze mu pomóc w tej sytuacji ?

BPA napisał:
to czy może też argumentować to tym że wogole nie dostał zawiadomienia a jeśli jakieś było wysłane to nie na aktualny adres?

Oczywiście o każdej zmianie miejsca zamieszkania informował sąd? Pewnie nie.
I by było jasne - on się "sam nie zgłosił". Do odbycia kary został doprowadzony przez policjantów. Prawda?
Nie wiem, dlaczego piszesz o tym wszystkim w tym temacie ...

forg napisał:
Oczywiście o każdej zmianie miejsca zamieszkania informował sąd? Pewnie nie.
I by było jasne - on się "sam nie zgłosił". Do odbycia kary został doprowadzony przez policjantów. Prawda?
Nie wiem, dlaczego piszesz o tym wszystkim w tym temacie ...

Z tego co wiem to zapomniał nie dopilnował czegoś... i temu go zgarneli... no tak policja była w pracy nie zastała on sam się zgłosił na komendę i stamtąd zabrali go do Zakładu Karnego... czyli nici z takiego pisemka... . A możesz powiedzieć jak to jest ma on do odsiadki 3 lata za narkotyki i z tego co słyszałem to podobno dopiero po odbyciu połowy kary może starać się o warunkowe zwolnienie ??

Oczywiście że może po odbyciu połowy kary pod warunkiem że jest karany po raz pierwszy.

Czyli co jak on dopiero siedzi ok 5mc nie ma szans że wyjdzie pod koniec roku ? . Karany był 1 raz po prostu mu wyrok odwiesili... nie napisał czegoś tam.. ( zmiana miejsca zamieszkania , nowa praca = zapomniał )

Jeśli nie ma art. 64 kk to po połowie kary może wyjśc czyli po 18 miesiącach. Powtarzam może ale nie musi. To zależy od jego zachowania itp. Zobacz sobie w kodeksie jak to jest z WPZ. A mogę wiedzieć gdzie siedzi?

Ptasior napisał:
Jeśli nie ma art. 64 kk to po połowie kary może wyjśc czyli po 18 miesiącach.

A jeśli "ma" art. 65 kk, to wtedy Twoja porada jest błędna.

Dziś wszystko o wszystko zapytam i Wam napisze... a co do tego gdzie siedzi podeśle na PW :) . A to gdzie on siedzi też ma znaczenie ? czytałem tu na forum że w tym ZK niby ciężko wyskoczyć wcześniej . A może poradzicie co on może jeszcze przedstawić żeby mu pomogło ? . Gość na prawdę zmienił swoje życie w pracy dostał awans , wyjechał specjalnie żeby nie mieć tego ''towarzystwa'' studiował , ma narzeczoną...

BPA napisał:
czytałem tu na forum że w tym ZK niby ciężko wyskoczyć wcześniej

Radzę nie sugerować się takimi "rewelacjami". Warunkowe zwolnienie to sprawa bardzo indywidualna i miejsce przebywania skazanego nie ma tu żadnego znaczenia.

Polecam lekturę art. 77 kodeksu karnego.

BPA napisał:
Gość na prawdę zmienił swoje życie w pracy dostał awans , wyjechał specjalnie żeby nie mieć tego ''towarzystwa'' studiował , ma narzeczoną...

Skoro (jak wcześniej wspomniałeś) "odwiesili" mu karę pozbawienia wolności, to widocznie nie do końca było z nim tak "różowo", jak to opisujesz.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót