Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I bardzo dobrze, że choroba nie jest jedną z ważniejszych przesłanek do udzielenia wpz. Wtedy każdy by w sobie coś chorego odnajdywał.

tekila901 napisał:
I bardzo dobrze, że choroba nie jest jedną z ważniejszych przesłanek do udzielenia wpz.

No i po jakiemu trzeba napisać?? Choroba NIE NALEŻY do przesłanek udzielenia wpz.

ja wiem, że choroba nie przesądza o niczym, pokazałam tylko, że nie może tam dostać pracy ze względu na stan zdrowia. Bałam się raczej, że to mu jeszcze utrudni sprawę. nie chodzi mi o litość, tylko o to, żeby nie zaniedbać niczego.

Chciałam powrócić to jednego zagadnienia mianowicie do:
Kodeks Karny Wykonawczy zmiany od 01.01.2012 .....
......
......
§ 3. Jeżeli orzeczona kara lub suma kar nie przekracza 3 lat pozbawienia
wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed
upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.
§ 4. Jeżeli orzeczona kara lub suma kar przekracza 3 lata pozbawienia
wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 6 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.

Mój mąż dostał wyroku 4 lata w lutym będzie 3/4 odsiadki i staje na wokandę(recydywa) i moje pytanie brzmi czy w jego przypadku będą brane pod uwagę nowe zmiany czy chłopcy skazani przed zmianami będą na starych zasadach

Izolda178 napisał:
Mój mąż dostał wyroku 4 lata w lutym będzie 3/4 odsiadki i staje na wokandę(recydywa) i moje pytanie brzmi czy w jego przypadku będą brane pod uwagę nowe zmiany czy chłopcy skazani przed zmianami będą na starych zasadach

Będzie mógł składać wniosek o warunkowe zwolnienie co 6 miesięcy - zgodnie z treścią nowej ustawy.

Ptasior napisał:
Według kodeksu nie, ale sędzia chyba inaczej popatrzy na człowieka w takim wieku o jakiego chodzi z chorobą serca niż na małolata zdrowego jak ryba. Życiowo troszke życiowo...

Jak Sędzia tak "popatrzy", to Prokurator z pewnością zaskarży takie Postanowienie, które zostanie uchylone, jako wydane wbrew przepisom regulującym warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Jak nie zaskarży to naraża się na odpowiedzialność dyscyplinarną (Art. 66.1 ustawy o prokuraturze). Sędzia również (Art 107 § 1 ustawy prawo o ustroju sądów powszechnych).

Niedopuszczalne jest stosowanie przesłanek pozaustawowych. Wymiar sprawiedliwości nie tworzy prawa tylko je egzekwuje.

Ostatnia edycja:
a wiec w prawie karnym wykonawczym nie obowiązuje zasada Lex retro non agit?

gosc_123 napisał:
a wiec w prawie karnym wykonawczym nie obowiązuje zasada Lex retro non agit?

A od kiedy składanie przez stronę postępowania wykonawczego wniosku o warunkowe zwolnienie jest czymś obligatoryjnym? - Tylko wtedy przedmiotowa sprawa stałaby się dyskusyjna. W przeciwnym razie nie ma o czym mówić...

Ostatnia edycja:
czyli wchodzące z dniem 01.01.2012 zmiany w kodeksie karnym wykonawczym obowiązują wszystkich bez względu na to kiedy zapadł wyrok?

jjacek napisał:

Na Twoim miejscu bez dokładnego przeanalizowania wszystkich zmian w ww. ustawie, nie wyciągałbym tak daleko idących wniosków.

Z całą pewnością wszystkich skazanych będzie obowiązywać cytowany wyżej przepis.

guest_user napisał:
Na Twoim miejscu bez dokładnego przeanalizowania wszystkich zmian w ww. ustawie, nie wyciągałbym tak daleko idących wniosków.

Z całą pewnością wszystkich skazanych będzie obowiązywać cytowany wyżej przepis.

rozumiem ,że różnica pomiędzy "obowiązują wszystkich bez względu" a "wszystkich będzie obowiązywać" jest tak znacząca??? Twoje rady są bezcenne...

Lex retro non agit działa tylko na niekorzyść skazanych a nigdy na korzyść. Co z tego, że ktoś był prawomocnie skazany dwa lata temu na 4 lata pozbawienia wolnośći jak teraz na wokandę będzie stawał co pół roku a jakby wtedy poszedł odbywać karę to stawałby co 3 m-ce. Wiem zaraz będą bezcenne wskazówki, że mógł iść siedzieć wtedy to by go zmiany nie dosięgły. A może teraz też go nie obowiązują tylko kolega nie orientuje się co, gdzie i dlaczego? O kim mowa wszyscy chyba wiedzą. Art. 4. § 1. k.k. Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia przestępstwa, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy.

Ostatnia edycja:
Witam.
Mam pytanie.
Przebywałem w Areszcie od 29 Września 2010 roku.
Do 21 Grudnia 2011.

Sprawe bede mial 9 stycznia.
Zostal mi uchlony areszt i mam 3 razy w tyg dozor.

Napewno czeka mnie wyrok mniejszy niz 2 lata.
Albo zawiasy nie wiem.

Czy po wydaniu wyroku na sprawie zawioza mnie na areszt.
Czy tez nie ?.Jesli nie to moge sie apelowac od wyroku z tego co wiem.
Slyszalem ze od stycznia 2012 P1 wychodzi automatycznie po polowie karze, czy to prawda i czy mnie to bedzie obowiazywalo.
Co o tym myslicie.
CZekam na odpowiedz mędrca:) a

Jeżeli ktoś ma dwa wyroki rok i 8 mieś i rok i 10 mieś,nie podlegające łączeniu ma szansę starania się o warunkowe zwolnienie po odbyciu połowy pierwszego wyroku? Tylko co z reszta,może to dostać w zawieszeniu?

Czy po wydaniu wyroku na sprawie zawioza mnie na areszt.
Czy tez nie ?.Jesli nie to moge sie apelowac od wyroku z tego co wiem.
Slyszalem ze od stycznia 2012 P1 wychodzi automatycznie po polowie karze, czy to prawda i czy mnie to bedzie obowiazywalo.
Co o tym myslicie.
Nie ze sprawy w razie wyroku do odsiadki nie powinni Cię zabrać od razu do kryminału. W ciągu siedmiu dni od momentu ogłoszenia wyroku możesz pisać z sporządzenie sentencji wyroku a następnie w ciągu 14 od momentu otrzymania tego uzasadnienia możesz złożyć apelację. Jeśli będzie to wyrok bezwzwzględnego pozbawienia wolności po uprawomocniemiu się orzeczenia przyjdzie Ci wezwanie do ZK. Wtedy możesz pisać odroczenie wykonania kary. Wykonanie może być odraczane kilkakrotnie, ale nie na dłużej niż rok. Po tym czasie możesz starać się o warunkowe zawieszenie kary. Nie ma czegoś takiego jak "wyjście automatyczne po połowie kary". Reguluje to instytucja WPZ.
Jeżeli ktoś ma dwa wyroki rok i 8 mieś i rok i 10 mieś,nie podlegające łączeniu ma szansę starania się o warunkowe zwolnienie po odbyciu połowy pierwszego wyroku? Tylko co z reszta,może to dostać w zawieszeniu?
O warunkowe zwolnienie można starać się po odbyciu połowy sumy wyroków.

Mam pytanie: czy od stycznia 2012 roku szykują się jakieś zmiany w związku z przedterminowym warunkowym zwolnieniem?Ktoś tu o tym coś wspominał.

aluk napisał:
Mam pytanie: czy od stycznia 2012 roku szykują się jakieś zmiany w związku z przedterminowym warunkowym zwolnieniem?Ktoś tu o tym coś wspominał.

Kpisz sobie? Dwie strony wcześniej jest to dokładnie omówione ...

Przepraszam, nie doczytałam.teraz już wiem. ale Wy tu nerwowi jesteście. Można by pomyśleć, że początkujących traktujecie jak głupków. Nie czytałam wszystkich 354 stron, bo nie mam czasu.

aluk napisał:
Można by pomyśleć, że początkujących traktujecie jak głupków. Nie czytałam wszystkich 354 stron, bo nie mam czasu.

A to początkujący jest zwolniony z myślenia? Jest tu narzędzie "szukaj".

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót