Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Twoja partnerka tak twierdzi?? "nie, nie okradnę kiosku bo nie chcę siedzieć"? Prawidłową postawą jest: "nie, nie okradnę kiosku bo przestrzegam norm społecznych i ustanowionego w tym kraju prawa"
Przecież to jest to samo.
Część pan jest święcie oburzona, ze ich luby nie dostał wpz - przecież on wzorowo funkcjonuje w więzieniu, pracuje, dostaje wnioski nagrodowe i nagrody. Nie wiedzą jednak - bo niby skąd mają wiedzieć - że bardzo często ta postawa podyktowana jest albo kijem albo marchewką. Czyli pan staje się grzeczny, bo wizja wpz zagląda w oczy. A tymczasem tu chodzi o przewartościowanie swojego życia. O obrzydzenie dla przestępstwa nie dlatego, że prowadzi za kraty ale dlatego, że przestępstwo jest złe
O tym też już pisałem.
Przesłanki materialne oraz formalne do warunkowego przedterminowego zwolnienia pozostały bez zmian. Znajdziesz je w art. 77 i 78 kodeksu karnego.
Kilka postów wcześniej chciałem aby Pan guest_user wyjasnił te artykuły ale nadal pisze to samo. Chyba nie potrafi albo chce kasę za elaborat o warunkowym zwolnieniu.
Witam. Mam prośbę mianowicie moja mama odbywa karę 1,8 roku za wyłudzenia. Niedługo zbliża się jej połowa kary i chciałbym wiedzieć jak w tej chwili wyglądają wokandy? W niedawno pozmieniały się przepisy a prosiła mnie żebym się zorientował.
W przepisach niewiele się zmieniło poza tym że wprowadzono je na niekorzyść skazanych. Jeśli ktoś ma wyrok do 3 lat o wpz może starać się co 3 miesiące a powyżej 3 lat co 6 miesięcy. Chodzi o wniosek złożony przez skazanego lub jego adwokata. Dyrektor ZK lub kurator zawodowy może złożyć wniosek wcześniej niż 3 i 6 miesięcy.
Chodzi mi raczej o to jak teraz wygląda wokanda. Bo wiem że nie trwa to trwa to tyle co kiedyś tylko nie wiem dokładnie ile co i jak i chciałbym się zorientować.
Wokanda wygląda tak samo jak dotychczas a tak jak napisał guest_user
Dla jednej osoby będzie to kilka dni, dla drugiej miesiąc albo dwa...
Zwykle jest to około miesiąca i około miesiąc przed terminem składa się wniosek o wpz.

AgusMCE90 napisał:
my czekalismy na termin 3 miesiace :(
Pisałem, że około miesiąca. Ja czekałem od komisji gdzie mnie poinformowano że mi Dyrektor wystąpi 19 dni a od momentu złożenia wniosku do Sądu 10 dni.

No my złozylismy jakos przed koncem roku a opinie zakład karny wysłął dopiero tydz temu co sie jeszcze sad o nia upominał 2 razy :mad::mad:

Witam! Mój chłopak ma zarzut uczestnictwa w grupie przestępczej, tj. art.258 par.1 kk, art.12 kk i chyba art.65 kk. Dostał 2 lata pozbawienia wolności. Z tego już odsiedział 6 m-cy w 2007r. i w tym samym roku jeszcze wyszedł - był wtedy na tzw. sankcji (bo wtedy go złapali i innych). Potem się odwoływał, chciał zawieszenia tego wyroku, ale się niestety nie udało i w październiku 2011r. dostał wezwanie do ZK do odbycia reszty kary. Teraz w kwietniu 2012r. ma komisje lub wokandę na półotwarty i mija mu 6 m-cy tej odsiadki. I moje pytanie brzmi: czy on może się starać o wpz po połowie kary czy po 3/4 odbyciu kary? Sumując tamte wcześniejsze 6 m-cy i te teraz 6 m-cy daje rok, czyli połowę kary. Proszę o pomoc, bo nie wiem kiedy taki wniosek można by było złożyć. I czy on zalicza się do recydywy - tak na marginesie.
Zrozpaczona:(
monjaw9

monjaw9 napisał:
Mój chłopak ma zarzut uczestnictwa w grupie przestępczej, tj. art.258 par.1 kk, art.12 kk i chyba art.65 kk

monjaw9 napisał:
I moje pytanie brzmi: czy on może się starać o wpz po połowie kary czy po 3/4 odbyciu kary?

Po 3/4 kary lub po jeszcze dłuższym okresie, jeśli Sąd zaostrzył mu prawa do ubiegania się o warunkowe zwolnienie (Art. 77 § 2 kk)

Ostatnia edycja:
Witam mam pytanie mój A zostanie jutro przewieziony z ZK Pińczów do ZK warszawa grochów,po jakim czasie będzie mógł się starać o przepustkę i wokandę? dodam że koniec wyroku przypada mu na 12 czerwca br. i jaka jest szansa że zostanie z powrotem przywieziony do ZK Pińczów?

Aglagla1988 napisał:
Witam mam pytanie mój A zostanie jutro przewieziony z ZK Pińczów do ZK warszawa grochów,po jakim czasie będzie mógł się starać o przepustkę i wokandę?

Po czasie określonym w przepisach. Gdyby Ci się chciało poczytać przepisy i stosowne tematy to wiedziałabyś.

Aglagla1988 napisał:
dodam że koniec wyroku przypada mu na 12 czerwca br.

Gdybyś zechciała poczytać, to wiedziałabyś, że termin końca kary nie terminuje prawa do ubiegania się o wpz lub przepustki. Podałaś za mało danych.

Aglagla1988 napisał:
i jaka jest szansa że zostanie z powrotem przywieziony do ZK Pińczów?

A skąd ktokolwiek na tym forum ma wiedzieć?? Skoro nie napisałaś po co tam pojechał, w jakim charakterze przebywał w Pińczowie?

W ZK Pińczów odbywa karę za jazdę po alkoholu,a w w-wie ma sprawę o wyłudzenie kredytu i przywłaszczenie auta.wychowawca powiedział mu że jeśli termin wokandy wypadnie po sprawie to go prawdopodobnie przywiozą(sprawę w warszawie ma 30 marca) a jeśli termin wokandy wypadnie przed sprawą to że mu przesuną termin wokandy. czy taka sytuacja jest możliwa?

Aglagla1988 napisał:
W ZK Pińczów odbywa karę za jazdę po alkoholu,a w w-wie ma sprawę o wyłudzenie kredytu i przywłaszczenie auta.wychowawca powiedział mu że jeśli termin wokandy wypadnie po sprawie to go prawdopodobnie przywiozą(sprawę w warszawie ma 30 marca) a jeśli termin wokandy wypadnie przed sprawą to że mu przesuną termin wokandy. czy taka sytuacja jest możliwa?
Raczej po zakończeniu czynności procesowych wraca się do tego ZK z którego się wyjechało. Napisałem "raczej" bo niewiadomo jak się zakończy sprawa i czy kogoś np. nie przegrupują z "2" na "1". Niewiadomo też jak się wszystko zakończy w Waszym przypadku i jaki będzie wyrok.

Co to znaczy że kogoś przegrupują z "2" na "1"? bo nie jestem do końca zorientowana w tym wszystkim

Aglagla1988 napisał:
Co to znaczy że kogoś przegrupują z "2" na "1"? bo nie jestem do końca zorientowana w tym wszystkim

To znaczy, że ktoś, kogo "przydzielono" do odbywania kary w zakładzie półotwartym zostanie zdegradowany do odbywania kary w zakładzie zamkniętym.

Czyli możliwe jest że zostanie w Warszawie na Grochowie? bo w Pińczowie miał P2

mam pytanie jak długo po posiedzeniu na wpz czeka sie na wyjscie?

AgusMCE90 napisał:

Jak tylko ZK będzie miał postanowienie Sądu, a Prokurator nie będzie miał żadnych sprzeciwów.

Aglagla1988 napisał:
Czyli możliwe jest że zostanie w Warszawie na Grochowie? bo w Pińczowie miał P2
Raczej nie. Wróci do Pińczowa po zakończeiu sprawy a co potem to zobaczysz.
W jednym ZK wychodzi w ten sam dzień a w innym czeka się do tygodnia.

A czy jak wpz wypadnie pozytywnie to prokurator moze sie sprzeciwić jezeli sedzia powie ze jest na tak ? czy to jakoś zmienia postac rzeczy ?

AgusMCE90 napisał:
A czy jak wpz wypadnie pozytywnie to prokurator moze sie sprzeciwić jezeli sedzia powie ze jest na tak ? czy to jakoś zmienia postac rzeczy ?

Prokurator może sprzeciwić się wnioskowi skazanego oraz złożyć zażalenie na decyzję Sądu do Sądu II instancji - na takiej samej zasadzie, jak każda ze stron postępowania.

Sprzeciw i złożenie zażalenia wstrzymuje wykonanie orzeczenia Sądu I instancji do czasu rozstrzygnięcia Sądu odwoławczego.

Czyli jak sie spzreciwi to nie wychodzi sakzany na wolnosc ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót