Ptasior
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 2 028
Przecież to jest to samo.Twoja partnerka tak twierdzi?? "nie, nie okradnę kiosku bo nie chcę siedzieć"? Prawidłową postawą jest: "nie, nie okradnę kiosku bo przestrzegam norm społecznych i ustanowionego w tym kraju prawa"
O tym też już pisałem.Część pan jest święcie oburzona, ze ich luby nie dostał wpz - przecież on wzorowo funkcjonuje w więzieniu, pracuje, dostaje wnioski nagrodowe i nagrody. Nie wiedzą jednak - bo niby skąd mają wiedzieć - że bardzo często ta postawa podyktowana jest albo kijem albo marchewką. Czyli pan staje się grzeczny, bo wizja wpz zagląda w oczy. A tymczasem tu chodzi o przewartościowanie swojego życia. O obrzydzenie dla przestępstwa nie dlatego, że prowadzi za kraty ale dlatego, że przestępstwo jest złe
Kilka postów wcześniej chciałem aby Pan guest_user wyjasnił te artykuły ale nadal pisze to samo. Chyba nie potrafi albo chce kasę za elaborat o warunkowym zwolnieniu.Przesłanki materialne oraz formalne do warunkowego przedterminowego zwolnienia pozostały bez zmian. Znajdziesz je w art. 77 i 78 kodeksu karnego.
W przepisach niewiele się zmieniło poza tym że wprowadzono je na niekorzyść skazanych. Jeśli ktoś ma wyrok do 3 lat o wpz może starać się co 3 miesiące a powyżej 3 lat co 6 miesięcy. Chodzi o wniosek złożony przez skazanego lub jego adwokata. Dyrektor ZK lub kurator zawodowy może złożyć wniosek wcześniej niż 3 i 6 miesięcy.Witam. Mam prośbę mianowicie moja mama odbywa karę 1,8 roku za wyłudzenia. Niedługo zbliża się jej połowa kary i chciałbym wiedzieć jak w tej chwili wyglądają wokandy? W niedawno pozmieniały się przepisy a prosiła mnie żebym się zorientował.
Wokanda wygląda tak samo jak dotychczas a tak jak napisał guest_userChodzi mi raczej o to jak teraz wygląda wokanda. Bo wiem że nie trwa to trwa to tyle co kiedyś tylko nie wiem dokładnie ile co i jak i chciałbym się zorientować.
Zwykle jest to około miesiąca i około miesiąc przed terminem składa się wniosek o wpz.Dla jednej osoby będzie to kilka dni, dla drugiej miesiąc albo dwa...