Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Sluchaj mam problem i potrzebuje oceny sytuacji kogos kto byc moze ma podobna sytuacje do mojej i wie czego moge sie spodziewac. Mianowicie moj nazeczony obecnie przebywa teraz w areszcie sledczym od stycznia. Ok 5 lat temu mial sprawe i dostal 1.5 roku odsiedzial 0.5 roku i wyszedl i reszte kary mial przerobic na zawiasy ale oczywiscie byl wtedy mlody i glupi i sprawe zaniedbal. Wyjechal za granice i wrocil dopiero na swieta w grudniu oczywiscie w miedzy czasie stawial sie na widzenia z kuratorem cos tam zalatwial ale widocznie nie do konca. Skonczylo sie to tak ze po swietach znow go zgarneli i wlasnie jest teraz tak jak pisalam na poczatku- siedzi juz drugi miesiac. Zlozyl podanie o przerwe w karze a ja czekam teraz na wywiad srodowiskowy i potem wokanda. Jak go zlapali bylam w ciazy ale stracilam to dziecko nie wiem czy to wina tego ze tak to przezylam... w tym roku mielismy brac slub ale wszystko runelo bo go nie ma. Jego matka jest chora sprawowanie ma dobre. Jakie sa waszym zdaniem szanse na to ze dostanie ta przerwe bo chce w tym czasie poskladac papiery tak jak powinien zrobic to 5 lat temu. Przez ten okres nie mial konfliktu z prawem a wychowawca jest podobno dobrej mysli. Prosze o opinie to mi duzo pomoze. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Domniemywam że jest to ten sam wyrok a te pół roku to sankcja.Co to znaczy że
reszte kary mial przerobic na zawiasy
?

Za 2 miesiące może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie (przypuszczam, że jest karany pierwszy raz) więc po co ta przerwa? A to co teraz siedzi to nic nowego tylko reszta wyroku tak?

witam. moj narzeczony został zabrany do zk na rakowiecka we wtorek, ma wyrok 4 miesięcy, czy wogole możliwe jest zeby dostał np przepustkę na święta wielkanocne albo starał się o wcześniejsze zwolnienie? bardzo proszę o pomoc

Gośka25 napisał:
witam. moj narzeczony został zabrany do zk na rakowiecka we wtorek, ma wyrok 4 miesięcy, czy wogole możliwe jest zeby dostał np przepustkę na święta wielkanocne albo starał się o wcześniejsze zwolnienie? bardzo proszę o pomoc

To zależy... między innymi od tego czy orzeczona kara jest zastępcza czy zasadnicza.

Gośka25 napisał:
Mozliwe ale raczej nierealne aby wyszedł na święta. O wpz może starać się po odbyciu połowy kary (pod warunkiem że jest karany po raz pierwszy albo nie jest to zastępcza kara pozbawienia wolności za niezapłacona grzywnę.

to wyglądało w ten sposób że złamał warunki zawieszenia 1,5 roku temu i od tamtej pory to się ciągnęło, składaliśmy zażalenia, sąd się przychylał ale pani prokurator się uparła. przez te 1,5 roku sprawował się bardzo dobrze, podjął pracę, zaczął spłacać długi i już połowę z nich spłacił. okres próby kończył się niedługo ale p. prokurator była szybsza :(

rewia2903 napisał:
Ok 5 lat temu mial sprawe i dostal 1.5 roku odsiedzial 0.5 roku i wyszedl i reszte kary mial przerobic na zawiasy.

rewia możesz mi wytłumaczyć jak miał "przerobić" bezwzględny wyrok na "zawiasy"?

izuniaem napisał:
rewia możesz mi wytłumaczyć jak miał "przerobić" bezwzględny wyrok na "zawiasy"?

jeśli dobrze myślę to pewnie dostał przerwę, skoro wyszedł po 5 miesiącach i pewnie miał odraczać powrót, po 2 razie chyba można wnosić o zawieszenie i stąd "przeróbka"...ale i tak mi coś się nie zgadza...

Ostatnia edycja:
Witam. Czy ma ktos jakies „doswiadczenie” odnosnie wpz w zk Koronowo, czy łatwo się je dostaje?

Gdy się spełnia wszystkie przesłanki określone w kodeksie karnym to dostaje się łatwo. W każdej jednostce zlokalizowanej w Polsce.

czytała dużo twoich odp.są żeczowe ale z tego co się zorięntoawłam to ja jako jego matka nie mogę zrobić nic .mój syn przebywa teraz w ZK PIŃCZOWIE wyrok ma 3.6m z tego odsiedział już 9m ma p1z czy on ma szanse na jakieś warunkowe i co ma zrobić czy o tym decyduje tyko zk

ula.stokrotka napisał:
czytała dużo twoich odp.są żeczowe ale z tego co się zorięntoawłam to ja jako jego matka nie mogę zrobić nic .mój syn przebywa teraz w ZK PIŃCZOWIE wyrok ma 3.6m z tego odsiedział już 9m ma p1z czy on ma szanse na jakieś warunkowe i co ma zrobić czy o tym decyduje tyko zk
Twój syn o wpz może starać się po odbyciu połowy kary, ale z Pińczowa z podgrupą jaką ma to szanse ma zerowe. Jeśli go przegrupują na P2 i pojedzie na ZK półotwarty to szanse się zwiększą. Jeśli będzie grzeczny, bezkonfliktowy, nie będzie karany tylko nagradzany, jeśli dostanie jakąś przepustkę i wróci z niej terminowo to szanse na wpz rosną. Nie wiemy tylko za co odbywa karę a z usuniętego postu wywnioskowałem, że dobrowolnie poddał się karze. No cóż ja byłem chwilę w Pińczowie i siedzi się tam nieźle (jeśli można tak to określić). ZK pisze opinię do Sądu w sprawie wpz a o zwolnieniu decyduje oczywiście sąd. Jeśli z wnioskiem występuje Dyrektor danego ZK to szanse na wyjście są prawie, powtarzam prawie pewne.

Ptasior napisał:
Twój syn o wpz może starać się po odbyciu połowy kary, ale z Pińczowa z podgrupą jaką ma to szanse ma zerowe. (...) Jeśli z wnioskiem występuje Dyrektor danego ZK to szanse na wyjście są prawie, powtarzam prawie pewne.

Również w przypadku opisywanym w pierwszym zdaniu powinieneś dodać "prawie". Bo oczywiście Ty nie musisz a ja znam przypadki otrzymania warunkowego przedterminowego zwolnienia przez skazanych odbywających karę w warunkach zakładu karnego typu zamkniętego. Uprzedzając - posiadających podgrupę P-1 lub R-1. Lub M-1.

Nie, w Pińczowie i w Kielcach szanse na WPZ przy podgrupach zamkniętych są zerowe. Ja byłem tu i tu to widziałem co się dzieje. Zresztą przy innych podgrupach też.

Ostatnia edycja:
a czy można jednocześnie składać o przedterminowe i o dozór elektroniczny

Mam pytanie do forga, pisałeś,że znasz przypadki otrzymania warunkowego przedterminowego zwolnienia przez osoby mające gruę P1, czyli można rozumieć, że wszystko zależy od sędziego kiedy udzieli owego zwolnienia ? Ktoś kto odbył 3/4 kary może dostać wpz bez znaczenia czy został zdegradowany z grupy P2 na P1 , czy takie przypadki tez znasz?

Wiolcia82 napisał:
czyli można rozumieć, że wszystko zależy od sędziego kiedy udzieli owego zwolnienia ? Ktoś kto odbył 3/4 kary może dostać wpz bez znaczenia czy został zdegradowany z grupy P2 na P1 , czy takie przypadki tez znasz?

Wszystko zależy od tego, czy skazany spełnia przesłanki opisane w art. 77 i 78 kodeksu karnego.

A jak to wygląda w takim przypadku: ktoś ma wyrok do odsiadki a drugi wyrok w sde. Koleś idzie siedzieć i co się dzieje z sde? Czy po opuszczeniu ZK na wpz ma odbywać karę w sde czy będzie anulowany sde i zamieniony na bezwzględą karę? Jaka jest kolejność wykonywania takich kar?

Ptasior napisał:
A jak to wygląda w takim przypadku: ktoś ma wyrok do odsiadki a drugi wyrok w sde. Koleś idzie siedzieć i co się dzieje z sde? Czy po opuszczeniu ZK na wpz ma odbywać karę w sde czy będzie anulowany sde i zamieniony na bezwzględą karę? Jaka jest kolejność wykonywania takich kar?

kamilka22584 napisał:
no właśnie też jetem ciekawa

Odpowiedzią na Wasze pytanie jest Art. 28. 1 ustawy o wykonywaniu kary poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego.

Ptasior napisał:
Nie, w Pińczowie i w Kielcach szanse na WPZ przy podgrupach zamkniętych są zerowe. Ja byłem tu i tu to widziałem co się dzieje.

Faktycznie, genialny argument, "bo byłem" - Czasami mam wrażenie, że skazani "wiedzą lepiej" co myśli na posiedzeniu dany Sędzia, niż on sam...

Znów nie przyjmujesz do wiadomości, że warunkowe zwolnienie to nie jest "linia produkcyjna". To, że skazany przebywa na oddziale zamkniętym wcale nie musi oznaczać, że czemuś "zawinił". Podstawą rozważań Sądu nie jest to, że skazany przebywa na oddziale zamkniętym, tylko DLACZEGO tam przebywa.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót