Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mąż pracuje ma dobre sprawowanie opinia kuratora zawodowego pozatywna no i fakt że co tydzień jestem u niego. A po wokandzie odrazu może iść do domu? Wokande zapłaciłam już jakoś miesiąc temu myślałam że będzie przed 23 kwietnia. Dziękuje za info jakaś pociecha i nadzieja jest...

wszystko co Twój mąż robi w zk jest na plus, ale nikt Ci nie napisze: "na pewno wyjdzie", bo sędzia mimo wszystko może uznać, że jednak nie spełnił przesłanek do wpz.
jeśli prokurator się nie sprzeciwi to wychodzi w tym samym dniu.
trzymam kciuki, żeby się udało :ok:

mysz821130 napisał:
jeśli prokurator się nie sprzeciwi to wychodzi w tym samym dniu.

Jeśli Sąd nie dostarczy postanowienia w formie pisemnej wraz z nakazem warunkowego zwolnienia danego skazanego administracji jednostki penitencjarnej w tym samym dniu, to Twoja porada nada się jedynie do kosza...

dobrze, to doprecyzuję: może się spakować. zadowolony?
tylko rzeczywiście problem przenieść papier z jednego pokoju do drugiego....
i zapomniałeś dodać, że to wszystko tylko pod warunkiem, że nie ma jeszcze czegoś do odsiedzenia, np. kary zastępczej....

Ostatnia edycja:
mysz821130 napisał:
zapomniałeś dodać, że to wszystko tylko pod warunkiem, że nie ma jeszcze czegoś do odsiedzenia, np. kary zastępczej....

Nie zawsze - Art. 52 kkw.

melodiaa napisał:
Witam mój mąż od 23 stycznia przebywa w AŚ w Gliwicach odsiaduje kare pozbawienia wolności 6 miesięcy za alimenty. Twierdzi że do dwóch tygodni będzie miał wokande (za którą już zapłaciłam). Czy jest możliwe że wyjdzie na warunkowe zwolnienie??połowa kary minęła wczoraj. Bardzo proszę o odpowiedź...

Mam jeszcze pytanko...W niedziele mąż był na przepustce 9 godzin po czym na czas wrócił do aresztu. Dzisiaj podczas pracy go zwolnili nic nie wyjaśniając. Za dwa tygodnie miał dostać 30 godzinną przpustke ale w tym wypadku to chyba odpada. Nie wie o co chodzi nikt mu nic nie wyjaśnił. Jeżeli zadzwonie do wychowawcy to udzieli mi takiej informacji? 23 maja miał stanąć na wokandę ale teraz to już niczego nie rozumie wygląda na to jakby "coś nabroił" no ale co?starał się cały czas a oni bez słowa wyjaśnienia wywalili go z pracy pozbyli paczek nagrodowych i w dodatku może nie wyjść na przepustkę nie wspominając o wokandzie czy wogóle na nią stanie...

melodiaa napisał:
Jeżeli zadzwonie do wychowawcy to udzieli mi takiej informacji?

Nie.
Skoro mężowi nie wyjaśniono to dlaczego Tobie ktoś ma coś powiedzieć? A może szanowny małżonek "wie, ale nie powie"?

No właśnie dlatego pytam bo niewiem czy jest sens dzwonienia. Mąż nie jest żadnym kryminalistą ani idotą jest facetem po 40 i raczej nie zrobiłby nic głupiego tymbardziej jak teraz ma się starć o warunkowe zwolnienie. Dzieki za info.

czy przy opini wystawianej przez wychowawce potrzebną do warunkowego zwolnienia na końcu tej opini musi być zdanie typu 'prognoza kryminologiczno społeczna jest pozytywna/negatwna"? słyszałam, że już nie może być pisane to zdanie, prawda? jeśli tak czy jest na to jakiś przepis prawny, który mówi o tym?

astom napisał:
czy przy opini wystawianej przez wychowawce potrzebną do warunkowego zwolnienia na końcu tej opini musi być zdanie typu 'prognoza kryminologiczno społeczna jest pozytywna/negatwna"? słyszałam, że już nie może być pisane to zdanie, prawda? jeśli tak czy jest na to jakiś przepis prawny, który mówi o tym?

Prognoza kryminologiczno - społeczna była, jest i najprawdopodobniej będzie podstawą do rozstrzygnięcia wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

opinia w całości jest pozytywna, same plusy a na końcu jedno zdanie, że prognoza negatywna.. na jakiej podstawie można tak napisać skoro tekst opinii nie zawiera negatywnych wzmianek?

forg napisał:

została przeczytana skazanemu, wiem co można powiedzieć, że osadzony nie mówi prawy bądź chcę ukryć coś przede mną ale pytam czysto teoretycznie czy gdy opinia jest pozytywna to czy prognoza może być negatywna?

Opinia odnosząca się do pobytu skazanego w warunkach izolacji penitencjarnej może być pozytywna. Prognoza natomiast może być negatywna. Pisząc najprościej: "funkcjonuje dobrze, ale z uwagi na to i tamto powinien jeszcze przez jakiś czas tak pozytywnie pofunkcjonować".

Witam,jesli ktoś mógłby udzielić mi odp,to będę wdzięczna,chodzi o to,że mój chłopak musiał przedwczoraj wstawić się w zk na odbycie kary,odwiesili mu zawiasy,dostał karę 20 miesięcy z tym,że w czasie śledztwa odsiedział 11 i to zaliczyli mu na poczet całej kary,moje pytanie brzmi,czy żeby stanąć na wokandę musi odsiedzieć połowę pozostałej kary,czy te 11 miesięcy,czyli ponad połowa całej kary kwalifikuje go żeby już starać się o wokandę?

Połowa calej kary czyli po 10 miesiącach.

a jeszcze jedno pytanko,ile sie czeka na taka wokande?

Tyle ile trzeba się czeka. Jest kolejka i według kolejności rozpatrywane są sprawy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót