Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a ja mam pytanko w takim razie bo cos mi sie juz miesza. zalozmy ze D dostanie wpz, chce prawie od razu wyjechac za granice-kogo ma prosic o pozwolenie kuratora czy sad penitencjarny pod ktory podlega?? czytalam gdzies tu na forum ze sad decyduje czy moze ... wiec jak to jest ? dzieki i pozdrawiam :)

Od stycznia 2012r. nastapiły w tej kwestii zmiany w kkw. Obecnie reguluje to art. 169 par 3 kkw. - Skazany nie może bez zgody Sadu zmieniać miejsca stałego pobytu. Jeśli ma zamiar wyjechać na stałę, to na pewno musi mieć zgodę Sądu penitencjarnego. Jeśli to kwestia np. kilku miesiecy do pracy - radzę się spytać kuratora.

Ja mówiłem kuratorowi, ze chcę jechać za granicę na 3 m-ce. Zgodził się.

no tak Ptasior ale jak wyglada to teraz? tzn trzeba pisac wniosek/prosbe o wyjazd za granice i dopiero jak otrzymasz zgode sadu to mozesz opuscic granice polski? znajac zycie to conajmniej miesiac moze to trwac :P pozdrooo

Ptasior napisał:
Ja mówiłem kuratorowi, ze chcę jechać za granicę na 3 m-ce. Zgodził się.

A kiedy to było? Przed zmianą kkw. w styczniu b.r. nie była potrzebna zgoda Sądu. Poza tym, jak dla mnie, wyjazd w celach zarobkowych na krótki okres, nie jest zmianą stałego miejsca pobytu. Podtrzymuję swoją poprzednią wypowiedź.

W moim przypadku to było rok temu więc nie tak dawno. Jak dostanie wpz i przydzielą mu kuratora to niech się zapyta. Jesli będzie chodzić o pracę to myślę, że nie powinno byc problemów. A na długo ma jechać?
nie była potrzebna zgoda Sądu
Tak tylko, że sedzia penitencjarny był o tym fakcie informowany.

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
Tak tylko, że sedzia penitencjarny był o tym fakcie informowany.
Zgoda Sądu a poinformowanie Sędziego za pośrednictwem kuratora to jednak co innego.

Zgoda Sądu a poinformowanie Sędziego za pośrednictwem kuratora to jednak co innego.
Czyli co? Kolega ma pisać prośbe do sądu aby mu zezwolił na wyjazd do pracy za granicę? Na podstawie czego?

Czyli co? Kolega ma pisać prośbe do sądu aby mu zezwolił na wyjazd do pracy za granicę? Na podstawie czego?
Tak jak pisałem w poprzednich postach - wszystko zależy od tego, czy zmienia miejsce stałego pobytu ( czy np. chce wyjechać na stałe czy tylko na kilka mies. w celach zarobkowych lub np. turystyczych ). A podstawę prawną już podałem - art. 169 par 3 kkw.

Witam, moje pytanie dotyczy oczywiście wpz, miałam możliwość rozmowy z wychowawcą mojego taty, który powiedział, że nie będzie wnioskował o to żeby tata mógł mieć wpz. Tak naprawdę prawo do takiego zwolnienia nabędzie dopiero po 12 miesiącach natomiast wychowawca juz jest przeciwny (wyrok ma 2 lata). Proszę o informację czy taki sprzeciw jest równoznaczny z tym, że sąd również nie bedzie przychylny do wpz? Tata jest na początku swojego pobytu w zk jeszcze nie ma żadnych kar, nagród itp. Czy zdarza się, że wychowacy zmieniają zdanie jesli osadzony ma np. dobre zachowanie itp?
dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

jak nie ma uprawnień to jak ma dostać wpz? To wychowawca się nie będzie "podkładał" więc napisze mu opinie jaką mu napisze a pewnie skończy się tak że oddalą wniosek

dorka2012 napisał:
Czy zdarza się, że wychowacy zmieniają zdanie jesli osadzony ma np. dobre zachowanie itp?

Oczywiście. Osadzony zmienia swoje zachowanie, wtedy wychowawca może zmienić swoje zdanie. W trakcie odsiadki osadzony może zostać też przeniesiony na inny oddział/celę, wtedy zmienia się wychowawca, który może mieć inne zdanie od poprzedniego.

wiem, że teraz nie dostanie wpz (nie ma takiej podstawy) natomiast z rozmowy z wychowawcą wywnioskowałam, że nawet jesli nabędzie takie prawo to i tak on będzie przeciwny:(

dorka2012 napisał:
wiem, że teraz nie dostanie wpz (nie ma takiej podstawy) natomiast z rozmowy z wychowawcą wywnioskowałam, że nawet jesli nabędzie takie prawo to i tak on będzie przeciwny:(
Dziewczyno za rok to się wszystko może zmienić jak w kalejdoskopie. Nie wiem ile siedzi i gdzie ale może (tak jak pisano powyżej) zmienić oddział lub ZK a wtedy trafi na innego wychowawcę i sytuacja może się diametralnie zmienić.

Chłopaku dziękuję za wyjaśnienie. A siedzi dopiero miesiąc (plus 3 w aś, które pewnie zostanie zaliczone do obecnej kary)

A tak apropo to gdzie siedzi i jaka ma podgrupę? Wiesz może?

jeżeli zakład mu nie wystąpi to marne szanse na wpz

Ptasior napisał:
A tak apropo to gdzie siedzi i jaka ma podgrupę? Wiesz może?

podgrupa p1 a siedzi w Strzelcach Opolskich nr 1

wychowawca powiedział tez że może się starać o zmianę podgrupy no ale w bliże nieokreślonym czasie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót