Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam nadzieje że jednak bedzie dobrze. Jesli jednak ktos bedzie wiecej wiedzial to prosze o pomoc.

Jeżeli będziesz się starał już z Zakładu Karnego o warunkowe zwolnienie, to możesz się starać dopiero po połowie kary (jeśli jesteś pierwszy raz karany i nie masz ograniczeń wynikających z art 65 kk)
Z tego co pisałeś jesteś na przerwie w odbywaniu kary. W tym przypadku możesz się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie, jeśli łączny czas przerwy w odbywaniu kary wyniesie minimum rok, a okres który już odsiedziałeś wyniesie minimum pół roku.
Myślę że przy warunkowym trudna sytuacja rodzinna nie ma większego znaczenia. Bardziej będzie brane pod uwagę Twoje zachowanie
Art. 77. § 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

Ostatnia edycja:
Mój złozył już ten wniosek o wokande..napiszcie mi długo będziemy czekac na rozpatrzenie?? i czy jakiś wywiad będą ze mną przeprowadzac itd..???

magdax2 napisał:
Mój złozył już ten wniosek o wokande..napiszcie mi długo będziemy czekac na rozpatrzenie?? i czy jakiś wywiad będą ze mną przeprowadzac itd..???
Je4śli chodzi o wywiad to raczej nie. Jesli chodzi o czas oczekiwania to jest zależny od ilości spraw w Sądzie. Ok miesiąca.

magdax2 napisał:

magdax2 - ty nie jesteś stroną w postępowaniu przed sądem penitencjarnym, potwierdzam to co napisał recedes!:brawo:

opinia na temat osadzonego (wywiad o którym wspomina Moniak) od dawna jest już w aktach osadzonego:)

ps. magdax2 - jeśli twój M złożył wniosek do sądu o wokandę to:
1. musi wnieść opłatę (jak pamietam 45zł, ale o tym już szeroko było na forum)
2. zaklad karny (wychowawca) sporządza pisemną opinię o osadzonym, (w 2 lub 3 egz.) którą on podpisuje

Ostatnia edycja:
Zastanwiam się, dlaczego mój na widzeniu powiedział mi, że mogę tak jak i On ( on już złożył ), złożyć wniosek na wokandę, czy jak to inaczej ująć. Powiedział, że ja sama też mogę, jako jego nażeczona. Tylko no właśnie chciałabym coś więcej się dowiedzieć, może ktoś z was coś wie, bo my już nie mieliśmy czasu by to przedyskutować:mad:

Ty nie możesz złożyć wniosku o warunkowe. Może to zrobić Twój narzeczony, jednak jeśli chcesz, możesz napisać coś w rodzaju poparcia. Z tego co pamiętam, to Moniaczek coś takiego pisała, może ona więcej Ci powie :)

Tak była o tym mowa pare stron wcześniej. Kilka razy o tym wspominałam, wystarczy przejrzeć wątek, nawet kilka ostatnich stron.

Moniak a takie poparcie gdzie sie wysyła do zk czy Sądu?

Nie mogę się tego doszukać, jak KTOŚ COŚ napiszę będę wdzięczna. Mnie też to ździwiło co on powiedział, mówił jeszcze, że powinnam tak samo jak on kupić znaczki sądowe za 45 zł, i normalnie złożyć wniosek! Dla mnie to jakieś dziwactwo!

Moniak napisał:
Jest to tylko dodatek, który Ci nie zaszkodzi, ale też szansa, że pomoże, jest niewielka. Co należy napisać....to co uważasz :) Np. jak syn zachowywał się przed popełnieniem przestępstwa (jeżeli oczywiście zachowywał się dobrze)...jakie ma plany na przyszłość...że planuje znalezienie pracy itd. To oczywiście tylko przykłady. Pisz, to co jest zgodne z prawdą, ale może wpłynąć pozytywnie na sędziego. Zatytułować jako "poparcie wniosku o warunkowe zwolnienie XYZ (imię, nazwisko, imię ojca). Ważne, żeby było sensownie :) Nie musi być koniecznie taki, jak napisałam powyżej :) O uczestnictwie kadi pisał kilka stron wcześniej.
Kadi, jakbyś mógł, zerknij na moje wcześniejsze pytanie...:)
Tutaj masz to co wcześniej napisała Moniak.

Dzięki!! Ale zastanawiam się czy ja mam to przesłać do mojego listem?? czy mam to przesłać na dyrektora zakładu ?? Bo nie wiem.

No ja tez nie wiem albo do dyrektora albo do zk,też bym takie poparcie napisała tylko zastanawiam się gdzie wysłac to...

Ja swoje poparcie przekazałem mężem, jak wracał z przepustki (jeżeli ktoś nie ma otwartej grupy przepustkowej, to myślę, że można zostawić to poparcie na widzeniu). Następnie mąż zostawił to poparcie u wychowawcy, zresztą tak jak wszystkie inne dokumenty (zaświadczenie o zatrudnieniu po opuszczeniu ZK, poparcie rodziny pokrzywdzonego itd). Jak zrozumiałam ze słów męża, to teczka, która zawiera wszelkie informacje o osadzonym, również te, które ja tam posłałam w formie pism, trafia przed Sąd Penitencjarny na posiedzeniu o przedterminowe zwolnienie z ZK.

Takie poparcie mąż musi dołączyć do swojego wniosku. Można wysłać listem lub przekazać na widzeniu (o ile to możliwe).
Ggbmw, Ty takiego wniosku nie możesz napisać, ewentualnie tylko poparcie...ale tak jak wcześniej mówiłam. To może być tylko gest Twojej dobrej woli, nikt tego nie weźmie raczej pod uwagę.

Czytałam od początku wszystkie posty i nie mogę się doszukać odpowiedzi na mój problem, więc proszę nie piszcie, że gdzieś już była na to odpowiedź...

Chodzi mi to jakie są w ogóle szanse na to , że mój nażeczony wyjdzie z wokonady, skoro: jest w grupie R1?? Odsiedział już 2lata i 8 miesięcy, potem go na rok wypuścili z braku dowodów!! ale po ponownym rozpatrzeniu sprawy musiał wrócić by odsiedzieć 2 lata i 4 miesiące do 5 lat włącznie! Jak już wspominałam staje no wokande, kiedy nie wiem, dopiero złożył dokumenty. Był u wychowawcy chciał zrobić jakąś gazetkę, byśmy mieli dłuższe widzenie, ale się nie zgodził, ale chodzi o to, że jest grzeczny, nie rozrabia, należy do grypsujących, ale przebywa w celi dla niegrypsujących bo nie pali. A czy może da coś spotkanie z dyrektorem? Dodatkowo ma zaświadczenie z pracy, że cały rok przepracował i że ma stanowisko w firmie zapewnione jak wyjdzie. Czy myślicie, że można coś zrobić jeszcze i czy znacie taki przypadek, że mając grupe R1 wyszło się z pierwszej wokandy??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót