Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D.R napisał:
R-ecydyw penitencjarna tzn. ze osoba przebywala juz w wiezieniu powyzej szesciu miesiecy

R-ecydywa sadowa tzn. ze osoba popelnila takie samo przestepstwo jak obene
D.R. błąd. Recydywa penitencjarna, to taka recydywa, która służy oddzieleniu osób które już siedziały, od osób które pierwszy raz siedzą - nie ma przedziału czasowego.
Recydywa sądowa, to taka gdzie po odbyciu kary popełniło się takie samo bądź podobne przestępstwo w ciągu 5 lat od odsiedzenia co najmniej 6 miesięcy więzienia.
Najlepiej zapoznajcie się z tematem do którego podałam link. Szczególnie w ostatnich kilku stronach jest szczegółowo opisane.

dzis na wokandzie stanol moj przyjaciel lat 47 skazany na 3 lata i 2 miesiece. wczesnie dyrektor zaklady buyl pewny i obiecywakl ze wokanda bedzie pozytywana i napewno wyjdzie gdyz ma swietne opnie z pracy(p2) od wychowacy, z otoczenia wiele nagrod, zagwarantowana prace itp. jednak odziwo samemu dyrektorowi jak swtierwdzil przez 16 lat jego kariery takie cos nie mialo miewsca i jest w wszoku ze prokurator zlozyla za zalenie ze niby"za dlugi okres kary jeszcze" i nie weszyedl na wolnosc....:(jak to mozliwe???? i co mozna z tym jeszcze teraz zrobic? o co moglo chodzic pani prokurator?

arsenal19 napisał:
dzis na wokandzie stanol moj przyjaciel lat 47 skazany na 3 lata i 2 miesiece. wczesnie dyrektor zaklady buyl pewny i obiecywakl ze wokanda bedzie pozytywana i napewno wyjdzie gdyz ma swietne opnie z pracy(p2) od wychowacy, z otoczenia wiele nagrod, zagwarantowana prace itp. jednak odziwo samemu dyrektorowi jak swtierwdzil przez 16 lat jego kariery takie cos nie mialo miewsca i jest w wszoku ze prokurator zlozyla za zalenie ze niby"za dlugi okres kary jeszcze" i nie weszyedl na wolnosc....:(jak to mozliwe???? i co mozna z tym jeszcze teraz zrobic? o co moglo chodzic pani prokurator?
O ile dobrze zrozumiałem warunkowe zwolnienie zostało udzielone, a na decyzję Sądu zażalenie złożył prokurator. Jeżeli tak jest to w ciągu kilku dni zażalenie zostanie rozpatrzone. Nadal są pełne szanse na zwolnienie.

no ae jakim prawem ta prokurator stwierdzuila i dala zazalenie skoro wszytko bylo ok a ona ze niby"za duzy wyrok zostal"...????i z tego co sie dowiedzialem do kolejnej wokandy miesiac...??? jak to teraz bedzie wygladac?

a ile zostało przyjacielowi do konca kary? a tak na marginesie to zdanie " za daleki okres do konca kary" to stara spiewka Sądu lub prokuratorów, moj miał 2 miesiace do konca kary i to tez był daleki okres do konca kary:D

Prokurator ma prawo nie zgadzać się z sądem. Wszystko odbywa się zgodnie z prawem. Jego zdaniem widocznie Twój przyjaciel nie został w pełni zresocjalizowany i jest zbyt odległy koniec kar.
Jeśli nie dostał, by Twój przyjaciel warunkowego też miałby prawo złożyć zażalenie. Obu stronom przysługuje zażalenie.
z tego co sie dowiedzialem do kolejnej wokandy miesiac...??? jak to teraz bedzie wygladac?
Odwołanie będzie rozpatrywane w sądzie wyższej instancji. Na pewno nie przez ten sam sąd który postanowił o warunkowym.

Nie zawsze wszystko jest tak jak byśmy chcieli, ale nie mamy na to wpływu...

Z tym zażaleniem to jest tak, że prokurator zgłasza w trakcie wokandy ustnie wolę sprzeciwu na decyzję Sądu. Sąd w takiej sytuacji sporządza pisemne uzasadnienie swojej decyzji i przekazuje prokuratorowi. Po zapoznaniu się z uzasadnieniem prokurator decyduje ostatecznie czy wnosi zażalenie. Jeżeli wokanda była dzisiaj to może się stać tak że wogóle tego zażalenia nie będzie. Nie wiem skąd taka informacja że następna wokanda za miesiąc?

za miesiac bo tak niby powiedzial dyrektor zakladu poniewaz wtedy znowu niby jest wieksza szansa ze kolejna wokanda bedzie juz nsa "tak". do ona kara zosatlo troche mnie niz polowa wyrok byl 3 lata 2 miesiace. dyrektor powiedzial ze w ten sam dzien prokurator pusciala "takich leszczy" a mojego znajomego nie:( powtarzam wszyscy jestesmy w szoku bo wszytkie dokumenty bylo rewalacyjne i ta pewnosc dyrektora... . przeciez jedynym argumentem prokurator nie moze byc ze"za dlugi okres kary"???

Arsena mój mąż miał wystąpienie Zakładu Karnego. Nie dostał warunkowego. Dyrektor nawet pisał zażalenia i to nic nie dało (również był pewien że mąż wyjdzie). Dopiero gdy ZK Mirkowi drugi raz wystąpił to dostał warunkowe.

Napiszcie mi kto jest obecny na takim posiedzeniu o warunkowe i czy sędzia będzie z moim rozmawiał na takim posiedzeniu? I własnie ten prokurator jeżeli nie zgłosi sprzeciwu to kiedy by wyszedł oczywiście gdyby było pozytywnie rozpatrzone?

Sędzia, prokurator, dyrektor ZK. Jeżeli sędzia będzie chciał coś wiedzieć więcej niż wynika z wniosku o warunkowe, załączników, opinii, to na pewno zapyta.

Mój rozmawiał podczas wokandy z sędzią i przedstawił mu swoją sytuację. Nie wiem, jak dokładnie ta rozmowa wyglądała. Prokurator przychylił się do wniosku o warunkowe zwolnienie, ale sędzia nie wyraził zgody na zwolnienie bo stwierdził, że jeszcze 3 m-ce [do następnej wokandy] mu nie zaszkodzi... Ehhh - jak widać, różnie bywa. Teraz czekamy na rozpatrzenie zażalenia w innym sądzie...

Mój na druga wokande się nie załapie bo będzie juz w domku.Więc to będzie jego pierwsza i ostatnia wokanda...Żeby tylko udało mu się przekonac i sędzie i prokuratora..

A moj stwierdzil,ze wogole nie bedzie stawal na wokande,bo chce odsiedziec wszystko do konca,zeby nie miec na glowie kuratora :(

A ile trwa rozpatrzenie takiego zażalenia w innym sądzie?

Magda chodzi Ci o sąd wyższej instancji? Ok miesiąc/półtora zależy od wolnych terminów.

magdax2 napisał:
A ile trwa rozpatrzenie takiego zażalenia w innym sądzie?

Mój 4 lutego stawał na wokandę i po niej od razu napisał zażalenie od wyroku sędziego. Wczoraj przyszło mu pismo z sądu, że 12 marca będzie stawał w sprawie zażalenia. Więc w sumie tak jak wspomniała Barbie :)

A czy w takim Sądzie wyższej instancji są większe szanse na pozytywne rozpatrzenie sprawy?

Rozpatrzenie Sprawy nie zależy od wysokiej Instancji, a od wykonanego przestępstwa jak i zachowywania się w zk oraz przedstawienia odpowiednich Dokumentów które potwierdzają poprawę zachowania więźnia w ostatnim czasie od pokonania przestępstwa.
Uwarzam że również zalerzy to od chumoru Sędziny i wypowiedzi niższej Instancji lub Dyrektora z Wychowawcą zk. Ale pomimo odmowy pierwszej Instancji powinno się zawsze nie poddawać i składać w wyższej Instancji aby uzyskać tej spragnionej wolności.:)
Chyba że się mylę to poproszę o poprawkę mojej wypowiedzi...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót