Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No to zakładając, że ma rok i 6 miesięcy kary liczone od kwietnia oraz, że jest karany po raz pierwszy - to połowa kary mu minie w styczniu 2010 r. I wtedy będzie sens pisania wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Wcześniej stanie w ZK na komisję, po której zapadnie decyzją czy może Dyrektor ZK wystąpi o jego warunkowe zwolnienie.

Witam!
Miesiąc temu przedstawiałam tu swój problem, ale nie byłam do końca dobrze zorientowana we wszystkim. Teraz powoli dzięki temu Forum dowiaduję się różnych rzeczy ale nie umiem znaleźć odpowiedzi na jedno pytanie:

Mój narzeczony ma wyrok 10 m-cy odsiadki, miał wystawiony list gończy ponież nie stawiał się do odbycia tej kary. Równocześnie wystawiono drugi list gończy za inną sprawę. Na policję zgłosił się sam i pierwsze 3tygodnie miał TYMCZASOWY ARESZT do wyjaśnienia tej drugiej sprawy (sprawa skończyła się zawiasami) a teraz odsiaduje te 10 miesięcy

Moje pytanie jest takie:
- od kiedy należy liczyć te 10 miesięcy - od dnia stawienia się na policję, czy od dnia zawieszenia TA :?:

Proszę na mnie nie przyczeć że piszę nie na temat ;) Piszę akurat tutaj, bo chcę dokładnie wyliczyć kiedy można się stawać o pwz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tymczasowy areszt był zastosowany w związku z tym wyrokiem który zapadł w zawieszeniu? mnie się wydaje ze 10 miesięcy nalezy liczyc (ponieważ dotyczyły sprawy nr 1 ) od dnia osadzenia w zakładzie karnym ( ponieważ rozumiem że te 10 ms właśnie tam odsiaduje?) o PWZ można się starac po odbyciu conajmniej połowy kary

ola8480 napisał:
o PWZ można się starac po odbyciu conajmniej połowy kary

Nie do końca. Można się starać po odbyciu połowy kary jednak nie mniej niż 6 miesięcy - art 77 kk. Czyli w przypadku 10 miesięcy - po 6 miesiącach.
Oczywiście inaczej ma się sprawa z recydywistami.

A pytanie zadane przez "smuteczek" - każdy skazany otrzymuje obliczenie kary, gdzie podany jest początek i koniec kary. Zatem - sugeruję pytanie skierować "do źródła". Aczkolwiek jest wielce prawdopodobne, że kara została wprowadzona od momentu DOPROWADZENIA osadzonego (by nie było wątpliwości, że się sam stawił) do jednostki penitencjarnej.

Dokładnie tak było jak pisze ola - TA było na początku zastosowane w związku ze sprawą za którą w efekcie dostał zawiasy i w tym samym dniu by wyszedł. Ale ponieważ ma jeszcze ten stary wyrok 10 m-cy to został przeniesiony do ZK do odbywania tej kary.

Hmm "u źródła"... tyle że moje źródełko samo nie wie, albo po prostu nie doczytało w swoich papierach....
Mój Łobuziak raz już siedział, ale ta głupota za którą teraz drugi raz się w to wpakował była przed pierwszą odsiadką, a więc nie był to czyn popełniony w warunkach recydywy, choć w więzieniu ma oczywiście grupę R2.

Może ktoś jeszcze wie jak to dokładnie jest, czy jakieś przepisy to regulują?

smuteczek napisał:
Mój Łobuziak raz już siedział, ale ta głupota za którą teraz drugi raz się w to wpakował była przed pierwszą odsiadką, a więc nie był to czyn popełniony w warunkach recydywy, choć w więzieniu ma oczywiście grupę R2.

Może ktoś jeszcze wie jak to dokładnie jest, czy jakieś przepisy to regulują?

I całkiem prawidłowo ma podgrupę R - odbywał już karę pozbawienia wolności zatem winien siedzieć z recydywą. Recydywa sądowa a recydywa penitencjarne to nie to samo.

Polecam lekturę podstawowych przepisów - kodeks karny, kodeks karny wykonawczy (i przepisy wykonawcze). Tam nie ma tajemnic. Bardzo łatwo można zaoszczędzić na adwokatach zdobywszy ogólnodostępną wiedzę.

A jeśli źródełko nie wie, to niech zapyta. Tam, za murem.

Forg a mając sytuację tego typu - skazany, obecnie odbywa karę (P2), za miesiąc odbedzie się posiedzenie ws zarządzenia kary z warunkowym zawieszeniem, przyjmujemy że zanim sprawa się odbędzie wyjdzie na PZW <przyjmijmy taka ewentualnośc> mineła juz większa polowa kary wychodzi po czym w związku z zarządzeniem wykonania kary wraca np po miesiącu do zk - czy to równiez będzie juz R ?

forg napisał:
I całkiem prawidłowo ma podgrupę R - odbywał już karę pozbawienia wolności zatem winien siedzieć z recydywą. Recydywa sądowa a recydywa penitencjarne to nie to samo.

forg: Tak, wiem o tym. Z mojego postu to chyba jasno wynikało?

forg napisał:
Polecam lekturę podstawowych przepisów - kodeks karny, kodeks karny wykonawczy (i przepisy wykonawcze). Tam nie ma tajemnic. Bardzo łatwo można zaoszczędzić na adwokatach zdobywszy ogólnodostępną wiedzę.

Bardzo chętnie poczytałabym do poduszki te "lekturki", jednak w moim przypadku (sama z 2-letnią córką, która aktualnie przechodzi okres buntu i demoluje wszystko co spotka na swojej drodze, za duży na nas dwie dom, w którym wiecznie jest coś do zrobienia, zero pomocy od rodziny i 1,5 etatu żeby powiązać koniec z końcem) niestety brak czasu na taki luksus. Dlatego zapytałam tutaj.

forg napisał:
A jeśli źródełko nie wie, to niech zapyta. Tam, za murem.

Chyba po prostu sama się dowiem od Wychowawcy albo Dyrektora przy pierwszym widzeniu już tutaj na Śląsku, jutro jedzie w transport.

Zniechęcają mnie takie odpowiedzi.
Nie wiem po co ta ironia.
Prawnicy już tak po prostu mają:?:

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

ola8480 napisał:
czy to równiez będzie juz R ?

Tak. Jeśli tego nie chce to niech nie wychodzi na warunek. Tylko poczeka na wprowadzenie wyroku, przesunie mu się warunkowe, ale nie trafi do recydywistów po powrocie.

Chyba, że w wyroku będzie art. 64 kk to wtedy w obu przypadkach powinien trafić do R.

Smuteczku - nie wiem jacy są prawnicy. Z Twojego postu nie wynikało, że to wiesz - dlatego zresztą zacytowałem to, do czego się odniosłem.
Mimo wszystko polecam "przymusić" źródełko - podczas rozmowy wychowawca może nie mieć tej wiedzy. Lub też może odmówić jej podania.

no tez myśle że nie ma po co wychodzić na warunek - nie ma przesłanek z 64 kk w tym przypadku na szczęście ...... dzięki..

Tak na wypadek, gdyby ktoś szukał odpowiedzi na pytanie, jakie tu kilka dni temu zadałam:

Jeśli delikwent ma już jeden prawomocny wyrok, a przed rozpoczęciem odbycia tej kary został tymczasowo aresztowany DO INNEJ SPRAWY, to czas aresztowania wlicza mu się do okresu odbywania tej pierwszej kary. Potwierdzone przez adwokata, a potem przez moje "źródełko" ;)

kadi napisał:
No to zakładając, że ma rok i 6 miesięcy kary liczone od kwietnia oraz, że jest karany po raz pierwszy - to połowa kary mu minie w styczniu 2010 r. I wtedy będzie sens pisania wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Wcześniej stanie w ZK na komisję, po której zapadnie decyzją czy może Dyrektor ZK wystąpi o jego warunkowe zwolnienie.

ok ale skad mamy wiedziec czy jemu licza ta kare od kwietnia czy od pazdziernika ??od kwietnia do pazdziernika byl na sledczym a teraz jest na karnym polotwartym.czy to mozna polaczyc ??

Decyzja o zaliczeniu powinna być w treści wyroku, a jeśli Sąd o tym zapomni (choć nie powinien) to trzeba będzie złożyć wniosek do Sądu o takie zaliczenie.

wyrok co do tej drugiej sprawy (dla ktorej mial sankcje) bedzie w listopadzie.dziwne ze juz przed wyrokiem przeniesli go na karny aby odbywal tamta stara kare.mam nadzieje ze ten bedzie uniewinniajacy poniewaz moj lobuziaks ie do nieczego nie przyznal, nic nie zrobil, byl po prostu w nieodpowiednim miejscu.nie mogli go umiescic odrazu na karnym?tylko tak ni w te ni we w te:/ dziwne

Czy recydywa ,a szanse na wcześniejsze zwolnienie? Bo mój chłopak jest recydywistą i dostanie za jakis czas wyrok. Bedzie siedział po raz drugi. Ktos mi powiedział, ze nie ma szans zeby wyszedł wczesniej niz po odsiedzeniu całosci wyroku. Czy to prawda???

Przy recydywie z art 64 § 1 kk o warunkowe można się starać po odbyciu 2/3 kary (chyba że są obostrzenia z art 65 kk) a przy recydywie z art 64 § 2 kk warunkowe po 3/4 kary. Wynika to z przepisów art 78 § 2 kk
Oczywiście oznaczenie R skazany będzie miał jeżeli siedzi po raz kolejny w ZK.
Jeżeli ktoś siedział co najmniej pół roku i wyszedł na wolności i w ciągu 5 lat popełnił takie samo lub podobne przestępstwo to będzie miał recydywę sądową z art 64 § 1 kk. Jeżeli ktoś przynajmniej 2 razy siedział i w sumie odbył przynajmniej rok więzienia i w ciągu 5 lat po odbyciu w całości lub części ostatniej kary popełni takie samo lub podobne przestępstwo to będzie to recydywa z art 64 § 2 kk
Ale jeżeli przestępstwo będzie inne to będzie to recydywa penitencjarna (czyli taka która służy oddzieleniu pierwszy raz karanych od tych którzy już byli karani). Już raz odbywał karę a teraz ponownie trafia do ZK więc musi mieć oznaczenie R
Druga sprawa jeżeli po wyjściu z ZK ktoś popełni przestępstwo takie samo albo podobne a minie już przynajmniej 5 lat to nie będzie wtedy recydywy sądowej

Kobietki czytajcie troszke to forum

Powiem tak mój chłopak siedział 2 i pól roku, miał wyrok 4 lata ale po złączeniu wyszło 2 i pół. Minęło pół roku i zamkneli go w sumie za podobne przestepstwo. Nie wiem co mam myslec, czy juz nie ma szansy, żeby wyszedł wczesniej niz odsiedzenie całego wyroku. Czy wyrok rzeczywiscie bedzie duzy, jako ze recydywa? Wczesniej siedział za kradziez teraz zgarneli go za cos podobnego...:(

Jak ma recydywę, to o warunkowe może się starać po 2/3 kary jak pisała wyżej Beatka

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót