Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
JEDNAzWIELU niestety kadi ma rację i z własnego doświadczenia wiem, że może zapomnieć o warunkowym, mojemu zaraz zmienili grupę i zabrali też przepustki.

Witam
mam pytanie odnośnie tego jeżeli wokanda jest 24 listopada to do kiedy musi wpłynąć wniosek ?

Jaki wniosek?
Coś mi się wydaje, że połowa mija mu 24 listopada, tak?
Jeśli jest tak, to on od razu nie będzie miał wokandy, bo to, że ma połowę kary nie znaczy, że stanie z urzędu na posiedzenie. Musi złożyć wniosek i dopiero sąd wyznacza termin posiedzenia. A czeka się różnie od 3 tyg do 1,5 miesiąca

Sprawa wygląda tak
tacie połowa kary mija 18 listopada.
wokanda jest 24 listopada a potem bodajże 8 grudnia .
Wychowawca powiedział tacie , że pewnie stanie na tą wokande 24 listopada.
I teraz mam pytanie czy jest to możliwe czy raczej nie ?

Lajer napisał:
Sprawa wygląda tak
tacie połowa kary mija 18 listopada.
wokanda jest 24 listopada a potem bodajże 8 grudnia .
Wychowawca powiedział tacie , że pewnie stanie na tą wokande 24 listopada.
I teraz mam pytanie czy jest to możliwe czy raczej nie ?

Należy zadzwonić do sekretariatu wydziału penitencjarnego SO, w obrębie którego znajduje sie ZK w którym jest tato z pytaniem, na jaki dzień ma wyznaczony termin wokandy.

PS: Termin wokandy uzależniony jest od tego, kiedy wysłało się wniosek a nie kiedy nabywa się uprawnienia. Jeśli wokanda jest przed terminem nabycia uprawnień do wpz, odracza lub umarza się sprawę.

Ja zrozumiałam Lajer tak: Tata nabiera prawa do wpz 18.11. Wychowawca powiedział mu, że 24.11 i 8.12 będzie wokanda i jeśli tata zdąży do tego czasu złożyć wniosek o wpz to stanie na tę wokandę. No i Lajer chodzi o to, kiedy najpóźniej musi być złożony wniosek o wpz, żeby tata zdążył na tę wokandę 24.11. O to chodzi Lajer?
Tylko to tak wygląda jakby sąd ustalił, że 24.11 ma na przykład dziesięć miejsc wolnych więc kto zdąży do tego czasu z wnioskiem o wpz to stanie na wokandę, a kto nie zdąży to nie stanie:)

Sprawy na wokandę są wyznaczane w Sądzie zwykle z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Prawdopodobnie więc wokanda na 24 listopada jest już kompletna. O ile wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie nie został złożony wcześniej (np. przez Dyrektora ZK) to w praktyce nie widzę szans by "tata" miał posiedzenie Sądu już 24 listopada.

Dzięki właśnie o to mi chodziło.
Wniosek o warunkowe zwolnienie ma złożyć Dyrektor zakładu .
Dzwoniłem wczoraj do Sądu a dokladniej do wydziału penitencjarnego i tam mi powiedziano ,że wniosku jeszcze nie ma co mnie trochę zdziwiło bo wychowawca mówił troszkę inaczej , ale nic może jeszcze wniosek dojdzie.
Na razie dzięki za pomoc.

mąż wysłał wniosek o wpz 13 listopada,czy będzie miał wokande przed świętami

Niestety jedyne co mogę napisać to: będzie miał albo nie będzie miał.

bobas153 napisał:
mąż wysłał wniosek o wpz 13 listopada,czy będzie miał wokande przed świętami

Powtórzę się:

Należy zadzwonić do sekretariatu wydziału penitencjarnego SO, w obrębie którego znajduje się ZK w którym jest mąż z pytaniem, na jaki dzień ma wyznaczony termin wokandy. To najbardziej pewne źródło informacji, zapewniam.

mam pytanie o warunkowe zwolnienie dotyczące recydywisty. Mój chłopak we wrześniu 2008 został skazany na 22 miesiące w lutym mija mu 3/4 kary rozmawiał już z wychowawca na temat tego warunkowego zwolnienia ale słyszałam ze jeśli przed tym czasem nie wyjdzie na przepustkę to są marne szanse na wyjście na pierwszej wokandzie... czy pomogło by gdybym ja porozmawiała z jego wychowawcą na temat tych przepustek czy raczej to nic nie da?? i jakie są szanse na warunkowe zwolnienie na pierwszej wokandzie? dodam jeszcze ze mój chłopak pracuje tam w zakładzie ma dobą opinie, dostaje nagrodówki, ma stały kontakt ze mną i rodziną(dostajemy 4 widzenia miesięczne gdzie tam w Zk zazwyczaj są 2) i po wyjściu ma zapewnioną prace i takie oświadczenie też złożylismy....
bardzo proszę o pomoc

Ta przepustka niczego mu nie gwarantuje - nawet gdyby ją dostał.

czyli jeśli dostanie to dobrze, a jeśli nie to i tak ma szanse na warunkowe tak?

mąz prawdopodobnie będzie mial wokande przed świętami,odbył już 13 m. z wyroku 2lat za czyn z art.178a&1kk, wystompil sam bo w poprzednim zk podpadł teraz jest 2m.w innym zk i tam kazał mu wychowawca pisać o wpz i zażalenie na komisje tamtego zk.Zażalenie jest w toku postępowania.Pracował poza zk,miał przepustki no i ta nieszczęsna wpadka na tescie alkocholowym.opinie od kuratorki pozytywna poparcie wójta i wiele pilnych spraw do końca roku w gospodarstwie.Ja bez środków do zycia z 8m dzieckiem.Ma jakies szanse?

dodam ze miał 1rok przerwy

Nie piszemy posta pod postem. Proszę używać opcji "edytuj"

Ostatnią edycję dokonał moderator:
bobas..sprawa nie wygląda dobrze...jeśli wychowawca kazał mężowi samemu ubiegac się o wpz, to znaczy że Komisja Penitencjarna oceniając jego postępy w tzw. procesie resocjalizacji oceniła jako niewystarczające...w innym wypadku to zakład wystąpiłby o udzielenie mu warunkowego...zażalenie na decyzję komisji po wpadce z alkoholem będzie raczej nieskuteczne, choc nie znam wszystkich szczegółów... nie sądzę również,by sąd przychylnie spojrzał na kwestię wpadki z alkoholem, skoro wyrok jest za jazdę po spożyciu...sąd zwalnia warunkowo jeśli m.in. postawa skazanego uzasadnia, że nie będzie już popełniał przestępstw...ta wpadka tego raczej nie potwierdza....ale głowa do góry...różne rzeczy już widziano!!

Witam,

w grudniu wchodzi w życie postanowienie o minimalnym metrażu dla skazanego i od tego momentu skazani będą dostawać duże odszkodowania za przeludnienie w celi.

Nie wiem jak u Was ale w Poznaniu masowo wyuszczają na wpz, wczoraj wyszlo 19 a stawało 20, wyszli nawet Ci co sami pisali o wpz:) pozdrawia

zombie198222 napisał:
od tego momentu skazani będą dostawać duże odszkodowania za przeludnienie w celi.

Oczywiście. Z pieniędzy przeznaczonych na zapomogi, pożyczki dla bezrobotnych, służbę zdrowia. Z nikąd ta kasa się nie weźmie. Komuś trzeba będzie zabrać, by dać je osadzonym.

O warunkowym przedterminowym zwolnieniu mówi rozdział VIII kodeksu karnego.
Art. 77. § 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

§ 2. W szczególnie uzasadnionych wypadkach sąd wymierzając karę pozbawienia wolności może wyznaczyć surowsze ograniczenia do skorzystania przez skazanego z warunkowego zwolnienia niż przewidziane w art. 78.

Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.

§ 2. Skazanego określonego w art. 64§ 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.

Skazany po spełnieniu warunków formalnych może sam ubiegać się o w.p.z. lub też robi to administracja zakładu karnego, w którym przebywa.
Sąd Penitencjarny bierze pod uwagę dotychczasowe zachowanie skazanego (m. in. kary,nagrody ) i decyduje o warunkowym przedterminowym zwolnieniu.
Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie dotyczące adwokata.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót