izuniaem
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 653
JEDNAzWIELU niestety kadi ma rację i z własnego doświadczenia wiem, że może zapomnieć o warunkowym, mojemu zaraz zmienili grupę i zabrali też przepustki.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Lajer napisał:Sprawa wygląda tak
tacie połowa kary mija 18 listopada.
wokanda jest 24 listopada a potem bodajże 8 grudnia .
Wychowawca powiedział tacie , że pewnie stanie na tą wokande 24 listopada.
I teraz mam pytanie czy jest to możliwe czy raczej nie ?
bobas153 napisał:mąż wysłał wniosek o wpz 13 listopada,czy będzie miał wokande przed świętami
zombie198222 napisał:od tego momentu skazani będą dostawać duże odszkodowania za przeludnienie w celi.
Art. 77. § 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.
§ 2. W szczególnie uzasadnionych wypadkach sąd wymierzając karę pozbawienia wolności może wyznaczyć surowsze ograniczenia do skorzystania przez skazanego z warunkowego zwolnienia niż przewidziane w art. 78.
Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64§ 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.