Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Za to, że nie wrócił z przepustki? 4 razy mu odmawiano? Jakoś ciężko to widzę szczerze mówiąc, no ale nie wchodzę w skład komisji i nie jestem w stanie odpowiedzieć.

Z Wronek na warunek i to jeszcze po "niepowrocie" i R2 teraz pewnie zmienią na R1? Moim zadaniem szanse żadne.Ale pisać można to nie zaszkodzi.

a przyczyna z jakiej nie wrocil nie ma znaczenia gdzie na R2 znali sytuacje??tym bardziej ze na tym r2 odsiedzial wiecej niz polowe kary spelnial wszyskie warunki i cztery razy odmowa gdzie inni wychodzili po polowie kary to czegos tu nie rozumiem:mad:.To wychodzi na to ze tylko wybrani wychodza?pytam bo doszly mnie sluchy ze niektorzy narozrabiali na r2 karnie zostali zwiezieni do zk we wronkach i szybciej wyszli na warunkowe niz ci z R2 taka innformacje uslyszalam od osoby ktora odbwala kare na r2 :o

ktos10 napisał:
a przyczyna z jakiej nie wrocil nie ma znaczenia gdzie na R2 znali sytuacje??tym bardziej ze na tym r2 odsiedzial wiecej niz polowe kary spelnial wszyskie warunki i cztery razy odmowa gdzie inni wychodzili po polowie kary to czegos tu nie rozumiem:mad:.To wychodzi na to ze tylko wybrani wychodza?

a zebys wiedziala ze wybrani! przedterminowe zwolnienie nie jest obowiazkowe, nie ma takiego przepisu ktory by gwarantowal kazdemu wczesniejesze opuszczenie zk to przywilej na ktory trzeba sobie zaluzyc sa tacy ktorzy nigdy nie dostana pwz i co?do kogo pratensje?gdyby trzebabylo wszystkich wypuszczac przedterminem to po co w ogole te terminy?

malutka26 napisał:
a zebys wiedziala ze wybrani!
Ja myślę, że z tymi wybranymi to chodziło ktos10 o to, że są dwie osoby, które mają identyczną sytuację - np. grupa półotwarta, praca poza ZK, przepustki, nagrody itp. i w jednym mieście taka osoba dostanie pwz, a w drugim nie, bo w jednym sędzia uważa, że to wystarcza, a w innym nie. I to są wtedy wybrańcy, którzy trafili na bardziej liberalnego sędziego.

Dziekuje wszystkim za odp.Dokladnie tak Akte!!!a ponoc byly takie sytuacje ze z r2 np.kozie glowy stawali na wokandy i nie dostawali to celowo narozrabiali by zjechac na wronki i z tamtad dostali warunkowe i słowo do malutka26 to chyba kazdy wie ze nie ma przepisu ktory gwarantuje wczesniejsze opuszczenie zk piszesz ze to przywilej na ktory trzeba sobie zasłuzyc oczywiscie ze tak.Uwazam ze po to jest ten caly program gdzie nie kazdy go podejmuje to osoba ktora realizuje caly progam resocjalizacji i wszyskie mozliwe rzeczy jak pisalam wyzej zasluguje na przwilej warunkowego zwolnienia???To twoim zdaniem co trzeba zrobic zeby zasłuzyc na ten przywilej???Pozostaje tylko kwestia tego co sie ma na mysli mowiac zasłuzyc i przywilej.

ktos10 napisał:
Pozostaje tylko kwestia tego co sie ma na mysli mowiac zasłuzyc i przywilej.
A dokładnie to pozostaje kwestia tego, co sędzia:) rozumie pod pojęciem "zasłużyć" i "przywilej", bo tak jak właśnie piszemy dla jednego wystarcza coś, a dla drugiego to samo coś już nie wystarcza.
Fakt, że każdy przypadek jest inny i do każdego powinno podchodzić się indywidualnie czyli, że może faktycznie jest dwóch osadzonych, którzy pracują, mają nagrody, przepustki, ale jeden widać, że jakoś tak bardziej się stara, a drugi mniej no i wtedy jeden dostanie to pwz, a drugi nie, ale są faktycznie takie przypadki jak pisze Ktos10, że jest jeden osadzony, a dwóch sędziów i jeden da pwz, a drugi nie - i jak to wytłumaczyć? Tego indywidualizacją nie da się wytłumaczyć, tylko tym, że pwz zależy też od sędziego na którego się trafi.
Zamotałam, ale chyba wiadomo o co chodzi.

ktos10 napisał:
to celowo narozrabiali by zjechac na wronki i z tamtad dostali warunkowe .

Tak ktoś celowo "rozrabia" aby jechać na Wronki i dostaję jeszcze wokandę....Bzdura...Na komisję staję np.35 więżniów,a warunek dostaję tylko 2-3.:mad:

Może te Wronki to zły przykład, ale są przypadki, że ludzie wolą siedzieć gdzieś na zamku, niż na półotworkach, bo gdzieś tam mimo, że to zamek łatwiej z pwz.

Tak Akte ale napisałam jak jest,żeby czasem inni nie myśleli,że na Wronkach tak prosto o pwz.

Witam!
przekopałam całe forum ale i tak nie wiem czy jezeli mój dostał łącznie 9 miesiecy kary.. za jazde po pijaku i za posiadanie trawy to czy moze sie starac o jakies wczesniejsze wyjscie? kuratorka mowila mi ze wyjdzie po 6 miesiącach. ale czy da rade jeszcze wczesniej?

No trudno.. dzieki za odp ;) mam nadzieje ze po 6 miesiącach wyjdzie na 100%

zwolnienie warunkowe - jak je egzekwować?

Witam!
Jestem w zakładzie karnym. Prawo do zwolnienia warunkowego nabyłem w czerwcu 2007 r., koniec kary - to czerwiec 2012.
Od 3 lat wychodzę na przepustki: nagrodowe i systemowe. Od ok. 6 lat odbywam karę w programie systemowego oddziaływania, z czego wywiązuję się dobrze. Podczas pobytu w z.k. ukończyłem szkołę średnią oraz zdałem maturę.
W listopadzie 2008 roku pani kurator wystąpiła do sądu o moje warunkowe zwolnienie, ale sąd w lutym 2009 nie przyznał tego warunkowego.
Z. K. we Włodawie, w listopadzie 2008, przydzielił mi podgrupę R3p i w lutym 2009 r. zostałem przewieziony do o.z. Pionki k. Radomia, a więc prawie 200 km od domu. Tu jestem prawie już rok. Z.K. nie chce wystąpić o warunkowe, tłumacząc, że do końca kary pozostało 2 lata. Będąc tu, sam napisałem wniosek do Sądu w Radomiu o warunkowe zwolnienie, lecz otrzymałem odpowiedź odmowną.
Napisałem prośbę do dyrektora Z.K. w Pionkach o przetransportowanie mnie do Z.K. w Białymstoku, gdzie też jest oddział R3. Miałabym wtedy lepsze połączenie do domu. Dyrektor nie wyraził zgody, gdyż w Białymstoku jest ponad 100% przeludnienia.
Dodatkowo mam kłopoty zdrowotne i problemy z chodzeniem. Specjalista neurolog stwierdził, że mam prawdopodobnie uraz kręgosłupa i wymagam wysokospecjalistycznych badań, a w z.k. dostaję tylko leki przeciwbólowe, nie ma tu mowy o jakimkolwiek leczeniu.
W jaki sposób mogę skutecznie ubiegać się o zwolnienie warunkowe? Czy zakład karny może odmówić, jeśli nabyłem już praw do zwolnienia warunkowego i dodatkowo mam poważne problemy zdrowotne?

Przepis prawny:
Kodeks Karny Wykonawczy
Art. 161. § 1. O warunkowym zwolnieniu orzeka sąd penitencjarny; posiedzenie powinno odbyć się w zakładzie karnym.
§ 2. Wniosek o warunkowe zwolnienie może złożyć również dyrektor zakładu karnego lub sądowy kurator zawodowy.
§ 3. Wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.

Art. 162. § 1. Sąd penitencjarny powinien wysłuchać przedstawiciela administracji zakładu karnego, a także wysłuchać sądowego kuratora zawodowego, jeżeli składał wniosek o warunkowe zwolnienie oraz uwzględnić ugodę zawartą w wyniku mediacji. W wypadku skazanego za przestępstwo określone w art. 197-203 Kodeksu karnego, popełnione w związku z zaburzeniami preferencji seksualnych, sąd zasięga opinii biegłych.
§ 2. Zażalenie wniesione przez prokuratora podlega rozpoznaniu w terminie 14 dni. Przepis art. 154 § 1 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Na postanowienie odmawiające udzielenia warunkowego zwolnienia przysługuje zażalenie dyrektorowi zakładu karnego lub sądowemu kuratorowi zawodowemu, jeżeli składali wniosek o warunkowe zwolnienie.

Odpowiedź dla Wiwibis:
Dyrektor jest tylko jedną z osób, które mogą składać wniosek o wpz. Osadzony nie ma do niego nic pisać. Jeśli dyrektor uzna, że osadzony zasłużył swoją postawą na jego poparcie w przypadku starania się o wpz to sam to uczyni. Dlaczego wszyscy tak na to czekają - istnieje opinia, że sąd przychylniej rozpatruje wnioski dyrektorów ZK niż osadzonych.

Ostatnia edycja:
a to poprostu musimy czekać cierpliwie na lipiec. dziękuje bardzo

Tym razem moje pytanie jest następujące: P. w chwili popełnienia czynu nie miał skończonych 18 lat, ale było to 5 lat temu i dopiero teraz jest osadzony. Czy może się starać o wpz po 1/3 kary?? Bo tak mu ktoś podpowiedział, czy dopiero po 1/2?? Ma grupę P2p i wyrok prawie 2 lata w tym odsiedziany ponad miesiąc.

RE: zwolnienie warunkowe - jak je egzekwować?

Tomasz78 napisał:
Czy zakład karny może odmówić, jeśli nabyłem już praw do zwolnienia warunkowego i dodatkowo mam poważne problemy zdrowotne?

oczywiscie ze moze, to ze nabyles prawa do wpz nie zanczy ze musisz je otrzymac

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót