z bytomia
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 549
Za to, że nie wrócił z przepustki? 4 razy mu odmawiano? Jakoś ciężko to widzę szczerze mówiąc, no ale nie wchodzę w skład komisji i nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ktos10 napisał:a przyczyna z jakiej nie wrocil nie ma znaczenia gdzie na R2 znali sytuacje??tym bardziej ze na tym r2 odsiedzial wiecej niz polowe kary spelnial wszyskie warunki i cztery razy odmowa gdzie inni wychodzili po polowie kary to czegos tu nie rozumiem.To wychodzi na to ze tylko wybrani wychodza?
Ja myślę, że z tymi wybranymi to chodziło ktos10 o to, że są dwie osoby, które mają identyczną sytuację - np. grupa półotwarta, praca poza ZK, przepustki, nagrody itp. i w jednym mieście taka osoba dostanie pwz, a w drugim nie, bo w jednym sędzia uważa, że to wystarcza, a w innym nie. I to są wtedy wybrańcy, którzy trafili na bardziej liberalnego sędziego.malutka26 napisał:a zebys wiedziala ze wybrani!
A dokładnie to pozostaje kwestia tego, co sędziaktos10 napisał:Pozostaje tylko kwestia tego co sie ma na mysli mowiac zasłuzyc i przywilej.
ktos10 napisał:to celowo narozrabiali by zjechac na wronki i z tamtad dostali warunkowe .
Kodeks Karny Wykonawczy
Art. 161. § 1. O warunkowym zwolnieniu orzeka sąd penitencjarny; posiedzenie powinno odbyć się w zakładzie karnym.
§ 2. Wniosek o warunkowe zwolnienie może złożyć również dyrektor zakładu karnego lub sądowy kurator zawodowy.
§ 3. Wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.
Art. 162. § 1. Sąd penitencjarny powinien wysłuchać przedstawiciela administracji zakładu karnego, a także wysłuchać sądowego kuratora zawodowego, jeżeli składał wniosek o warunkowe zwolnienie oraz uwzględnić ugodę zawartą w wyniku mediacji. W wypadku skazanego za przestępstwo określone w art. 197-203 Kodeksu karnego, popełnione w związku z zaburzeniami preferencji seksualnych, sąd zasięga opinii biegłych.
§ 2. Zażalenie wniesione przez prokuratora podlega rozpoznaniu w terminie 14 dni. Przepis art. 154 § 1 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Na postanowienie odmawiające udzielenia warunkowego zwolnienia przysługuje zażalenie dyrektorowi zakładu karnego lub sądowemu kuratorowi zawodowemu, jeżeli składali wniosek o warunkowe zwolnienie.smutna 21 napisał:Czy może się starać o wpz po 1/3 kary??
Tomasz78 napisał:Czy zakład karny może odmówić, jeśli nabyłem już praw do zwolnienia warunkowego i dodatkowo mam poważne problemy zdrowotne?