Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale nie mówcie że to gdzie się siedzi nie ma żadnego znaczenia.. bo ma i to spore.. i każdy z nas doskonale o tym wie.. fakt że nigdzie nikogo nie wypuszczą tylko dla tego że ma możliwość wystapienia o wpz, trzeba się starać.. tylko w jednym ZK wystarczą mniejsze, a w innym potrzebne są większe starania

np w Siedlcach wypuszczają max z drugiej wokandy, w Zk Płock też łatwiej wyjść a np w Zk Wronki nie ma takiej opcji

Zależy kto siedzi po drugiej stronie biurka... A ZK to chyba nie ma znaczenia, liczy się kto osądza... Ale jak komuś bardzo zależy to da się wyjść.

kari27 napisał:
np w Siedlcach wypuszczają max z drugiej wokandy, w Zk Płock też łatwiej wyjść a np w Zk Wronki nie ma takiej opcji

To, kiedy skazany otrzyma warunkowe zwolnienie, zależy przede wszystkim od samego skazanego i jego postawy a nie od tego, w jakim ZK przebywa. Jeśli nie będzie spełniał przesłanek Art. 77. § 1 kk to nieważne gdzie będzie odbywał karę - nie otrzyma wpz.

Ostatnia edycja:
commm teoretycznie tak, w praktyce jednak troszkę inaczej to wszystko wygląda
wiadomo jednak że osadzony musi być "grzeczny" i nawet nie miałam tu na myśli tych "łobuzujących" bo taki to nie wiem co a o wpz może zapomnieć 8)

a ja mam pytanie czy udzielenie wpz nie zalezy tez od sędziego,bo odkąd mój podlega pod sąd w Bydgoszczy w tamtym roku on i duzo innych osób starało sie o wpz i moj niedostał ale to z przyczny prostej bo grypsuje niewiem jak inni w kazdym badz razie wychodziło niewielu ,teraz dowiedziałam sie ze zmienił sie sędzia/na i z wokandy wyszło 30 osób w ostatnim czasie

Izabelll napisał:
Martika Mój D..... siedzi już 6 lat z czego 3 na Białej w tym 8m-c w Popowie (oddział białołęki) na p2 i twierdzi że zdobycie tam przepustki graniczy z cudem

w Popowie nie ma przepustek? tam każdy ma przepustkę kto ma prawo o nią się starać takiego Zakładu jak jest w Popowie to ze świeczką można szukać tylko na wokandy wożą na Białą, a tam jest już gorzej wyjść z wokandy

Ostatnia edycja:
Jedna że nie dają wogóle przepustek, druga że prawie wszystkim dają, dziewczyny, zacznijcie robić statystyki i będziecie wiedziały że wszędzie jest tak samo. A że osadzony skarży się Wam że jest w zakładzie w ktorym jest nie dają przepustek i wpz, to jest tylko jego indywidualny przypadek, tak jak każdego z nich osobna. I nie wierzcie gdy jedna osoba mówi że jest tam źle, bo źle może być tylko tam dla tej jednej osoby.

anthony nie zgodzę się z Tobą, że wszędzie jest tak samo zależy od osadzonego, wychowawcy itd... a to o czym napisałam wynika z moich obserwacji i nie koniecznie z historyjek osadzonych

i tu Ci Paula_2017 Kochana racje przyznam:) odosnie tego ze nie wszedzie jest tak samo,wiec anthony moze sie wypowiadac,tzn przedstawiac swoj punkt widzenia od strony osob pracujacych w SW a nie osadzonych w ZK.

Witam serdecznie,

syszałam o możliwości warunkowego zwolnienia po odbyciu 1/3 kary. Ile jest w tym prawdy, ponieważ w kodeksie nie mogłam nic znaleźć na ten temat, tylko o odbyciu przynajmniej połowy kary.
Mój chłopak został skazany na 14 miesięcy (po 7 miesiącach ma wokandę), a wcześniej nie ma takiej opcji?

P.S. Przepraszam, jeśli temat powtarza się, ale ciężko jest przejrzeć ponad 100 stron...

anthony jesli chodzi o mój przypadek to moj sie nie skarzy tylko mówił jak było (my juz sie nie staramy)a ja sie zapytałam czy to czasem nie zalezy też od sędziego,bo to ze duzo przemawia za tym zeby osadzonemu dac warunkowe zwl to jedno a drugie to to w jaki sposób sąd na to patrzy.
Ante ktos juz zadał takie pytanie i z tego co pamietam odpowiedz padła -nie ma takiej opcji

Paula_2017 napisał:
w Popowie nie ma przepustek? tam każdy ma przepustkę kto ma prawo o nią się starać takiego Zakładu jak jest w Popowie to ze świeczką można szukać tylko na wokandy wożą na Białą, a tam jest już gorzej wyjść z wokandy

chodziło mi o to że na białej nie dają przepustek, no ale w popowie też nie dostał bo grypsuje

muszę się zgodzić z opinią że są zakłady z których łatwiej jest wyjść a w innych graniczy to z cudem...

Ostatnia edycja:
w Popowie nie ma grypsowania jest pseudo grypsowanie. Izabelll nie nastawiała bym się na Twoim miejscu jeśli chodzi o wpz Twój jest na zamku i grypsuje, a to + nie jest jeszcze na Białej

Ante napisał:
syszałam o możliwości warunkowego zwolnienia po odbyciu 1/3 kary.

Nie ma takiej możliwości!!

Ante napisał:
P.S. Przepraszam, jeśli temat powtarza się, ale ciężko jest przejrzeć ponad 100 stron...

Właśnie przez takie nieużywanie wyszukiwarki temat ma ponad 100 stron. Wystarczy poszukać, nie trzeba czytać wszystkiego.

Jeśli tak bardzo trzyma się tej grypsery, to niech nie liczy na takie szybkie wyjście :rolleyes:

Uprzejmie przypominam dyskutantom, że na forum prawnym, które ma zaszczyt Was gościć istnieje już temat poświęcony sensowi i bezsensowi grypsowania. Ten temat dotyczy warunkowego zwolnienia - i już ustalono, ze przynależność do podkultury przestępczej znacznie zmniejsza wiarygodność skazanego, który pragnie udowodnić, ze będzie już żył uczciwie.
Z tego też powodu usunięto kilka postów.

martika76 napisał:
i tu Ci Paula_2017 Kochana racje przyznam:) odosnie tego ze nie wszedzie jest tak samo,wiec anthony moze sie wypowiadac,tzn przedstawiac swoj punkt widzenia od strony osob pracujacych w SW a nie osadzonych w ZK.

Jak zapewne wszyscy wiecie, Zakłady Karne dzielą się na różne typy:

1) Są Zakłady Karne, w których dominują mordercy, znęcacze, rozbójnicy ...

2) Są Zakłady Karne, w których dominują przestępcy seksualni

3) Są Zakłady Karne, w których dominują alimenciarze, "kolarze", drobni złodzieje ...

Jeśli Kowalski, będąc powiedzmy: "alimenciarzem" trafi do ZK dla "rózbójników" (a może się tak zdarzyć bo: chce iść do szkoły, chce być blizej miejsca zamieszkania itd itp.) to nie oznacza to z "automatu" ze nie zostanie mu udzielone wpz.

WPZ warunkuje pozytywna prognoza penitencjarna i kryminologiczno społeczna

Wiadomo że prognoza kryminologiczno społeczna "alimenciarza" będzie zdecydowanie lepsza, niż prognoza "mordercy" czy "znęcacza" - stąd wynikają takie wyniki, że w jednym ZK jest zwalnianych 20 skazanych na wokandzie a w drugim ZK jest zwalniany 1 skazany albo wcale - skazani natomiast do tych wyników dopisują sobie różne niestworzone historie. Należy brać te opowieści z przymrużeniem oka ;)

Zatem, Kowalski będąc alimenciarzem w więzieniu, gdzie przebywają same "gwiazdy", zachowa w dalszym ciągu swoją prognozę kryminologiczno-społeczną.

Sąd Penitencjarny zatem, gdyby orzekał (nawet w najcięższym i najbardziej rygorystycznym więzieniu w Polsce) w sprawie Kowalskiego, nadal traktowałby go jako "alimenciarza" i żaden TYP Zakładu Karnego nie będzie miał wpływu na decyzję Sądu w jego sprawie.

Ostatnia edycja:
w takim razie jakim typem ZK jest Białołęka? nie słyszałam żaby był to zakład w którym dominują mordercy, rozbujnicy itp za to wielu jest alimenciarzy i drobnych złodziejaszków a z tamtąd raczej nie wychodzi się na wpz

tak się zastanawiam dlaczego fakt czy ktoś grypsuje (przecież grypsera to już przeżytek) czy nie ma wpływ na warunkowe?

Izabelll napisał:
tak się zastanawiam dlaczego fakt czy ktoś grypsuje (przecież grypsera to już
przeżytek) czy nie ma wpływ na warunkowe?

Dlatego, że ktoś, kto chce wrócić przedwcześnie do społeczeństwa powinien deklarować przynależność np. do koła miłośników zrywania kwiatków na łące a nie do struktur PODKULTURY PRZESTĘPCZEJ/WIĘZIENNEJ.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót