Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tak,ale po przerwie itak bedzie musiala wrucic:)

Tak, będzie musiała wrócić - za popełnione przestępstwo karę trzeba ponieść.
Na zadane pytanie - nie ma szans na wcześniejsze warunkowe wyjście niż po połowie kary.

Forg ma racje....za popełnienie przestępstwa trzeba ponieść karę...Pozdrawiam

Witam, jestem na formu po raz pierwszy i moje pytanie z pewnością będzie kolejnym z serii "gdzie jest lepiej i łatwiej", jednak chciałabym je zadać, "z którego zakładu karnego, Czarny Bór czy Pionki koło Żytkowic jest łatwiej otrzymac wpz?, oczywiście przyjmując za pewnik, że osoba zdobywa pochwały, dobrze się sprawuje itd...."

Nie licz na precyzyjną odpowiedź, ja już próbowałam się tego dowiedzieć...ale Modzio wysyłał mnie na temat wolny.
Z tego co już ustaliłam to z Czerwonego Boru jest "dość" łatwo wyjść na wpz. a o Pionkach nic nie słyszałam. Też chętnie się dowiem .....:ok:

Klaudia - tak jak tu było już wiele razy pisane - nie da się odpowiedzieć na takie pytanie, ale jeśli już chcesz się czegokolwiek dowiedzieć na temat wpz w poszczególnych ZK to myślę, że powinnaś pytać w wątkach dot. tych konkretnych ZK, bo wtedy może ktoś napisze Ci np., że na ostatnim posiedzeniu z Czarnego Boru na 20 skazanych na wpz wyszło ... ileś tam; natomiast gdzieś tam iluś tam itd. i wtedy sobie porównasz to, ale to i tak nadal jak wróżenie z kart..., jednak myślę, że w ten sposób chociaż czegoś się dowiesz, bo w wątku dot. wpz to raczej nikt nie będzie wymieniał tysiąca jednostek i pisał skąd łatwiej się wychodzi...

Wielkie dzieki, napewno popytam na dalszym formu. Wiem,ze nie da sie przewidziec sytuacji, wszystko zalezy od czynnika ludzkiego. W Warszawie na Bialolece tez podobno mialo byc tak ciezko a jednak udaje sie. Pytalam ze wzgledu na mozliwosc transportu skazanego do tych konkretnych 2 zk, tym bardziej,ze do polowy zostalo juz kilka miesiecy stad stres i pytania. Okropne uczucie, strach o niepewnosc dnia nastepnego.Nalezy byc jednak dobrej mysli.:)

Słyszałem o Potulicach i jest możliwość że dostanie warunkowe ale wszystko zależy od wychowawcy czy będzie poparcie ,czy pracuje ,i zachowanie też ma znaczenie (brak kwitów)Jest szansa i warto próbować .Obecni jest tendencja wypuszczania przez sąd penitencjarny ,wiem coś o tym .NALEŻY PRÓBOWAĆ WIELOKROTNIE CO 3 MIESIĄCE.

jarosław podgórski napisał:
Obecni jest tendencja wypuszczania przez sąd penitencjarny ,wiem coś o tym .NALEŻY PRÓBOWAĆ WIELOKROTNIE CO 3 MIESIĄCE.

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem... Jestem natomiast w stanie to zrozumieć;

Wielu skazanych jest przekonanych o tym, iż natarczywe pisanie przezeń wniosków (np. co trzy miesiące) przynosi znamienne skutki w postaci udzielenia im warunkowego przedterminowego zwolnienia (wpz). Nic bardziej mylnego - Sąd Penitencjarny rozpatruje wniosek o warunkowe zwolnienie pod kątem przesłanek ustawowych wynikających bezpośrednio z art 77 kk, 78 kk oraz przesłanek normatywnych - vide; orzecznictwo SA oraz SN, natomiast owe sytuacje wynikające z przeludnienia etc., nie mają tu odniesienia - warunkowe zwolnienie w dalszym ciągu pozostaje nagrodą za całokształt postawy społecznej danego skazanego oraz w każdym przypadku jest rozpatrywana indywidualnie, bez względu na fakt, w jakiej jednostce penitencjarnej dana osoba przebywa oraz na terenie właściwości jakiego Sądu się znajduje.

Reasumując - skazany winien pisać wniosek wtedy, kiedy zachodzą w nim osobiste przekonania (najlepiej podparte określonymi dowodami) co do tego, iż (zgodnie z treścią sentencji art 77 kk) " [...] po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa" - Sąd (w imieniu całego społeczeństwa) musi mieć tą pewność. W innym wypadku, nie udzieli skazanemu warunkowego zwolnienia.

Ostatnia edycja:
Jakoś tak się przyjęło, że przy pierwszym wpz "blacha" a w kolejnych większe szanse, być może z tego tytułu comm...to ciągłe pisanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Napewno będzie próbował i złoży wniosek. Zobaczymy czy to coś da, pod koniec czerwca może już składać wniosek o termin wpz na jakieś 40 dni do terminu połowy kary. Jestem ciekawa czy wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony biorąc pod uwagę fakt , że powrócił dopiero z kilku miesięcznej przerwy a do połowy ma krócej niż trwała przerwa.

Witam ponownie po długim czasie wszystkich!Odnośnie powyższego tematu jestem jak najbardziej na bieżąco(sam wyskoczyłem na warunkowe 2 tyg temu).Podstawowe pytanie to czy skazany miał już komisje przed wokandową , bo z tego co piszesz dużo nie wynika.Jest bardzo duża szansa z tymi cechami żeby "wyskoczył".Potrzeba więcej wiadomości.

Witaj Waldi! Nie mial jeszcze komisji przedwokandowej, nawet nie wiem o to jest? oczym decyduja na takiej komisji.? Dopiero pod koniec czerca bedzie skladal wniosek o wyznaczeniu terminu wokandy pzw. Polowa wyroku mija pod koniec sierpnia.Narazie przebywa w Warszawie i czeka na transport w Polske, pisalismy do dyrektora wraz z kurator aby zostal przewieziony blisko miejsca zamieszkania ze wzgledu na stan zdrowotny rodziny itd. Czekamy na komisje gdzie i kiedy zostanie przewieziony.Ma grupe P2. Jeszcze nie bylo odzewu na pisma.Przebywal na przerwie wlasnie po to by pomoc w tym czasie w rehabilitacji corki i zony. Stawil sie sam w dniu wyznaczonym do powrotu.Pozostaly 3 miesiace do polowy wyroku dlatego zastanawiam sie czy po kilkumiesiecznej przerwie ma szanse w tak krotkim czasie na wokande i zostanie zwolniony , spelniajac wszystkie warunki jego postawy,zachowania itd.

białołęka w dalszym ciągu ostro zacofana jeśli chodzi o wpz... mojemu D... z 7 lat wyroku zostało niespełna 8 m-cy, wzorowa opinnia zk, psychologa, dzielnicowego, mnustwo wniosków nagrodowych, pracuje na kalifaktorce a warunkowego nie dostał bo; zbyt odległy koniec kary, przynależność do grypsujących... masakra!
jakby tego było mało starał się o przerwę w karze na operaję kolana, trzech lekarzy wypowiadało się że ani operacja ani rehabilitacja nie może się odbyć w zk ale dla sądu nie było to wystarczające... szukali szukali i znaleźli 4 biegłego a ten podważył opinnię trzech pozostałych i blacha
:-x:-x:-x

RE: Zakład Karny Warszawa Białołęka

Izabelll napisał:
białołęka w dalszym ciągu ostro zacofana jeśli chodzi o wpz...

Nie jest to prawda i wypowiadałem się już w tej kwestii wiele razy (zresztą nie tylko ja).

Nawiążę tylko: Sąd, w przeciwieństwie do skazanego (czy jego rodziny), rozpatrując wniosek o wpz czy pr czy jakikolwiek inny widzi też drugą stronę "medalu" - poszkodowanego/ofiarę przestępstwa jak i społeczeństwo. Z tej trony nie wygląda to już tak "różowo" jak od strony samego skazanego a jest nieodłącznym elementem przesłanek podstawowych do udzielania gratyfikacji...

Co do wspomnianych przez Ciebie opinii biegłych:

Postanowienie SA Lublin z dnia 25 marca 2009 r., II AKzw 223/09

Dopóki istnieje przekonanie, że obecność skazanego na wolności nie jest absolutnie konieczna, a jedynie wskazana do realizacji określonych celów, dopóty udzielenie przerwy nie jest uzasadnione.

Postanowienie SA w Lublinie z 12.12.2007 r. , II AKzw 939/07

Osadzenie celem odbycia orzeczonej kary pozbawienia wolności zawsze wywołuje pewne ujemne konsekwencje dla rodziny skazanego. Nie można jednak zapominać, iż są to naturalne konsekwencje izolacji więziennej. Osoba popełniająca przestępstwa musi liczyć się z tym, że będzie musiała ponieść za swoje czyny przewidzianą prawem karę, która może stanowić dolegliwość nie tylko dla niej, ale również dla jej rodziny.

Ostatnia edycja:
tak to juz jest że grypsującym zazwyczaj nie udzielają wpz, popełnił mały błąd przyłączając się do nich ;]

Izabelll napisał:
przynależność do grypsujących...

Identyfikowanie się z grupami więziennymi/przestępczymi jest wystarczającym dowodem na to, że skazany "ukochał" więzienie. I woli koleżków niż powrót do społeczeństwa.

mój D... jakoś nie uważa by popełnił błąd, taką wybrał sobie drogę przez więzienie i mi nic do tego... tylko jak do ch........ można w ten sposób blachować skoro on jest wzorowym więźniem:-x:?::?::?:

frog czyli wszystkie inne starania nie mają znaczenia? wzorowy więzień ale grypsuje więc nie damy mu szansy na rozpoczęcie nowego życia?:what::brawo:
a w ogóle to czy w kkw jest jasno napisane że grypsującym wokand nie udzielamy?

wie ktoś może w jakim czasie sąd musi rozpatrzyć zażalenie skazanego jeśli chodzi o odmowę udzielenia wpz? czy w ogóle jest na to jakiś określony termin?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót