Dostałem kilka pozwów o klauzule z SOKK. Powodami są osoby fizyczne reprezentowane przez kancelarię adwokacką. Powodowie wnoszą oŁ
1) wydanie wyroku, że sformułowania są niedozwolone,
2) przeprowadzenie wniosków dowodowych,
3) zasądzenie ode mnie kosztów zastępstwa.
Rozważam obecnie zawarcie ugody, w której te osoby oświadczą, że ugoda wyczerpuje ich roszczenia i wyrażają zgodę na umorzenie postępowań. W dalszej kolejności chciałem napisać do SOKK odpowiedź na pozew (jestem zobowiązany do jej napisania) i wnioskować o umorzenie. Proszę o odpowiedź czy taka koncepcja ma szansę powodzenia i sąd w praktyce umarza sprawy po takim wniosku pozwanego? Czy sąd zwraca się do powodów lub kancelarii, która ich reprezentuje o wykonanie jakichś czynności? Czy takie wstępne czynności sądu już zaliczają się do postępowania i na takim etapie powstają jakieś koszty?
Druga sprawa: kompletnie nie mam wiedzy prawniczej. Czy w odpowiedzi na pozew mam uznać żądania, czy nie uznać, czy uznać częściowo? Podobnie nie wiem o żadnych kruczkach odpowiedzi. Obawiam się, że moja odpowiedź może być odrzucona z powodów formalnych. Proszę o jakieś rady lub sugestie jak napisać taką odpowiedź.