Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
p.s. po przeczytaniu blogu Coldera - Koncepcja zawieszenia postępowania w 7 sprawach a prowadzenia tylko jednej naraża strony i sąd na wieloletnie procesy. W razie oddalenia pozwu uruchamiane byłoby bowiem następne postępowanie itd. Ponieważ jedno trwa nieco ponad rok, x8 mamy 10 lat procesu o jedną klauzulę. Chyba nie powinno tak być.

To jest koncepcja, ponieważ ustawodawca nie przewidział takiego procedowania. Pozwów zbiorowych w postępowaniu klauzulowym też nie przewidział, ale koncepcja również jest dobra - tylko, że jeszcze się z nią nie spotkałem i po rejestrze widać, że Powód zawsze występuje pojedynczo.

Update napisał:
Tak trochę pół żartem - regulamin księgarni internetowej wydawnictwa sejmowego

Wydawnictwo Sejmowe

pozwać należy Skarb Państwa reprezentowany przez Kancelarię Sejmu. Ciekawe, czy któreś stowarzyszenie się odważy? A może Prezes UOKiK, tak chętnie nakładający kary na przedsiębiorców? :D

Witam! Informuję, że aby sklepy internetowe nie czuły się osamotnione ... wskazane Wydawnictwo Kancelarii Sejmu ... zostało pozwane 8)

Jak na stowarzyszenie, które zarabia na pozywaniu za klauzule niedozwolone, coś słabiutko u Was z czytaniem regulaminu ze zrozumieniem...

Executio Iuris kontratakuje. Przyszło zażalenie na odrzucenie jednego z pozwów i informacja, że uzupełnili dane. Zastanawiam się, czemu nie złożyli dwóch zażaleń. Czy na takie zażalenie należy jakoś reagować?

martensen napisał:
W końcu odebrałem wszystkie pozwy z poczty a jest ich dokładnie 32. Pozwany zostałem przez 8 osób o 4 klauzule abuzywne (cżęść powodów pozwała mnie o te same klauzule dwukrotnie - pewnie czeski błąd kancelarii) Kancelaria z Muszyny a powodami są rodzina i znajomi pani mecenas N.
Zaproponowałem im ugodę 360zł (pozwy z 14lutego!!!) za każdą klauzulę czyli w sumie 1440zł, ale niestety mecenas żąda 8x 360zł czyli po 360zł za każdego powoda.
Pomijając fakt, że nie mam takiej kasy i zamykam mój mały sklepik w tym miesiącu bo ciężkie czasy w handlu nastały, czy naprawdę grozi mi wyrok 32x 360zł +32x600zł+ koszt publikacji w monitorze?
W sumie wychodzi to ok 30k zł.
Przy okazji znacie jakiś środek na siwiznę bo przez ostatnie 2 tyg stałem się dziadkiem prawie. :mad:

Ja dostalem 26 pozwow od tej samej kancelarii

Szczecinmuszyna napisał:
Ja dostalem 26 pozwow od tej samej kancelarii

Ja chyba miałem pecha 40 pozwów od tej samej kancelarii. Jednak mam stawkę 120 za za stawiennictwo.

Mam nadzieje ze sąd nie bedzie każdego wniosku osobno osądzał?

Pozdrawiam

Jeżeli dostajesz po 8 pozwów do jednej klauzuli od tej samej pani mecenas, to w mojej ocenie takie działanie zasługuje na skargę do rady adwokackiej. Dobrze byłoby zebrać więcej osób potraktowanych w ten sposób i napisać skargę łącznie.
Natomiast orzecznictwo SOKiK idzie obecnie w tym kierunku, żeby nie zasądzać kosztów zastępstwa, kiedy sprawy są ewidentnie robione w celu uzyskania dochodu z tego tytułu. Czasem idzie za daleko, odmawiając kosztów zastępstwa nawet w przypadku pojedynczych pozwów i uznania klauzuli za niedozwoloną - co już doprawdy trudno uznać za sprawiedliwe - ale w Twoim przypadku wydaje się, że masz duże szanse na zapłatę pojedynczych kosztów procesu (od każdej klauzuli) i może nawet zero kosztów zastępstwa.

Mam 3 klauzule niedozwolone i pozwy od ok. 13-14 osob razem 40 pozwów od jednej kancelarii z muszyny.

Do panow martensen i jacek123456.... Z jakiego miasta jestescie? Warto moze by sie spotkac o ile nie bedzie tak jak ze Szczecina do Muszyny bagatella 812km :):o
Czyli rozumiem jak ja mam 4 klauzule to max 4x 600 i na tym zakoncza sie koszty?
Warto zglosic na prokurature , policje?
Do Nra juz mam napisana skarge.
Chce Pania troszke udu..... I juz mam nr do tvn uwaga z checia sie zajma zasrana kancelaria..... Sory ze tak ale to jest jakis absurd te cale klauzule.
Pewnie 99% nie mialo zlych intencji piszac regulamin ale widac cwani prawnicy sa do d..... , bo zajmuja sie wyludzaniem.

Proszę powstrzymać emocje i wyrażać się kulturalnie bez konieczności "wykropkowań".

Z tego co widać, to ten sam podmiot. Nie rozumiem już tych pełnomocników jak tak nieczysto można grać.

Szczecinmuszyna napisał:
Czyli rozumiem jak ja mam 4 klauzule to max 4x 600 i na tym zakoncza sie koszty?
Chce Pania troszke udu..... I juz mam nr do tvn uwaga .

koszty to 4 x 1600, 600 zł wpis i ok. 1000 zł za publikację. Prokuratura raczej niczego nie zdziała, natomiast samorząd adwokacki owszem, bo takie działanie ewidentnie narusza zasady etyki zawodowej. Fachowy pełnomocnik doskonale wie, że z mocy art. 479 [43} kpc Wyrok prawomocny ma skutek wobec osób trzecich od chwili wpisania uznanego za niedozwolone postanowienia wzorca umowy do rejestru, dlatego po pierwszym pozwie powinien odmówić sporządzania drugiego i kolejnych, zamiast tego informując powodów, że sprawa jest w toku - to jest argument do skargi, bo pani mecenas z pewnością będzie się bronić, twierdząc, że nie mogła odmówić klientom.
TVN zajmował się już klauzulami, chciałbym Was jednak uprzedzić, że to wszystko nie jest takie jednoznaczne i nie uważajcie dziennikarzy za łatwych do podpuszczenia matołków. Mieliście zakazane postanowienia i jeden pozew jest słuszny. Dopiero dalsze to naciąganie na kasę, jednak wszystko w rękach sądu i wcale nie jest pewne, czy i ile będziecie musieli zapłacić.

Powstrzymane ;) tylko krew czlowieka zalewa ,ze takie hieny w ogole nosza nazwe kancelaria adwokacka, ok rozumiem zle mam napisany regulamin , kare przyjalbym bez problemu ale nie moge wytrzymac, ze Polskie prawo jest tak ulomnie napisane i mozna wykorzystac przeciwko uczciwym osobom. Sam Pan to rozumie.
Prosze o odpowiedz na moje wczesniejsze pytania.

Z ciekawości zadzwoniłem do kilku firm które mają podobny regulamin do mojego. Mają również po kilkadziesiąt pozwów od "naszej" kancelarii. U mnie tylko jedyny plus ze mam stawiennictwo po nowych stawkach. Jakbym dostał 40 pozwów po 760 zł dopiero bym był załamany.

Szczecinmuszyna napisał:
Do panow martensen i jacek123456.... Z jakiego miasta jestescie? Warto moze by sie spotkac o ile nie bedzie tak jak ze Szczecina do Muszyny bagatella 812km :):o
Chce Pania troszke udu..... I juz mam nr do tvn uwaga z checia sie zajma zasrana kancelaria..... Sory ze tak ale to jest jakis absurd te cale klauzule.
Pewnie 99% nie mialo zlych intencji piszac regulamin ale widac cwani prawnicy sa do d..... , bo zajmuja sie wyludzaniem.

Co do skargi do NRA to bardzo chętnie też taką wyślę. Jako że chodzi o to samo może mógłbym się wzorować na Twojej? ***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dołączam do osób pozwanych w sprawie niedozwolonych klauzul. W moich pozwach pełnomocnikiem jest również pani adwokat z Muszyny. Do dziś odebrałem w sumie 16 pozwów od 8 osób na 2 klauzule niedozwolone. Pozwy wpłynęly do sądu 13 lutego, a więc zastępstwo procesowe 360 zł od jednego pozwu:mad: Chętnie zjednoczę się z innymi potraktowanymi w ten sam sposób przez w/wym. adwokat w celu napisania skargi do NRA lub w celu podjęcia innych możliwych działań. Proszę pisać na maila.

Wszystko bede wiedzial co i jak z tą skarga po wizycie u kolegi/ specjalisty, sroda tj. 5.06.13r. Bede pisal prywatnie chyba, ze ma coś podpowiedzenia jakiś prawnik na forum.

Update napisał:
Czyli, Twoim zdaniem, nieuczciwa jest materialna motywacja działania? Otóż "na kosztach" jak piszesz, zarabia profesjonalny pełnomocnik, dla którego jest to zwyczajna praca, a nie stowarzyszenie.

Naprawdę w to wierzysz? Jeśli tak, to stowarzyszenia "prokonsumenckie" powinny zmienić nazwę na "stowarzyszenia niesienia pomocy kancelariom adwokackim". A co, jeśli adwokat i członek stowarzyszenia podpisujący się pod pozwami działają razem zarobkowo, np. zasiadają we władzach fundacji (zarejestrowanej w tym samym lokalu co kancelaria)? Naprawdę, nie potrzeba dużej wyobraźni. Wystarczą google i wyszukiwarka KRS.

Nie odpowiedziałeś na kluczowe pytanie - czy Twoim zdaniem, nieuczciwa jest materialna motywacja działania? A jeżeli tak, to dlaczego?

Update napisał:
Nie odpowiedziałeś na kluczowe pytanie - czy Twoim zdaniem, nieuczciwa jest materialna motywacja działania? A jeżeli tak, to dlaczego?

Materialna motywacja działania może prowadzić do kradzieży, morderstwa, albo masowego wysyłania pozwów w celu "ochrony konsumentów" - w mojej ocenie w tej sytuacji materialna motywacja działania jest nieuczciwa!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót