U
Update
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 156
Chyba jednak tak. W razie połączenia postępowań mamy sytuację jak przy interwencji ubocznej. Koszty pełnomocników należą się każdemu z interwenientów z osobna.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tomasz Bilski napisał:Szkoda z Wami gadać ...
Ja nikogo nie namawiam do ugody - wolny wybór.
Praktyka jednak pokazuje: brak ugody oznacza koszty kilkakrotnie wyższe.
dwarf napisał:Ot i wyszło szydło z worka, nie no wcale nie namawiam ... tylko straszę wyższymi kosztami jak nie pójdziecie na ugodę.
A tak z innej beczki(nie znam się na tym więc tylko pytam). Czy jeśli ktoś idzie na ugodę i wpłaca pieniądze to czy dostaje za to jakieś potwierdzenie wpłaty? Czy osoba która otrzymała pieniądze z ugody(lub z kosztów zastępstwa) powinna je wykazać i odprowadzić podatki od tego? Jeśli tak, ciekawe czy pozywający zapłacili podatki od tego co dostali w wyniku swojej działalności pro publico bono?
manop napisał:Ja pytam w kontekście zachęty do ugody przedstawionej (i podobno kilkaset razy zrealizowanej) kilka postów wyżej przez Tomasza Bilskiego. BO jeśli to nie dozwolone, to chyba ktoś złamał prawo.
Przed sądem niedozwolone.Ja pytam w kontekście zachęty do ugody przedstawionej (i podobno kilkaset razy zrealizowanej) kilka postów wyżej przez Tomasza Bilskiego. BO jeśli to nie dozwolone, to chyba ktoś złamał prawo.
Colder napisał:nie da się podać w takim wypadku uniwersalnych rad, bo każdy pozew jest inny (dotyczy innej klauzuli).
Update napisał:
Do wszystkich - istnieje prosty, uniwersalny sposób na uchylenie się od konieczności ponoszenia kosztów sądowych. Nadaje się szczególnie dla tych, którzy prowadzą sklep jako uzupełnienie pracy na etacie, nie osiągają zysków itp. Wystarczy zlikwidować na kilka miesięcy działalność gospodarczą. Istotą żądania pozwu jest bowiem zakazanie przedsiębiorcy używania określonych zapisów wzorca umowy. Nie ma przedsiębiorcy - nie ma działalności - nie ma czego zakazać. Sąd umorzy postępowanie. Po uprawomocnieniu postanowienia można rozpocząć od nowa, a te kilka miesięcy wolnego czasu wykorzystać na przemyślenie podstaw prawnych swojego działania.