Witam
Od wczoraj należę do ,jak widzę licznej grupy pozwanych , nie będę się rozpisywał jak niektórzy ile to mam pozytywów itp. że logiczne jest dbanie o klienta i że nie wiedziałem.....
Mam konkretne pytanie
Pozew dotyczy
" Zwracany produkt nie może nosić śladów użytkowania - każdy element musi być kompletny i fabrycznie zapakowany, towar dostarczony w oryginalnym opakowaniu w stanie niezmienionym. W przypadku niespełnienia tego warunku, produkt nie zostanie przyjęty. Jeżeli chcesz dokonać zwrotu produktu: Odeślij zakupiony produkt w nieuszkodzonym stanie i w oryginalnym opakowaniu wraz z całą jego zawartością "
------
Uzasadnienie
Tego typu treść została już uznana za niedozwolona i zakazaną w obrocie z konsumentami przez Sąd Okręgowy w Warszawie Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Wydział XVII oraz wpisana do rejestru postanowień wzorca umowy uznanych za niedozwolone prowadzonego przez prezesa UOKiK m.in. pod nr; 2103, 2181, 2483, 2514. Okoliczność ta nie stanowi przeszkody do wytoczenia niniejszego powództwa , co potwierdził Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 7 października 2008 r. sygn. akt. III CZP 80/80( Biuletyn Sadu Najwyższego 2008/10).
Wskazane postanowienie umowne powinno zostać uznane za niedozwolone, gdyż pozwany pominął fakt, że klient musi mieć możliwość sprawdzenia towaru zakupionego poza lokalem przedsiębiorstwa sprzedawcy .Przedmiotowy zapis praktycznie wyłącza możliwość odstąpienia od zakupu na odległość ,jeżeli klient rozpakuje towar i sprawdzi jego funkcjonowanie, gdyż pozwany nie przyjmie zwrotu towaru z powodu jego użycia. Jednocześnie w ramach causa petendi wydaje się właściwe wskazanie na treść art. 3, art. 7 zwłaszcza ust.3 zdanie 2, 3 i 4 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów orza odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Działanie pozwanego , wyczerpujące normę art. 385 k.c. w związku z art. 385 k.c. pkt.21 k.c. należy ocenić jako nieuczciwe wobec konsumenta oraz naruszające jego uzasadniony interes i sprzeczne z dobrymi obyczajami .
W świetle powyższego uznać należy , że wszystkie żądania zawarte w petitum niniejszego pozwu zasługują na uwzględnienie w całości
---
podpisane
Adwokat G.G.
=============
Wyjaśnienie
Moja firma sprzedaje na Allegro filtry do wody .
praktycznie każdy filtr, wkład jest fabrycznie zapakowany w bezbarwna folię ochronna zabezpieczającą przed zabrudzeniem czy skażeniem mikrobiologicznym . Logiczne jest że po usunięciu ,fabrycznego opakowania istnieje ryzyko przypadkowego lub celowego zanieczyszczenia filtra. W związku z tym pojawia się ryzyko dalszej odsprzedaży po takim zwrocie .
-----
To jest mój tok rozumowania i myślę że linia obrony w wniosku o oddalenie pozwu. Proszę jednak szacownych forumowiczów o ustosunkowanie się do powyższego.
Pozdrawiam .