Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziękuje bardzo , nie zauważyłem tego w rejestrze. A podpunkt numer 4 , jest tam część klauzuli niedozwolonej ale reszta punktu daje wybór, czyli cała klauzula nie jest niedozwolona. Dobrze to rozumiem ?

Dobrze rozumiesz.
Postanowienia należy rozpatrywać w kontekście całości zapisów regulaminu.
Ta sama klauzula w jednym regulaminie będzie sprzeczna z dobrymi obyczajami, w innym już nie.
Przepis mówi: "W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
10) uprawniają kontrahenta konsumenta do jednostronnej zmiany umowy bez ważnej przyczyny wskazanej w tej umowie"
Skoro do umów zawartych przed zmianą stosuję się wersję obowiązującą w chwili złożenia zamówienia, to wszystko jest ok.

Setki osób?
3:"Sklep dokłada wszelkich starań, aby opisy i dane techniczne umieszczonych w sklepie produktów były zgodne z rzeczywistością. Nie ponosi jednak odpowiedzialności za błędne podanie parametrów i właściwości towaru, lub nagłą ich zmianę przez jego producenta. Niemniej, w każdym przypadku, gdy jakiekolwiek dane (w tym opisy i dane techniczne produktów) prezentowane na witrynie internetowej sklepu w dniu złożenia przez konsumenta zamówienia nie pokrywałyby się z rzeczywistością, w ciągu 10 dni od daty zakupu ma on prawo odstąpienia od umowy bez podania przyczyn, zgodnie z przepisami o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość"
jest to postanowienie abuzywne (niedozwolone) lub bezprawne. Odpowiedzialność za niezgodność towaru z umową wynosi 2 lata, a nie 10 dni. Nie łączyć tego z prawem do odstąpienia od umowy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy ten podpunkt jest abuzywny czy nie ?

"Zwracany w tym trybie towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Towar powinien zostać odesłany z kompletną jego zawartością.Klient powinien zadbać o to aby wysyłany przez niego zwrot był należycie zabezpieczony.
Jeśli nie jest możliwa wysyłka w oryginalnym opakowaniu,dopuszcza się wysyłkę w opakowaniu zastępczym.Dopuszczalne jest otwarcie opakowania w celu sprawdzenia towaru, a towar może być używany pod warunkiem, że używanie nie będzie prowadziło do zmiany jego stanu faktycznego."

pozdrawiam.

Cały punkt czy coś mogę z niego zostawić,która konkretnie część ?
Nie mogę oczekiwać od klienta porządnego zabezpieczenia przesyłki ?
W przypadku jeśli coś się stanie z przesyłką wysłaną przez klienta co wtedy, nie mogę przecież ja jako osoba która jej nie nadała dociekać żadnych praw od przewoźnika (dostawcy) ,prawda ?

Może zostać to:

Klient powinien zadbać o to aby wysyłany przez niego zwrot był należycie zabezpieczony.
Jeśli nie jest możliwa wysyłka w oryginalnym opakowaniu,dopuszcza się wysyłkę w opakowaniu zastępczym.

Jako ciekawostkę myślę, że może się przydać wszystkim, którzy mają aktualnie sprawę w SOKiK od tych pro-konsumenckich stowarzyszeń. Jeśli uda Wam się to wykazać, to pozew powinien zostać oddalony.

Postanowienie sprzeczne z ustawą a postanowienie niedozwolone | Konsument w sieci

Z powyższych argumentów można skorzystać nawet po udzieleniu odpowiedzi na pozew, bo nie przedstawia się nowych dowodów ani faktów, tylko jest to ocena prawna zarzutów.

Ostatnia edycja:
Czyli to co ja i inni dawno zauważali... jak coś jest niezgodne z prawem to a z automatu jest nieważne...

No zauważył to sąd najwyższy, wcześniej w niektórych orzeczeniach SOKiK, tutaj też ten temat się przewijał, ale nie widziałem żadnego opisu, tak więc w celu usystematyzowania wiedzy jest to co widać.

Ponadto zauważyłem, że dużo pozwów od Radcy Prawnego z Tarnowa, się pod to orzeczenie mogłoby się zakwalifikować. Szkoda, że już za późno...

Ostatnia edycja:
Osobiście uważam, że dla niektórych przedsiębiorców wystarczającą karą byłaby pojedyncze obciążenie z tytułu opłat sądowych, czy nawet sama groźba rozprawy sądowej i poniesienia kary. Skutek został osiągnięty - tj. uświadomienie przedsiębiorcy, poprawienie regulaminu i nauczka na przyszłość.

Skutek został osiągnięty, bo wpisy znalazły się w rejestrze. Gdyby pozwy zostały oddalone, przedsiębiorca uważałby, że wygrał bo miał rację. Jak sam zauważyłeś, do większości z tych wyroków nie ma uzasadnienia.

Niemniej jak widać po panice w internecie i szukaniu wszędzie pomocy, przedsiębiorcy w momencie powzięcia wiadomości o wytoczonym powództwie idą w końcu "po rozum do głowy" i po konsultacji z prawnikiem lub samemu modyfikują mniej udanie lub bardziej wzorzec stosowany przez siebie, w tym dokonują zaniechania stosowania postanowień będących przedmiotem pozwu.

Witam
Od wczoraj należę do ,jak widzę licznej grupy pozwanych , nie będę się rozpisywał jak niektórzy ile to mam pozytywów itp. że logiczne jest dbanie o klienta i że nie wiedziałem.....
Mam konkretne pytanie
Pozew dotyczy
" Zwracany produkt nie może nosić śladów użytkowania - każdy element musi być kompletny i fabrycznie zapakowany, towar dostarczony w oryginalnym opakowaniu w stanie niezmienionym. W przypadku niespełnienia tego warunku, produkt nie zostanie przyjęty. Jeżeli chcesz dokonać zwrotu produktu: Odeślij zakupiony produkt w nieuszkodzonym stanie i w oryginalnym opakowaniu wraz z całą jego zawartością "
------
Uzasadnienie
Tego typu treść została już uznana za niedozwolona i zakazaną w obrocie z konsumentami przez Sąd Okręgowy w Warszawie Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Wydział XVII oraz wpisana do rejestru postanowień wzorca umowy uznanych za niedozwolone prowadzonego przez prezesa UOKiK m.in. pod nr; 2103, 2181, 2483, 2514. Okoliczność ta nie stanowi przeszkody do wytoczenia niniejszego powództwa , co potwierdził Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 7 października 2008 r. sygn. akt. III CZP 80/80( Biuletyn Sadu Najwyższego 2008/10).
Wskazane postanowienie umowne powinno zostać uznane za niedozwolone, gdyż pozwany pominął fakt, że klient musi mieć możliwość sprawdzenia towaru zakupionego poza lokalem przedsiębiorstwa sprzedawcy .Przedmiotowy zapis praktycznie wyłącza możliwość odstąpienia od zakupu na odległość ,jeżeli klient rozpakuje towar i sprawdzi jego funkcjonowanie, gdyż pozwany nie przyjmie zwrotu towaru z powodu jego użycia. Jednocześnie w ramach causa petendi wydaje się właściwe wskazanie na treść art. 3, art. 7 zwłaszcza ust.3 zdanie 2, 3 i 4 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów orza odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Działanie pozwanego , wyczerpujące normę art. 385 k.c. w związku z art. 385 k.c. pkt.21 k.c. należy ocenić jako nieuczciwe wobec konsumenta oraz naruszające jego uzasadniony interes i sprzeczne z dobrymi obyczajami .
W świetle powyższego uznać należy , że wszystkie żądania zawarte w petitum niniejszego pozwu zasługują na uwzględnienie w całości
---
podpisane
Adwokat G.G.
=============
Wyjaśnienie
Moja firma sprzedaje na Allegro filtry do wody .
praktycznie każdy filtr, wkład jest fabrycznie zapakowany w bezbarwna folię ochronna zabezpieczającą przed zabrudzeniem czy skażeniem mikrobiologicznym . Logiczne jest że po usunięciu ,fabrycznego opakowania istnieje ryzyko przypadkowego lub celowego zanieczyszczenia filtra. W związku z tym pojawia się ryzyko dalszej odsprzedaży po takim zwrocie .
-----
To jest mój tok rozumowania i myślę że linia obrony w wniosku o oddalenie pozwu. Proszę jednak szacownych forumowiczów o ustosunkowanie się do powyższego.
Pozdrawiam .

a moim zdaniem do obrony... co ma klient sprawdzić w filtrze do wody, czy ładnie wygląda czy co innego...? To niemal produkt spożywczy

Czyli co, możesz kupić sobie przez internet chipsy, otworzyć paczkę, sprawdzić i odesłac bo Ci nie pasuje?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót